SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gösteriler Büyük Zarar Verdi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:05:20
A- A+ PAYLAŞ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Gösteriler Türkiye’ye büyük zararlar verdi. Bu nedenle istikrara sahip çıkmak lazım” ifadelerini kullandı. 

Malatya Valiliği’ni ziyarette basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Üç haftadır Türkiye, hak etmediği şekilde küresel yatırımcılara sunuldu. Türkiye’deki görüntüler çok dar alanlarda olmakla birlikte Türkiye’nin tamamında bir yıkıcı gösteriler varmış gibi bir resim yansıtıldı. Bu resim, hem küresel yatırımcıları hem de normal yatırımcıları tedirgin etti. Bu gösteriler Türkiye’ye büyük zararlar verdi. Bu zarar Türkiye’nin itibarı ile sınırlı değil, Türkiye’nin dünya ile ilişkileri var. Turizmi olumsuz etkileme riski var. Fon artışını etkileme riski ortadadır. Bu nedenle istikrara sahip çıkmak lazım. Bu gösteriler Türkiye’ye işsizlik olarak dönebilir. Bazı sorunlarımız var. Onu da yönetiyoruz. Türkiye’nin temelleri sağlam, bazı sorunlar varsa da iyi yönetiliyor. En önemli konu siyasi istikrardır. Güven ortamıdır. Bu ikisinde sorun yaşamazsa, ki milletimiz arkamızdadır. Yeni dönemi de aşacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, “Biz kendi evimizi düzene koyduk. Türkiye OECD ülkeleri arasında en düşük bütçe açığına sahip bir ülkedir. En düşük borç oranına sahiptir. Türkiye’nin kamu borcu, OECD ülkeleri ortalaması 3’te 1’i düzeyindedir. Açığı 4’te 1’i düzeyindedir. Hatta daha düşüktür. Dolayısıyla devletin kamu finansman dengeleri sağlamdır. Hane halkının da sağlamdır. Son bir yıldır, 1 milyon 200 bin kardeşimize iş bulduk. Son 5 yılda yaklaşık 5 milyon kardeşimize iş bulduk. Vatandaşımızın döviz borcu yok. Dövizle borçlanmanın önünü aldık. Vatandaşımızın döviz açığı yoktur. Bankalarda aynı şekilde. Türkiye’nin 128 milyar dolar döviz rezervi var. Ama döviz borcu 110 milyar dolar civarındadır. Dolayısıyla devlet olarak kırılganlığımız yok. Bankaların karlılığı ve varlık kalitesi ortada. Avrupa’da ve dünyada bankalar ve kamunun bilançoları zayıf. Borç yüksek, bankalar zayıf. Türkiye’de güçlü ekonomi olduğu için ve AK Parti hükümetleri döneminde yapılan reformlar nedeniyle bu güç kazanılmıştır.

Türkiye’nin son 60 yıllık küresel krizini kalıcı tahribat yaşamadan atlamıştır. Global anlamında, devir değişecekse, geçici olarak etkilenmemiz normaldir. Dalgalı kur sistemimiz var. Kimseye kur garantisini garanti etmiyoruz. Merkez bankamızın en önemli görevi fiyat istikrarıdır ve enflasyonu kontrol altında tutmaktır.

Ticari açığımız var. Bizim için sorun, bu sorunu köklü çözümler için reformlar ortaya koyduk. Devam ediyoruz. Likidite şartlarda kırılgan gibi gösterebilir ama, şu ana kadar bu süreçleri iyi yönettik. Ülkenin uzun vadede geleceği parlaktır. Yeter ki, birliğimizi ve beraberliğimizi koruyalım. Siyasi istikrar ve güven ortamı korunsun. Türkiye sorunları iyi yönetmiştir ve iyi yönetmeye de devam edecektir” dedi.

Şimşek, kayısı üreticinin dondan zarar görmesi nedeniyle borç ve kredilerinin ertelenmesiyle ilgili soruya, “Hasar tespiti tamamlansın, O zaman borçların ertelenmesiyle ilgili kararname çıkarılabiliyor. Milletvekillerimiz de konuyu iletti. Bakanlar Kurulu’ndaki arkadaşlarla görüşeceğim, tespitlerden sonra ne gerekiyorsa yapacağız. Gıda, tarım ve hayvancılık bakanı, hazineden sorumlu başbakan yardımcısı ile görüşeceğim“ cevabını verdi. 

Vali Vasip Şahin, Bakan Şimşek’e tepside kuru kayısı ve Malatya el dokuması halı hediye etti.

TSO'DA..

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Olaylar, tüm bunları sabote etti. Kimse kazanmamıştır. Aksine, Türkiye hak etmediği bir çerçevede uluslararası arenaya servis edilmiştir. Bu anlamda itibarı da zedelenmiştir” dedi. 

Malatya Valiliği’ni ziyaret ettikten sonra yürüyerek Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) geçen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada Gezi Parkı olaylarına değindi. Bakan Şimşek, “Bir konuda gösteri yapılması demokrasinin temelidir. Demokrasi için olmazsa olmazdır. Ama çıkıp öyle görüntüler meydana getiriliyor ki, şehirlerin yakılıp yıkılması, dışarıya servis edilmesi maalesef hem özel sektöre, hem kamuya, hem ülkenin itibarına, ihracatına, turizme ve ülkenin geleceğine çok büyük darbe olmuştur. Huzur, güven, istikrar çok önemlidir. Ben Batman milletvekiliyim. Yıllardır oralara çok ciddi teşvikler verildi. Sadece teşvik tek başına yetmiyor. Ancak huzur ve güven ortamı olursa yatırımcı gidiyor. Olaylar, tüm bunları sabote etti. Kimse kazanmamıştır. Aksine, Türkiye hak etmediği bir çerçevede uluslararası arenaya servis edilmiştir. Bu anlamda itibarı da zedelenmiştir. Ama her şeye rağmen Türkiye ekonomisi ve demokrasisi iyi yerdedir. Sorunları da çözmek için bir irade ortaya koşmuştur” dedi.

MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, “5084 sayılı Teşvik Yasası 2012’deki gibi değil. Farklı bir uygulama getirdiniz. Ama ben diyorum ki, bölgenin gelişimi ve istihdamın arttırılması için ciddi desteklere yatırımcının ihtiyacı vardır. Terörün noktalanmasıyla yatırım atağına geçecek bu bölge için teşvik hayati önem arz ediyor. Ayrıca, teşvikte 6. Bölge’nin avantajlarının aynısı Malatya’da da uygulanır diye düşünüyoruz” diye konuştu. 

Erkoç, ziyarette Bakan Şimşek’e tepside kuru kayısı hediye etti.

BELEDİYE'DE..

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ziyaret etti.

 

22 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’de gerçekleşen ziyarete, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra Vali Vasip Şahin, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin, Öznur Çalık, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ve İş adamı Ahmet Çalık ile birlikte kalabalık bir heyet katıldı.

 

Çakır: Mehmet Şimşek’i bölgenin Bakanı olarak görüyoruz

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i, Malatya’da ağırlamaktan dolayı onur duyduklarını belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mehmet Şimşek’i bölgenin bakanı olarak gördüklerini söyledi. Malatya ile ilgili herhangi bir sorunu Bakan Şimşek’e götürdüklerinde çözümü noktasında büyük gayret sarf edildiğini belirten Başkan Çakır, Türkiye’nin ekonomik olarak dünya’da gıptayla izlenmesinde Bakan Mehmet Şimşek’in rolü olduğunu söyledi.

 

Çakır: Malatya’nın geleceğini düşünerek önemli çalışmalara imza attık

 

Malatya Belediyesi’nin yaptığı hizmetlerden kısaca bahseden Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “4 yıllık süreçte Malatya’nın geleceğini düşünerek önemli çalışmalara imza attık. Malatya’mızda şehir yenileme çalışmaları başlattık. 160 cadde ve sokakta yenileme çalışmaları yaptık. 110 km Yağmur suyu drenaj kanalları yaptık. 130 km. içme suyu şebeke hattı yeniledik. Asbestli borulardan çelik borulara geçtik. 80 km. civarında kanalizasyon şebeke hattı çalışması yaptık. 76 km. yol açma ve genişletme çalışması gerçekleştirdik. 14 belediyemizi ilgilendiren yeni katı atık sahası ve bertaraf tesisinin inşaatına başladık. Temelini attığımız Yaşam ve Spor Merkezi bittiğinde insanlar daha rahat spor yapabilecekler. Nikah Sarayı projemiz 30 dönüm içerisinde yaklaşık 6 milyon liraya mal olacak. Sanat Galerisi ve sanat sokağı çalışmalarımız devam ediyor. Birçok mahallemizde semt konakları ve belediye sosyal tesisleri açtık. İçinde sınıflar ve atölyeler var, toplantı salonları var. Türkiye’de bir ilk olan trambüs projesine imza attık” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı güzel hizmetlerinden dolayı tebrik eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu güzel hizmetleri görmek için Malatya’da bir tur atmanın yeterli olacağını söyledi.

Malatya’ya her geldiğinde değişikliği fark ettiğini belirten Bakan Şimşek, “Hem çevre düzenlemesiyle hem de şehirdeki dönüşümle biz de bu ilerlemeyi gözlemliyoruz. Güzel hizmetlerinizden Allah razı olsun. Malatya Büyükşehir olmasıyla birlikte kaynakları artacak. Şuan ki bütçe ikiye katlanacak. Bu sayede Malatya Belediyemiz çok daha büyük hizmetler üretebilecek. Yani daha çok para yatırıma gidecek. Biz bütçeden yerel vergilerden daha fazla kaynak aktaracağız. Bu çok önemli. Hem yerel yönetimlerin elini güçlendirecek, hem de Malatya’daki bu büyük dönüşümü daha hızlı tamamlamanızın önünü açacak. Yapılan hizmetler önemli ve güzel. Bu başarınızın aratarak devam edeceğine inanıyorum. Hep beraber çalışacağız. Böylece Malatya’mız daha da güzelleşecek” dedi.

Ziyaret sırasında Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kayısının tanıtım ve satışına yönelik yaptığı katkılardan dolayı THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya Belediye Meclisi tarafından kararlaştırılan fahri hemşerilik beraatını verdi. 

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun Malatya kayısısının THY uçaklarında ikram edilmesinde önemli rol oynadığını belirten Başkan Çakır, “Malatyalılar olarak kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da artık Malatya nüfusuna geçtiğini belirterek, “Anadolu topraklarında yetişen stratejik ürünleri 237 noktaya ulaştırıyoruz. Bu çalışmalarımız bize Avrupa’nın en iyi hava yolu şirketi olmamızı sağladı. THY uçaklarının yüzde 60’lık bölümünü yabancılar kullanıyor. Bu vesileyle de kayısılarımızın kalitesini artırmak istiyoruz” dedi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a THY’nin Malatya adlı uçağının maketini hediye etti.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın gelişimine önemli katkılar sunan iş adamı hemşerimiz Ahmet Çalık’a da kayısı kristali hediye etti.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın çok başarılı hizmetler ürettiğini belirten Çalık, Çakır’a başarıların devamını diledi.

Ziyarette ayrıca Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kayısı hediye ederken, Maliye Bakanlığı ile ilgili Bakan Şimşek’e bir dosya sundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız