SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Guardian:'Türkiye Ateşle Oynuyor'

A- A+ PAYLAŞ

İngiliz Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta sergilediği “oyunculuğunun” Gazze’de övgü topladığını, ancak Türkiye’nin Ortadoğu’da güçlükle kazandığı arabuluculuk rolünü baltalama riski yarattığını yazdı

“Erdoğan arabuluculuk rolünü riske atıyor” başlığıyla yayımlanan makalede, AKP hükümetinin, Osmanlı’dan kalan mirası kullanarak komşu ülkelerle yakın ilişkiler kurmaya çalıştığı belirtildi. Makalede, Ankara’nın İsrail-Suriye görüşmelerine aracılık etmesi ve 2006’daki savaşın ardından Lübnan’a barış gücü askerleri göndermesi, Türkiye’nin bölgedeki etkisine örnek olarak gösterildi. Ancak 2006’da Hamas lideri Halid Meşal’in Ankara’da ağırlanmasıyla Türkiye’nin pozisyonunu karmaşık bir hale sokulduğu belirtildi. Davos’ta yaşananlardan sonra hem Erdoğan’ın hem de Peres’in iki ülke arasındaki ilişkilerin uzun vadede zarar görmeyeceğini söylediğine dikkat çekilen makalede, “Ancak aynı şey, Türkiye’nin kendisini bölgenin dürüst arabulucusu olarak konumlandırma çabaları için geçerli olmayabilir” denildi.

‘Tehlikeli yol’

Alman gazeteleri de, Davos krizini dün yine manşetlerine taşıyarak, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı görüşünde birleşti. “Türk Başbakanı bir anti-semitist mi?” manşetini atan Bild, “İsrail’e karşı kin tohumları atan Erdoğan’a, ülkesinde binlerce kişi hayranlıkla alkış tuttu. Erdoğan ateşle oynuyor. Erdoğan’ın izlediği yol, Türkiye-AB ilişkilerini zora sokuyor” diye yazdı. Gazetenin yorum köşesinde de Erdoğan ve AKP’nin seçim kampanyasında son haftalarda anti İsrail propagandası yaptığı, Erdoğan’ın tutumuyla Ahmedinecad’a benzediği, gözü körelmiş seçmenini de tehlikeli bir yola soktuğu ifade edildi. Yazıda, yolun nereye gittiğini Erdoğan’ın bile bilmediği kaydedildi.
Süddeutsche Zeitung gazetesinin, “Önce çıkış, sonra çöküş” başlıklı haberinde şu ifadelere yer verildi: “Bu, Türkiye Başbakanı ve halkına pahalıya mal olabilecek ucuz bir zafer. Erdoğan amatörce tepki gösterdi ve davasına zarar verdi.”

Sağ eğilimli Die Welt gazetesi ise Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığını, Erdoğan’ın da İsrail’e karşı İslam ülkelerinin avukatı rolünü üstlendiğini belirtti. Boris Kalnoky imzalı haberde, İsrail’in Erdoğan’ın bu çıkışını asla unutmayacağı, artık kimsenin böyle sinirli, heyecanla tepki veren bir lidere önemli bir görev için güvenmeyeceği vurgulandı.

İtalyan Il Sole 24 Ore gazetesi de Davos’taki gerginliğin sadece Türkiye’deki yerel seçimlerle ilgili olmadığı ve Türkiye’nin, “ağır ağır ama kararlı biçimde bölgesel bir güç olma niyetini” de yansıttığını ileri sürdü. ‘Erdoğan’ın mesajları’ başlıklı yorumda, olayın sadece bir “seçim hesabına” indirgenemeyeceği kaydedildi. Erdoğan’ın tavrının başka mesajlar da içerdiği kaydedilen yorumda, “İşin içinde Türkiye’nin Ortadoğu’daki faaliyetleri ve AB adaylık süreci de var. Erdoğan’ın geçen günlerde Brüksel’de Avrupa’ya Türkiye’nin AB adaylığının hafife alınmamasını vurgulaması rastlantı değil. Türkiye, yeniden kafasını kaldırmış bulunuyor: İsrail ve Avrupa uyarılmakta” denildi.

‘Arap sokağının yeni kahramanı’

Erdoğan’ın Davos’taki çıkışı Fransız basınında da yer aldı. Le Figaro, “Erdoğan, rahatlatıcı mesaj beklentisi içinde olan Türkiye’deki Yahudi cemaatini hayal kırıklığına uğrattı” dedi. Le Monde gazetesi ise Erdoğan’ı “Arap sokağının yeni kahramanı” diye niteledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız