SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gözler Poti'de

A- A+ PAYLAŞ

Rusya, dünyaya petrol ihracatının yapıldığı BTC boru hattının yedek musluğu sayılan stratejik Poti Limanı’nı kontrolünde tutacağını açıkladı. Bu durumda ABD, insani yardım indirmeyi planladığı Poti’de Ruslarla karşı karşıya kalabilir.

GÜRCİSTAN topraklarından birliklerini çeken Rusya, dünyaya petrol ihracatının yapıldığı BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan) boru hattının yedek musluğu sayılan stratejik Poti limanını kontrolünde tutmaya devam edeceğini açıkladı. ABD ile Batı ülkelerini şaşkına çeviren bu şok açıklamayı, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Nogovitsin yaptı.

Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Rus birliklerinin Poti’yi denetimlerinde tutmaya kararlı olduğunu duyuran General Nogovitsin, "Karadeniz kıyısındaki Poti limanının, bölgedeki Rus barış güçlerinin görev alanına girmediğini biz de biliyoruz. Ancak 6 maddelik Sarkozy-Medvedev yeni ateşkes anlaşmasına göre, bizim Poti’de bulunma hakkımız var. Bizim askerimiz, güvenlik bölgesinin yanında Amerikan yapımı Hummer ciplerle dolaşan Gürcü askerlerini seyretmek niyetinde değil. Gürcüler silah-cephane geçirirken biz sadece yerimizde oturup bunları saymakla meşgul olmayız. Poti’den çekilmeyi planlamıyoruz" dedi.

Amerikan gemisi Poti’ye

Önceki gün Boğazlar’dan geçen ve insani yardım taşıdığı öne sürülen US ’McFaul’ destroyerinin yükünü Poti Limanı’na boşaltması bekleniyordu. McFaul’un Karadeniz’e çıktıktan birkaç gün sonra Gürcistan’a olabileceği açıklanmıştı. ABD ayrıca İtalya’da yüklenen iki gemisini de önümüzdeki günlerde Gürcistan’a yollamayı planlıyor.

Kontrol noktaları

Gürcü makamlarına göre, Rus güçleri, Güney Osetya dışında kalan Gürcistan topraklarında, bazıları 12 kilometre içlere kadar uzanan 8 adet kontrol noktası oluşturacak. Bu noktalardan ikisi, ülkenin Karadeniz kıyıları ve Türkiye sınırından Bakü’ye uzanan en önemli ticari koridoru olan Doğu-Batı ana karayolunun yakınında olacak. Bu kontrol noktalarında, trafiğe karışılmayacak.

BİLGİ NOTU

Rusya’nın tepkisine neden olan ve Gürcistan’a insanı amaçlı yardım götürdükleri söylenen ABD askeri gemileri, Montrö Sözleşmesi uyarınca Karadeniz’de en fazla üç hafta süreyle kalacaklar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız