SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gözler Bu İhalede!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nin ‘Belediye sınırları içindeki alanlar ile mahallerin temizliği ve çöp toplama işi’ne ilişkin düzenlediği ihale 13 Ekim Salı günü yapılacak. Cemal Akın döneminde son 3 yıllığı (36 aylığı) 42 milyon liraya Esenlik Şirketi’ne verilen ihale bu kez 26 aylık süreyi içeriyor.

 

İhalede teklif vermek için bugüne kadar, 1992 yılından bu yana temizlik ve çöp toplama işi ihalelerini kazanarak, Malatya kent merkezinin temizlik işlerini yüklenen ve yürüten Malatya Belediyesi’nin yan kuruluşu Esenlik Ltd. Şti. ve Akmercan Turizm Taşımacılık Ltd.Şti’nin  ihale şartnamesi satın aldığı öğrenildi.

 

İhaleye ilişkin olarak Kamu İhale Kurumu internet sitesinde yayınlanan ihale ilanında, ihaleye konu hizmetin 01.11.2009 ile 31.12.2011 (26 ay) tarihlerini kapsadığı ve iş için gerekli personel sayısının 460 olduğu belirtildi.

 

İddialar ve İddiaları Güçlendiren Düzeltme İlanı

 

Malatya Belediyesi’nin 13 Ekim’de yapacağı temizlik ve çöp toplama ihalesi ile ilgili olarak kamuoyunda bir süredir çeşitli iddialar dillendiriliyor. Bu iddialara göre, sözkonusu ihale Esenlik Şirketi yerine, sahiplerinin Malatya Belediyesi’ndeki bazı isimler ile kimi AKP'liler ile yakın olduğu ileri sürülen bir şirket, Esenlik karşısına güçlü bir rakip olarak çıkarılacak ve ihaleyi kazanacak bir teklif sunacak.

 

Konuyla ilgili bir başka çarpıcı iddia ise, ihaleyi 1992 yılından bu yana olduğu gibi yine Esenlik Şirketi kazanacak, ancak Esenlik Yönetimi, yüklendiği işin tamamını veya bir bölümünü belediye yönetimi ve AKP’ye yakın bu şirkete devredecek. Bu iddiayı çarpıcı ve gerçekleşebilir kılan en önemli dayanak ise, Kamu İhale Kurumu’nda yayınlanan ilan metninin 4.1 maddesinin 5. bendinde yer alan ‘İhale konusu işin tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılamaz’ hükmünün bir süre sonra yine KİK internet sitesinde yayınlanan ‘Düzeltme İlanı’nda ‘Bu hükmün sehven (yanlışlıkla) ilan metninde yer aldığı vurgulanarak ‘İhale konusu işin tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılır, olarak düzeltilmiştir’ ibaresine yer verildi.

 

İhale şartnamesi ve ilanı hazırlama tekniği uzmanları, ‘İhale konusu işin tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılamaz’ şeklindeki bir hükmün ihalenin temel ve belirleyici bir unsuru olduğuna dikkat çekerek, böyle bir maddenin ihale ilan metninde sehven (yanlışlıkla) yer almasının mümkün olmadığını vurgulayarak, ‘Malatya Belediyesi’nde bu konuda KİK kurslarına katılan birçok uzman var. Dolayısıyla böyle bir yanlışlığın yapılması mümkün değil. Anlaşılan şu ki; ihaleyi yapacak olanlar Esenlik Şirketi’nden başka bir şirket veya şirketler için zemin hazırlamak istiyor olabilirler. Malatya kamuoyunun tepkisini çekmemek için Esenlik Şirketi, ihaleyi kazanacak şekilde teklif sunacak, daha sonra ise işi alt yüklenici olarak istediği bir şirkete devredebilecek’ yorumunu yapıyor.

 

Esenlik Müdürü Ne Diyor?

 

Esenlik Ltd. Şti.’nin varlık nedenlerinden biri olan Malatya kent temizliği ve çöp toplama işinin Esenlik dışında bir şirkete verilebileceği iddiaları Esenlik Ltd. Şti. Müdürü Hacı Uğur Polat’ı şaşırtmıyor. Hatta ihaleyi kaybetmeleri durumunda bunun yadsınmaması gerektiğini belirterek, ‘İhaleyi kaybetsek ne olur ki?’ diyebiliyor.

 

Malatyahaber.com’un sorularını yanıtlayan Polat, Esenlik Şirketi’nin en önemli gelir kaynağı olan ve 460 kişiye istihdam sağlayan temizlik ihalesini kazanmayı çok istediklerini de vurgulayarak, ‘Biz bu ihaleyi yani önümüzdeki temizlik ihalesini kesinlikle almalıyız. Şu andaki amacımız o. Biz bu dönem oturup tartıştık. Malatya’nın temizliğini biz mi yapmalıyız? Bizim kendi içimizde bir firma olarak bunu yapmamız mı mantıklı yoksa biz bu işi bırakalım mı?’ gibisinden oturup kendi içimizde bunu tartıştık. Ve sonrasında da ‘Biz bu işi alalım’ kararı çıktı. Ve sonrasında da bütün planlarımızı, hesaplarımızı, çalışmalarımızı ‘bu ihaleyi almak üzere planladık. Şimdi biz bu ihaleyi alamazsak bizim açımızdan başarısızlık olur. Yani hedeflediğimiz bir ihaleyi, almak istediğimiz bir ihaleyi alamamış oluruz. Peki ama Esenlik Malatya’nın temizliğini yapmayabilir mi? Kesinlikle yapmayabilir. Ama bunu yapmama ihaleyi kaybederek olmamalı. Yapmama kararını Esenlik kendi içinde tartışır, bunun verimliliğini getirisini götürüsünü tartışır, almama kararı alırsa bunu başkan beyle tartışır. Başkan bey de ‘tamam buranın temizliğini yapmazsınız’ der. O zaman bu kararı verirsiniz. Bu mümkündür. Ama önümüzdeki hafta yapılacak ihale ile ilgili bizim tavrımız çok net. Biz tüm çalışma ve çabalarımızı bu ihaleyi bizim almamız üzerine yapıyoruz’ şeklinde konuşuyor.

 

Polat, Esenlik ve 460 Esenlik personelinin işini kaybetmemesi açısından hayati önem taşıyan ihale için ‘Ancak neticede bu bir ihaledir, bir başka firma da gelir ve ihaleye girer’ dedikten sonra ihalede teklif vermek için şartname satın alan Akmercan Grubu için de şu değerlendirmeyi yapıyor: ‘6 Ekim tarihi itibariyle sözünü ettiğiniz firma da dosya almış.  Malatyalılarmış zaten. Akçadağlılarmış’.

 

Esenlik'in Alması Neden Önemli?..

 

Malatya Belediyesi'nin şehrin genel temizliği ile ilgili ihalesi; belediyenin ilgi alanındaki sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerine daha rahat destek sağlayabilmek üzere, Esenlik Şirketi'ne "özel koşullarda" veriliyordu. Bu şirket belediye bünyesinde, istihdama da ciddi katkı sağlayan bir şirket olması nedeniyle, özel koşullu ihale çok da tartışılmıyor, "belediyeden, belediye şirketine kaynak aktarma" işlemi olarak görülüyordu. Cemal Akın döneminde, 36 ayı kapsayan son ihale, yaklaşık 42 milyon (42 trilyon lira) TL bedelle Esenlik'e verilmişti.

 

Malatya Belediyesi’nin 2. Kritik Düzeltmesi Bir Başka Şirket İçin mi?

Malatya Belediyesi 13 Ekim Salı günü yapılacak temizlik ihalesinin KİK internet sitesinde yayınlanan ilan metninde sadece alt yükleniciye onay verecek şekilde değil, aynı zamanda ilk ilana göre yüklenici firmanın sahip olması gereken araç parkının önemli bir bölümünün Malatya Belediyesi tarafından temin edileceği taahhüdüne yer verildi.

Düzeltme ilanına göre, düzeltilen maddenin son hali şu şekilde: ‘Makine teçhizat ve diğer ekipmana ait belgeler ve kapasite raporu maddesinde 14(ondört) adet sıkıştırmalı çöp kamyonu(13+1,5 m3 ) 2(iki) adet kaldırım süpürge aracı 1(bir) adet römorklu traktör 2(iki) adet konteynır yıkama aracı 3(üç) adet arazöz 4(dört) adet yol süpürge aracı belediye tarafından verilecektir. 1(bir) adet yol süpürge aracı yüklenici firmaya ait 4(dört) adet mini damperli kamyon, şeklinde yazılmış olup; 14(ondört) adet sıkıştırmalı çöp kamyonu(13+1,5 m3 ) 6(altı) adet sıkıştırmalı çöp kamyonu (7 m3) 2(iki) adet kaldırım süpüge aracı 1(bir) adet römorklu traktör 2(iki) adet konteynır yıkama aracı 3(üç) adet arazöz 4(dört) adet yol süpürge aracı belediye tarafından verilecektir.’ 

Akmercan Grubu

 

Temizlik ihalesinde Esenlik’in karşısına çıkacağı ileri sürülen Akmercan Grubu’nun tam unvanı ‘Akmercan Turizm Taşımacılık İnşaat  Güvenlik Sistemleri Temizlik ve Gıda  San. Dış Tic. Ltd. Şirketi’.

 

Akmercan Grubu, yıllar önce Akçadağ’dan İstanbul’a göç eden Cemal, Gazi, Veysel, Şerafettin ve Ramazan Akmercan tarafından kurulan ve büyütülen bir şirket. Büyük ağabey Cemal Akmercan’ın yönetim kurulu başkanlığında faaliyetlerini yürüten Akmercan Ltd. Şti. özellikle İstanbul’daki AKP’li ilçe belediyelerinden aldığı ihaleler ile büyüdü.

 


Bu arada Akmercan Grubu’nun kritik ihalelerde gruba bağlı S.G.S Turizm Taşımacılık İnşaat  Petrol Ürünleri Temizlik ve Gıda San. Dış. Tic. Ltd. Şti. unvanlı şirketi üzerinden de aynı anda teklif verdiği belirtiliyor.

 

Siirt Belediyesi’nde Ceza Aldı, İhaleyi Alacağı Önceden Noterde Kayıt Altına Alındı

 

AKP’li belediyelerden aldığı ihaleler ile büyüyen şirketlerden biri olan Akmercan Ltd. Şti.’ 2007 yılında Siirt Belediyesi’nin temizlik ve çöp ihalesi nedeniyle ‘Siirt'in çöpüne, noter onaylı şaibe iddiası’ başlıklı haberle  ulusal medyada gündeme taşınmıştı.

 

Uğur Dündar’ın Arena Programı’ndaki partneri gazeteci-yazar Nedim Şener imzalı habere göre (Milliyet 18.05.2007), Siirt Belediyesi'nin çöp toplama ihalesine katılması engellenen Gelişim Temizlik', ihalenin, daha yüksek fiyat teklif ettiği halde Akmercan'a verileceğini, noterde kayıt altına aldırdı. ihaleyi de gerçekten Akmercan kazandı.  

 

Milliyet’in haberine göre; Belediye'nin 2005 yılı çöp toplama ihalesini kazanan Girişim Temizlik'in sahibi Metin Uran, 2006 için açılan ihaleyi de 2.2 milyon YTL'ye kazandı. Ancak, Siirt Belediyesi'ndeki yolsuzluk tartışmaları nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile Fatih Belediye Başkan Yardımcısı'yken Siirt'e gönderilen AKP'li Nurettin Ertemel'in Siirt Belediyesi'nde Başkan Yardımcısı olarak göreve başlamasından sonra ihale iptal edildi. Yenilenen ihaleyi Akmercan kazandı. Ancak, Girişim Temizlik yöneticisi Metin Uran, Fatih Belediye Başkan Yardımcılığı döneminde Akmercan Grubu ile Nurettin Ertemel’in tanıştığını bildiği için ihalenin Akmercan Grubu’na verileceğini iddia etti ve bu iddiasını notere giderek kayıt altına aldırdı. İhale sonucu Uran’ın noterde kayıt altına aldırdığı gibi oldu ve Akmercan Grubu Siirt Belediyesi’nin temizlik ve çöp toplama ihalesini kazandı. Üstelik Siirt Belediyesi’nin ihale şartnamesinde yüklenici firmadan istenen araçlardan biri olan loder ihale için teklif vermek isteyen hiçbir firmada yoktu, ancak Akmercan dışındaki tüm firmalar araç parkurunda loder olmadığı için elendi, ihale şartları yerine gelmemesine karşın Akmercan’a verildi. AKP’den istifa eden dönemin Siirt Belediye Meclis Üyesi Muhsin Kebapçı’nın meclisteki mücadelesi ile Akmercan’a ceza yazıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız