SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gözler Yeni Hükümette!

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:09:08
Gözler Yeni Hükümette!
A- A+ PAYLAŞ

1 Kasım seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre; Ak Parti'nin tek başına iktidara geldiği belli oldu. Gözler, seçim akşamının erken saatlerinden itibaren yeni hükümetin kurulması konusuna çevrildi.

Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki yeni Ak Parti Hükümeti'nin bu ayın sonunda veya Aralık ayının başındaki günlerde kurularak güvenoyu alması bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun, 10 - 12 gün içinde kesin seçim sonuçlarını ilan etmesi bekleniyor. Meclis içtüzüğü gereği TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların ilanını takip eden 5. gün saat 15.00'te çağrısız olarak toplanacak. Bu birleşimde önce milletvekillerinin and içme töreni yapılacak. Toplantıya, Meclis'in en yaşlı üyesi başkanlık edecek. Yani en yaşlı üye Geçici Meclis Başkanı olacak. Bu birleşimden 5 gün sonra Meclis Başkanlığı için seçim yapılacak. Ak Parti, çoğunluğa sahip olduğu için yeni Meclis Başkanı'nın bu parti grubundan çıkması bekleniyor.

Bu süreç içinde Ahmet Davutoğlu, Geçici Hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı'na verecek. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teamüller gereği istifayı aldıktan sonra hükümetten yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini isteyecek.

Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşumundan sonra Erdoğan, Davutoğlu'nu hükümet kurmakla görevlendirecek. Davutoğlu'nun çok kısa bir süre içinde hükümeti kurması bekleniyor. Hükümetin oluşumunan ardından Meclis'te güvenoylaması yapılacak ve yeni hükümet resmen göreve başlayacak. Bu sürecin bu ayın son günleri ile Aralık ayının ilk günlerinde tamamlanması bekleniyor.

1 Kasım 2015 genel seçim sonuçlarının ardından AK Parti anayasayı değiştirebilecek çoğunluğa ulaştı mı?

1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 49'luk oy oranına ulaşmasıyla birlikte, gözler yeni anayasa çalışmalarına çevrildi. 

316 VEKİL REFERANDUM İÇİN YETERLİ DEĞİL

Meclis'te yeni anayasa ya da, anayasa değişikliği yapabilmek için 367 vekilin oyu gerekiyor. Eğer bu rakama ulaşılamıyorsa, anayasa değişikliği 330 vekilin oyuyla referanduma götürülebiliyor.  Ancak sandık sonuçlarına göre AK Parti 316 vekil çıkarabiliyor.

Bu sonuçlara göre, yeni anayasa yapılabilmesi için diğer partilerden en az birinin AK Parti'ye destek vermesi gerekiyor.

HDP barajı aşamasaydı, 55 vekillik AK Parti'ye geçeceğinden AK Parti 371 vekille anayayı değiştirecek sayıya ulaşmış olacaktı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız