SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gözümün Nuru, Ciğerparem..'

A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın, kızına başarının sırlarını anlatan mektubu Malatya Yazıyor Gazetesi'nde yayınlandı.

Malatya Kent Konseyi tarafından başlatılan Malatya Yazıyor Kampanyasına emniyet müdürü Kahya da katıldı. Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın 2009 yılında kızı Naciye'ye yazdığı mektup da, başarıyı yakalamak için bazı tavsiyelerde bulunuluyor.

Kahya'nın mektubunda şu ifadeler yer alıyor:

"Gözümün nuru ciğerparem çok sevgili kızım Naciye. Selam eder iki gözlerinden öper sağlık sıhhat diler hayatta edindiğim tecrübelerimden bazılarını seninle paylaşmak istedim. Belki sana da bir projeksiyon görevi ifa edebilir.

Başarmak, amaca uygun sonuç almaktır. Türk kültürü de sonuç odaklıdır. Biz başarıyı sonuç almakla ölçeriz. Haticeye değil neticeye bak deriz. Yasal ve ahlaki sınırları ihlal etmemek kaydıyla, sonuç almak her şeydir. Bir satıcı için yüksek ciro, TV programcısı için reyting, film yapımcısı için gişe, futbolda skordur. İmkansızlıklar içinde mücadele edip büyük sonuçlar almak daha muhteşemdir. Bir insanın bir sonuç alması değil o sonucu büyük engelleri aştıktan sonra alması başarıdır."

Aşılan engel ne kadar büyük olursa, ulaşılan başarının da o kadar görkemli olacağını anlatan Kahya, tavsiyelerini şöyle sürdürdü:

"İki kapıcı düşün, birisi piyangodan bir milyon dolar diğeri kapıcıyken bir şeyler satarak iş yapsın ve kazandığı parayla önce büfe, sonra market en sonunda mağazalar zinciri açan biri olsun. Hangisine başarılı dersin. Sonucuna bakılırsa ikisinin birer milyon doları var, bulundukları yer aynı, hatta geldikleri yer de aynı. İş yaparak kazananın başarı öyküsü vardır. Çünkü sonucu almak için çok sayıda engel aşmıştır. Engel aşmadan bir yerlere gelenlerin başarı öyküsü yazılmaz. İnsanlar bu durumu bile bile bir engelle karşılaştığında 'bu engel olmasaydı ben de başarılı olurdum' demesine ne demeli? Asıl bu engel olmasaydı başarılı başarılı olamazsın.

Sosyal başarılı çok sayıda insanın olmak istediği bir yere, az sayıda insanın aşabildiği engellerin üstünden geçerek ulaşmaktır. Çoğu insanlar başarılı olmak istiyor ama engellerle karşılaşmak istemiyor. Engeller olmasaydı, kazanmak diye bir şey olmazdı. Engeller ne kadar büyük olursa, kaybeden de o kadar çok olur ki bu da kazananları o kadar büyük yapar. Her yüz öğrenciden 90'ı lise ikiden üçe geçebilirken, üniversite sınavında her yüz öğrenciden 90'ı sınavı geçemez. Üniversite sınavını kazanmak, lise üçe geçmekten daha büyük başarıdır."

DAMLAYAN SU TAŞI DELER
Kahya, mektubunda sonucun gelmesi gecikince ne yapmalı diye bir soru yöneltirken mektubunda cevabını da kendisi veriyor:

"Başarılı olmayı sonuç almakla ölçmek doğrudur ama sürekli iki gözü sonuçta yaşamak doğru değildir. Kısa zamanda sonuç görmeye eğilimli sabırsız gençlere kıdemli iş adamları 'diktiğin fidanın kök tutup tutmadığını görmek için her gün yerinden sökersen, hiçbir zaman kök tutamazlar' der. Mesela İngilizce öğrenmek yaklaşık bir yıl çok yoğun çalışarak elde edilebilecek maraton tipi başarıdır. Bu gibi uzun vadeli başarılarda, uzun süre skor tabelasına bakmadan işini en iyi şekilde yapabilenler kazanırlar. Hemen sonuç görme eğilimi özellikle yeni neslin en büyük zafiyetidir. Bazen yaptıklarımızın sonucunu göremezseniz de elinizden gelenin en iyisini yapmaya devam etmelisiniz. Hiçbir tutkulu çaba karşılıksız kalmayacaktır. Jacob Riss diyor ki 'Çaresiz kaldığım zamanlarda gider bir taş ustasını bulur onu seyrederim. Adam belki yüz kere vurur taşa, ama değil kırmak küçücük bir çatlak bile oluşturamaz. Sonra birden yüz birinci vuruşta taş ikiye ayrılıverir. İşte o zaman anlarım ki, taşı ikiye bölen o son vuruş değil, ondan öncekilerdir. Damlayan su taşı deler. Taşı delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir."

Başarısız olunca üzülmemek gerektiğini anlatan Kahya, kızına tavsiyelerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü, bazı yenilgiler başarının taksitleridir. Başarısızlık ecel değil, öğretmendir. Başarısızlık yenilgi değil gecikmedir, çıkmaz sokak değil virajdır. Bazı yıkılışlar daha parlak kalkışların teşvikçisidir. Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir. Mektubuma son verirken 55 yıllık hayatımda edindiğim tecrübelerimden bir nebzecikte olsa faydalı olabildiysem kendimi bahtiyar hissedeceğim. Tekrar selam eder karagözlerinden öper sağlık mutluluk ve başarılar dilerim. Sevgilerimle."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız