SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Günde 15 Saat Denetim!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sağlık Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin, kapalı alanlarda sigara yasağı başlamasından sonra denetimlerde öncelikle uyarı yaptıklarını belirterek, şimdi ise ceza kesmeye başlandığını bildirdi.

19 Temmuz 2009 tarihinden beri kapalı işyerlerinde sigara içme yasağı getirilmesinin amacının insan sağlığını korumak olduğuna dikkat çeken Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, "19 Temmuz 2009 tarihi itibarı ile sigara yasak kapsamının genişletilmesiyle, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ve tütün ürünleri tüketimi yasaklandı. Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları ve kişilere cezai işlemler uygulanacaktır. 19 Temmuz'dan sonra önce işyerlerini uyardık. Daha sonra ceza kesmeye başladık. Başbakanlık Genelgesi'ne istinaden il genelinde denetim yapmak üzere Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Belediye Zabıta Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünden oluşan 139 kişilik denetim ekibi hizmet içi eğitim alarak 08:00-23:00 saatleri arasında il genelinde denetim yapmak üzere görevlendirilmiştir.

Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Sosyal Hastalıklar Şube Müdürlüğüne 'dumansız hava sahası' irtibat merkezi oluşturularak şikayet ve önerilere 08:00-23:00 saatleri arasında cevap verecek personel görevlendirerek irtibat merkezine gelen mail ve telefonları kayıt altına alarak gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeler yapılacaktır" diye konuştu.

Sigarasız işyerleri meydana getirmenin öncelikli amacının, çalışanların ve orada bulunanların sağlığının korunması olduğuna dikkat çeken Zengin, "İşyeri sahipleri, çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlamak zorundadır. Dolayısı ile işverenler bu kapsamda işyerlerinin sigara dumanından arındırılmış olmasını da sağlamak durumundadır. Sigarasız işyerleri tartışmasının çalışanların sağlığı konusu olarak ele alınması, bu uygulamayı desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

Sigaranın zararlarından da söz eden Zengin, şunları söyledi:

"Dünya genelinde her on ölümden bir tanesinin sigara kullanımı nedeniyle olduğu bilinmektedir. Yılda 5.4 milyon kişi sigara kullanımını neden olduğu sağlık sorunları yüzünden ölmektedir. Ülkemizde her 6 dakika da bir kişi günde 275, yılda ise 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir. Bilimsel veriler, kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve bu konuda hiçbir güvenli aralığın olmadığını ortaya koymaktadır. Sigara dumanı çocuklarda ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonları ile süreğen öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır. Ayrıca astım hastalığının gidişatını da kötüleştirmektedir. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler ise düşük doğum ağırlıklı olarak doğmakta ve erişkin çağda akciğer ile ilgili rahatsızlıklara daha fazla yakalanmaktadır. Ayrıca sigara dumanına maruz kalmak, akciğer kanseri riskini yüzde 30 artırmaktadır."

Bu kadar zararlı ve tehlikeli bir ürüne karşı elbette kapsamlı ve etkin bir mücadele gerektiğini kaydeden Zengin, "Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bu mücadele kapsamında küresel olarak da kabul gören aşağıdaki üç temel hedef önem taşımaktadır: Bunlar, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarını önlenmesi. Sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasının desteklenmesi, sigara dumanından pasif etkileniminin engellenmesi. Toplumu pasif sigara dumanı etkileniminin zararlarından korumanın yegane yolu, sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda tam olarak yasaklanmasıdır. Dumansız Hava Sahası yasalarının gücünü artırmak için yapılması gereken, yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulamanın yakından izlenmesi ve denetlenmesidir. Sigara içilmesinin yasak olduğu yerlerde sigara içenlere yasanın öngördüğü şekilde davranış değişimi yapacak şekilde uyarına ve gerekirse ceza uygulama kaçınılmaz bir görevdir. Sigara içenlere yönelik ceza uygulamalarının yanı sıra, sigara içilmesine izin veren işyeri sahiplerine ceza verilmesi daha etkili ve daha önceliklidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız