SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Grip Salgını.. Acillere Hasta Akını

0
Güncellendi - 2020-01-17 05:01:08
Grip Salgını.. Acillere Hasta Akını
A- A+ PAYLAŞ

"TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK.." Tüm Türkiye’de görülen grip salgını Malatya’da da etkili oldu. Aralık ayında başlayan salgın nedeniyle acil servislere başvuran hasta sayılarında yüzde 150 artış gözlendi. Sağlık Müdürlüğü tarafından ise merkezdeki acil servislere doktor tavsiyesi yapıldı.

Mevsimsel olarak her yıl sonbaharda başlayan ve Mart’a kadar süren İnfluenza salgını bu yılda etkili oldu. Tüm ülkede olduğu gibi Malatya’da da binlerce kişi acil servislere başvurarak tedavi altına alındı. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin ve çocuk acil servislerinde bu süre zarfında grip salgını vakalarında artış yaşanınca Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ek önlemler alındı. Bazı ilçelerden doktor ve sağlık görevlilerinin takviye olarak merkeze çekilirken, poliklinik muayeneleri de arttırıldı.

Çocuk acilde vaka sayısı 2 bin 500’lere çıktı

Salgından önce 800-1000 çocuk hastanın bakıldığı Çocuk Acil Servisinde bu rakamlar 2 bin 500’e kadar çıkınca yoğunluk yaşandı. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Çocuk Uzman Dr. Selçuk Sinanoğlu, mevsimsel İnfluenza dedikleri grip salgını nedeniyle hasta sayısında ciddi bir artış yaşandığını söyledi.

Bazı günlerde acil servislerine başvuruların 2 bin 500’lere çıktığını söyleyen Sinanoğlu, “İnfluenza salgını beklediğimiz mevsimsel bir salgın. Biraz dirençli ateş, yaygın kas hastalığı ve bir hafta sürmesi hasta sayısında da ciddi bir artışı getirdi. Bizlerde bu durum karşısında bazı önlemler aldık. İlçe hastanelerinden pratisyen, aile hekimleri ve çocuk uzmanları doktorlarını hastanemize yarı zamanlı çektik. Yine hemşire desteği sağlandı, nöbetlere takviye yapıldı” dedi.

Hafif seyreden gribal enfeksiyonda önce aile hekimine gidilmeli

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Erdal Aktürk de salgın nedeniyle hem erişkin hem de çocuk acil servisinde yoğunluğun yaşandığını söyledi. Hasta sayılarında yüzde yüz 50 gibi bir artışın yaşandığına dikkat çeken Aktürk, “Mevsimsel salgın nedeniyle hasta yoğunluğu var. Burada il sağlık müdürlüğünün de desteği ile hekim sayısını arttırdık” şeklinde konuştu.

Grip nedeniyle acil servislere başvurarak serum tedavisi almak isteyen hasta sayısının oldukça çok olduğunu belirten Aktürk, “Serum tedavisi gerekli hastalara zaten veriliyor. Ancak biz öncelikli olarak hafif seyreden gribal enfeksiyonlarda aile hekimlerine başvurulmasını istiyoruz. Oraya başvursunlar aldıkları tedavide sonuç alamazlarsa eğer mutlaka uzman doktorlara başvursunlar” dedi.

Sağlık Müdürü Bentli’den açıklama

Malatya İş Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli de her yıl görünen grip salgınının bu yılda özellikle acil servislerde yoğunluğa neden olduğunu belirterek özellikle çocuk hastanesinde bunun daha da arttığını söyledi.

28 Ekim’de hasta kabulüne başlayan yeni çocuk hastanesinde günde bin olan vaka sayısının bu salgından sonra 2 bin 400’lü rakamlara çıktığını dile getiren Bentli, “Erişkinde de 2 bin 500 olan sayı 4 binlere kadar çıktı” ifadelerini kullandı.

“Tüm önlemleri aldık”

Tüm ülkede olduğu gibi Malatya’da da gribal enfeksiyon vakalarında bir artışın olduğunu söyleyen Bentli, “Tüm ülkede olduğu gibi bizde de bir artış yaşandı. Önlemler aldık, ilçelerde çalışan çok yoğun olmayan 25 pratisyen, 3 aile hekimi ve 6 çocuk hastalıkları uzmanını Malatya’da görevlendirdik. Bu süre zarfından acil servislerdeki poliklinik sayısını arttırdık. Mesai dışındaki poliklinik sayısını da bazı günlerde 3’e çıkardık. Gerekli önlemleri alarak ilk günlerde yaşanan yoğunluğu peyderpey azalttık” diye konuştu.

Malatya’daki grip vakalarındaki artışın ülke geneli ortalaması ile aynı olduğunu kaydeden Bentli, özellikle 2 yaş altı çocuklarda görülen gribal enfeksiyon da mutlaka uzman doktorlara başvurulması gerektiğini dile getirdi. Bentli, hafif seyreden bu tür vakalarda ise öncelikle aile hekimlerine gidilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA..

Bu arada Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, mevsimsel gribin her yıl tüm dünyada ciddi sayıda klinik hastalığa sebebiyet veren, özellikle risk gruplarında ağır seyredebilen bir hastalık olduğu, bu nedenle Bakanlık tarafından her yıl grip mevsiminde bu konuyla ilgili düzenli açıklama ve uyarılar yapıldığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) dünyada her yıl 290 bin ile 650 bin arasında influenza ilişkili ölüm görüldüğü raporuna yer verilen açıklamada, hastalığın özellikle gebelerde, 5 yaş altı çocuklarda, 65 yaş ve üzeri kişilerde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, metabolik veya hematolojik kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiği aktarıldı.

Açıklamada, ölümle sonuçlanan her vakada olduğu gibi İstanbul'da H1N1 şüphesiyle hayatını kaybeden iki çocuğun ölüm sebebinin belirlenmesi için de inceleme başlatıldığı vurgulandı.

"Tüm hastalara yetecek ilaç mevcuttur"

Grip Bilim Kurulunun son olarak 8 Ocak'ta toplanarak raporunu hazırladığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu yıl ülkemizde dolaşımda olan grip virüslerinin yarısı influenza A (H1N1) tipindedir. Vaka sayıları ve artış hızı geçen yıllarla benzer oranda seyretmekte olup virüs tipleri ve pozitiflik oranlarında olağanüstü bir durum söz konusu değildir. Öte yandan, 2009'da küresel bir salgın yapmış olan influenza A (H1N1) virüsü artık 'domuz gribi' olarak tanımlanmamaktadır ve insanlarda normalde görülebilen mevsimsel grip ajanları arasında yer almaktadır. Grip, tedavisi olan bir hastalıktır. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda antiviral ilaçlar tedavide etkilidir. Hastalık belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat içerisinde başlanan antiviral tedavinin daha etkili olduğu bilinmelidir. Antibiyotik tedavisinin ise gripte yeri yoktur."

İlaç Takip Sistemi (İTS) rakamlarına göre, grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçların eczane, depo ve üretici firmalardaki sayılarına bakıldığında, şurup formunda 235 bin kutu; tablet formunda ise 790 bin kutu ilacın mevcut olduğu bilgisine de yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Buna ilaveten Sağlık Bakanlığı depolarındaki 600 bin kutu ilaç ile beraber toplam 1 milyon 625 bin kutu ilaç bulunmaktadır. Üretici firmayla yapılan görüşmeler sonucu ocak ayı sonuna kadar 1 milyon kutu şurubun daha piyasaya verilmesi sağlanacaktır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere, tüm hastalarımıza yetecek miktarda ilaç mevcuttur. Firmaların ilaç tedariki kesintisiz olarak devam etmektedir."

iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • NE[5]TA (4 yıl önce)
    geçenlerde devletin aciline gittim böyle bir şey olamaz yahu acilin kapısına gidene kadar kaldırımda neler gördüm neler insan bu kadar olamaz yahu her yer balgam, kanlı pamuklar vs. hasta olmayanda hasta olur o yolda. ne insanlar varya yahu sen insansın hayvan değilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Öğrenci (4 yıl önce)
    Sayın malatya haber belediyenin bu tür salgın hastalıklara karşı toplu taşıma araçlarını dezenfekte etmesi gerektiğiyle ilgili haber yapın lütfen. Kaale alırlar mı bilmiyorum ama otobüsler resmen mikrop yuvası. Tutunacak demirler kirden yapış yapış olmuş durumda
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    1 ay olmuştur çocuğu Acile götürdüm 150 kişiye yakın sıra vardı çocuğu muayane ettiremeden geri döndük. Birde acile ulaşmak için kaldırımları yürümek için kullanmak istedik ama nafile sebep : Araçlar park edilmiş... Yazıklar olsun bu sorumsuzluğa. Güvenlikçiler ne iş yapar ancak yakın olan araçları anons ettiriyorlar kaldırtsanızsa kardeşim bütün araçları....
    0
    0
    Yanıtla
  • gerçek (4 yıl önce)
    hastalık olur salgın olur veya doğal afet olur hastanelerimiz buna bakarlar. Malatyayı yönetenlere soruyorum! 1937 yılında temeli atılan ve 1939 yılında hizmete giren Malatya devlet hastanesi ile 1967 yılında hizmete giren Beydağı devlet hastanesinin yatak kapasitesi toplam 1000 idi malatya merkez nüfusu 120 000 iken, 120 kişiye 1 yatak düşüyordu. şu anda Merkez nüfusu 800 000 Malatya Devlet hastaneleri yatak kapasitesi hala 1000 yani 800 kişiye 1 yatak düşüyor. en az 2000 yataklı bir hastane daha lazım malatyaya hemde acilen. Malatyayı yönetenlere duyurulur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aleyna (4 yıl önce)
    Sudandır sudan
    0
    0
    Yanıtla
  • Fahri (4 yıl önce)
    Bütün gün dayanıyor, sağlık ocağına gitmiyor. Akşam olup baba işten gelince haydi acile serum taktıralım..
    0
    0
    Yanıtla