SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gülen'i Güçlü Kılan Nedir?

A- A+ PAYLAŞ

Taraf'tan Neşe Düzel, herkesin merak ettiği o soruyu Prof. Doğu Ergil'e sordu: Fethullah Gülen'i güçlü kılan nedir?

Sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'in sorularını yanıtlamaya devam ediyor. Röportajın bugün yayınlanan ikinci bölümünde Neşe Düzel, Gülen cemaatiyle ilgili merak edilenleri Prof. Ergil'e sordu:

Gülen cemaatinde bir ikinci adam var mı? Gülen'den sonra ne olacak?

Bu hareketin bir kurmay heyeti var. Bunlar aralarında iş bölümü yapmışlar. Bazısı okullara, bazısı finansa , bazısı basına bakıyor. Bakın... Gülen'in ilham verdiği bir hareket bu. Yokrsa o, böyle bir teşkilat kurmadı. İnsanlar onun etrafında toplandılar. Ondan alınan ilhamla faaliyetler ve projeler ortaya çıktı ve bu faaliyetler üzerinden bir örgütlenme oldu. Bu örgütlenme bir devinim içinde sürekli gelişiyor. Dolayısıyla Gülen'i bu kadar güçlü kılan kendisi değildir.

Gülen'i güçlü kılan nedir?

Onu güçlü kılan, ondan aldıkları ilhamla şirketleri kuran, bütün o projeeleri büyük fedakarlıklarla gerçekleştiren cemaattir, insanlardır . Dünyanın ücrea köşelerindeki okullara fedakarca çalışan, bütün bunları gerçekleştiren o insanlar, din olmadan hiçbir biçimde motive olamazlar. O fedakarlıkları yapan, bütün bunları gerçekleştiren insanlar da din olmadan hiçbir biçimde motive olmazlar. Bunu da görmek lazım. Ben birkaç kurmayla Gülen sonrası ne olur diye konuştum. "Böyle bir şeyi tartışmıyoruz, düşünmüyoruz" dediler.

Fethullah Gülen dönecek mi?

Burada şartları uygun bulursa döner. Niye dönmesin. Amerika'da çok büyük hasret çekiyor. Dönmek istiyor.

Niye dönmüyor?

Amerika 'da bir laf söylüyor, Türkiye'de ortalık ayağa kalkıyor. Eğer dönerse, burada insanlarla çok daha sık ve direkt teması olacak. Bunlardan hoşlanmıyor. O, gönül ve barış adamı.

AK PARTİ YERİNE KİM GELECEK?

AKP yönetimindeki Türkiye dünyada etkili bir güç olmaya çalışırken, içerde ciddi sorunlar mı yaşayacak?

Evet. türkiye kendi sorunları çözmediği müdddetçe dışarıda etkili olamayacak. Türkiye'nin gölgesi büyük gözükecek ama kendisi o kadar büyük olamayacak.

Peki, AKP, bu riskli politikasının sonucunda karlı mı çıkar, kayba mı uğrar?

İçerde ve dışarıda çatışmacı tavrından ne zaman geri döneceğine ve geri döndüğü zaman elinde ne kaldığına bağlı bu... AK Parti'nin karşısında ulusal ve ulususlararası büyük bir cephe var. Başbakan, Amerika'ya karşı parmağını sallayıp, "Ortadoğu'daki kargaşayı siz çıkardınız. Irak'ta şu kadar adam öldürdünüz" türünden söylemini sürdürürse, İran'a ve Hamas'a arka çıkmayı devam ettirirse, bu cephe önünde sonunda AK Parti'yi indirecek.

AK Parti'nin yerine kim gelecek?

CHP-MHP koalisyonu gelecek ve bu iki partinin zihniyeti ve politik vizyonu Türkiye'yi felakete götürecek. Çünkü Kürt sorunu asıl o zaman azacak. Türkiye'nin hem psikolojik hem de coğrafi kırılması işte o zaman gerçekleşecek. İsrail, CHP ve MHP, ilişkileri can ciğer kuzu sarması olduğu için değil, çıkarları aynı olduğu için, belki de birbirlerinden habersiz olarak birlikte çalışacaklar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız