SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Göz Tembelliğine Dikkat!'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göz ABD öğretim üyelerinden Doç.Dr. Peykan Türkçüoğlu, çocuklukta belirlenebilip tedavi edilebilecek göz tembelliğine karşı anne babaları uyardı.

Doç.Dr. Türkçüoğlu

"Çocuğunuzu 8 yaşından küçük ise hala geç kalmış sayılmazsınız.

Bir göz iyi görürken, diğer gözün her türlü gözlük düzeltmesine rağmen aynı seviyede görmemesi durumunda göz tembelliğinden bahsedilir. Göz tembelliği, bebeklik veya çocukluk döneminde bir gözün yeterince görememesi ve o göze ait beyin bölgelerinde sağlıklı görme yollarının gelişmemesi sonucu ortaya çıkar. Aslında göz tembelliği, gözde değil, göze ait beyin yollarında gelişen tembelliktir. Toplumda %2-3 oranında ve genellikle tek gözde görülür.

Göz tembelliğine neden olan en önemli hastalık şaşılıktır (göz kayması). Kayan gözden gelen görüntü, çift görmenin önlenmesi amacıyla yok sayılır ve çocuk sadece tek gözüyle görmeye yönlenir. Göz tembelliğine neden olan ikinci durum ise, göz dokularının şeffaflığını bozan ve ışığın sarı noktaya ulaşmasını engelleyen her türlü hastalıktır. Bu durumun başında doğumsal katarakt gelir ve en ağır göz tembelliğine neden olur. Aileler, çocuklarında göz kaymasına veya katarakta bağlı gelişen anormallikleri fark ettikleri için göz doktoruna erken başvururlar ve bu grup hastalarda tedavi genellikle geç olmadan başlanabilir.

Diğer bir göz tembelliği nedeni tek gözde veya her iki gözde görülen yüksek kırma kusurudur. Bu durumun aile tarafından anlaşılması mümkün değildir ve ancak bir göz doktoru muayenesi ile anlaşılabilir. Genellikle, tanı ve tedavi gecikmesi bu grup hastalarda yaşanır ve eğer 10 yaş sınırı geçilmiş ise (tedavi için ideal zaman bebeklik dönemi veya hayatın ilk yıllarıdır) beyin esnekliğini yitirdiği için, bu çocuklarda tedavi şansı artık kalmamıştır.

Eğer çocuğunuz 8 yaşından küçük ve şimdiye kadar hiç göz muayenesine götürmemiş iseniz hala geç kalmış sayılmazsınız. Bu durumun tespiti ve tedavisi için hala 1-2 yılınız var demektir. Haydi, çocuklar hemen göz muayenesine."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız