SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Göz Taramasının Önemi..

A- A+ PAYLAŞ

Çocuklarda bir çok göz hastalığının rutin göz taramalarında ortaya çıktığı ve bu taramaların okul öncesi dönemde yapılmasının çok önemli oluduğu belirtildi.

İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Soner Demirel, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Göz tembelliği (ambliyopi), gözün yerinde olduğu ama göremediği bir durumdur. Her 100 çocuktan 2-3 tanesini etkilemektedir. Fark edilmesi zordur ve fark edildiği zaman da genellikle tedavi için geç kalınmıştır. Genellikle tek gözde görülmekle birlikte nadiren her iki gözde de görülebilir. En sık nedeni gözlük kusuru olup, aileler tarafından çoğu zaman anlaşılamaz. Daha az sıklıktaki nedenleri ise şaşılık, çocukluk çağı kataraktı ve göz kapağı düşüklükleridir. Belirgin şekil bozuklukları dışında, neredeyse göz taraması yapılmadan göz tembelliğinin tespit edilmesi pek mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ

Göz tembelliği konusunda erken tedavinin önemine değinen Demirel, "Göz tembelliği erken tedavi edilmezse, az gören gözde ciddi ve kalıcı bir görme eksikliği gelişir, derinlik hissi (üç boyutlu görme) kaybolur ve eğer iyi gören göz de kaybedilirse körlük yaşanabilir. Göz tembelliğinin tedavisi 9-10 yaşına kadar yapılabilse de, en başarılı sonuçlar 5-6 yaşına kadar alınmaktadır. Tedavide öncelikle sebep tespit edilir, varsa gözlük verilir. Sonra iyi gören göze kapatma yapılarak, tembel gözün görmeyi öğrenmesi sağlanır. Diğer tedaviler ise yardımcı yöntemler olarak
adlandırılabilir. Son yıllarda neurovision adlı yeni bir yöntem ile 9-55 yaş arası bireylerde de etkili olabileceği söylenen, gelişme aşamasında bir yöntem de mevcuttur. Çocuklarımızı göz tembelliğinden korumak için ailelere ve bizce sağlık yöneticilerimize düşen bazı görevler vardır. Şu bilinmelidir ki, çocuklar bir gözünün az gördüğünü çoğu zaman ifade edemezler, ifade etseler de çoğu zaman yapılacak bir şey kalmamaktadır. Bu nedenle doğumdan itibaren her çocuğa ilk 1 yaş içinde ve 3 yaşlarında mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır. Sonuç olarak, biz bu hastalığın önemli bir toplumsal problem olduğuna inanıyoruz. Ucuz sayılabilecek tarama yöntemleriyle kurtarılabilecek yüzlerce göz için, mevzuata uygun ve mutlaka okul öncesi dönemde, rutin göz tarama programlarının yapılmasının gerektiğini düşünmekteyiz." dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız