SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gözden Kaçırılmamalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:53:28
A- A+ PAYLAŞ
Kadına yönelik şiddet, taciz ve hak ihlaliyle ilgili raporların görüşüldüğü İl Genel Meclisi'nin toplantısında, gündeme ilişkin maddelerde ele alındı. Raporda 2011 yılında Adli istatistiklerede yer verildi. 
 
"GÖZDEN KAÇIRILMAMALIDIR"
 
İl Genel Meclisi Naci Şavata Başkanlığı'nda yapılan toplantıda, Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu tarafından yapılan çalışmada, "Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu raporunda, İl Genel Meclisi'nin 48 nolu ve 03.02.2012 tarihli kararı ile Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu'nun mahkemelere intikal etmiş aile içi ve dışı kadına uygulanan şiddet, taciz ve hak ihlalinin incelenmesi ve bu hususta Malatya Barosu'ndan destek alınması; yaşanan taciz ve şiddet olaylarının nedenleri ve önleme konusundaki önerileri belirten bir raporun hazırlanması istenmektedir. Bunun üzerine komisyonumuzun yaptığı görüşmeler, incelemeler ve araştırmaların sonuçları; 2011 yılı içinde şiddet mağduru 332 kişi adli yardım başvurusunda bulunmuştur. Bunlardan 34 kişinin talebi reddedilmiş; 235 kadın, 64 erkek için adli yardım desteği verilmiştir. Malatya Barosu'ndan 2011 yılı içerisinde avukat talebinde bulunan bayanların dava konusu ve başvuru sayısı ise şöyledir: Boşanma - başvuru sayısı 169, nafaka -başvuru sayısı 49, tazminat - başvuru sayısı 10, velayet - başvuru sayısı - 7. Ülkemiz kadın ve çocuk hakları ile ilgili olarak "Uluslararası Sözleşmelere" imza atmıştır. Vatandaşlarımız bu sözleşmelerden haberdar edilmelidir. Buna yönelik basılı materyaller hazırlanmalıdır. Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve tacizin önlenebilmesi için, a)Bu sözleşmelere Hükümet, STK'lar, iş ve işveren kuruluşları ile yerel idareler uygun çalışmalıdır. b)Kadına yönelik şiddeti önlemek için; programlar geliştirilip uygulanmasında toplum eğitilmelidir. c)Kadına yönelik şiddetin insan yaşam kurallarına uygun görülmediği, kesinlikle kabul edilemez olduğu, bunu azaltmanın toplumsal sorumluluk olduğu ısrarla vurgulanmalıdır. e)Aile içi şiddet ve tacizi doğuran nedenler tespit edilip, bunlar meydana gelmeden önleyici tedbirler alınmalıdır. f)Aile içi şiddet mahrem bir konu olmayıp sosyo-kültürel bir sorundur. Şiddeti sadece fiziksel şiddet olarak görmek yanlışlığına düşülmemelidir. Zira psikolojik şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet gibi farklı yönler gözden kaçırılmamalıdır."  ifadeleri kullanıldı. 
 
RAPOR OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu Başkanı Nuri Karadaş, "Malatya Barosu'nu ziyaret ederek, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Şeyda Öztürk ile bir araya geldik. Burada aldığımız bilgilerle bu raporu sunduk. Meclisimizin takdirlerine arz ediyoruz" dedi. Malatya İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ise, "Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Meclis'ten de bununla ilgili düzenleme çıkacak. Bunu gündeme taşıyıp, gündemde tartışılmasını sağlamak ve bu kapsamda da toplumu bilinçlendirmek görevini yapma tabi ki biz seçilenler olarak meclisimizin üzerinde bir görevdi. Özellikle Bakanlığımızın gönderdiği bir talimatla 3-4 aydır bu komisyonumuz görev yapıyor. Ve bu yaptığı görevi de Malatya kamuoyuyla paylaşıyor. Hiçbir komisyon raporu zannedersem böyle kamuoyuyla paylaşılmadı. Tartışmak demokrasinin gereğidir. Doğrusuyla - yanlışıyla tartışılır. En sonunda da netice olarak toplumun sağduyusu bir doğruyu kabul eder. Ve onu yönetenlerde o sağduyuya kulak verir. Türkiye'deki demokrasi bu şekilde gelişiyor" diye konuştu.  Yapılan konuşmaların ardından rapor oylamaya sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi. 
 
KIZ ÖĞRENCİLERİN KARŞILAŞTAĞI ZORLUKLAR
 
Toplantıda görüşülen bir başka rapor ise  İnönü Üniversitesi'nde eğitim gören kız öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılarla ilgiliydi. Bu raporda detaylı şekilde hazırlanmak üzere Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu'na havale edildi.  İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, yaptı konuşmada, "Üniversitemize hem misafir olarak gelen hem de Malatya'daki kız öğrencilerimizin karşılaştıkları zorluklar, eğitimlerini engelleyici bir durum var mı? Bu konularla ilgili öğrenci dernekleriyle gerekirse oradaki idareyle görüşüp, bir rapor hazırlanması uygun görüldü" dedi. 
 
Meclis toplantısında ayrıca, Pütürge ilçesi Tosunlu köyü isminin "Şiro Taraksu" olarak değiştirilmesi, Pütürge ilçesi Kökpınar köyü isminin "Poskıran" olarak değiştirilmesi, Yeşilyurt ilçesi Cumhuriyet köyü isminin "Cumhuriyet Örnek" olarak değiştirilmesi konuları detaylı görüşülmek üzere oy birliğiyle İçişleri Komisyonu'na gönderildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız