SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Güney Bitiyor, Sıra Kuzey'de!"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:05:18
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın en verimli tarım arazilerinin bulunduğu kuzey bölgesinde Kuzey Kuşak Çevre Yolu, Kuzey Çevre Yolu ve Sahil Yolu projelerinin geçmesi şehir plancıları ve mimarları ortak noktada buluşturdu. Şehrin güneyinde Tecde ve Karakavak bölgesinin imara açılmasıyla, bu bölgedeki yeşil dokunun neredeyse tamamen yokedildiği gözler önündeyken, uzmanlar, Malatya’nın kuzey bölgesindeki tarım alanları için tehlike çanlarının çaldığı uyarısında bulundular. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerle bulunan şehir plancıları ve mimarlar, Malatya’nın tarım için en verimli arazilerde 3 yüksek standartlı yolun geçmesinin tarım alanlarının yok edileceği anlamına geldiğini belirterek, “Kent merkezinde bulunan çevre yolu ile baraj arası yaklaşık 15 kilometre mesafededir. Malatya Belediyesi 14 kilometrelik Kuzey Kuşak yolu ile 90 kilometrelik Sahil yolu gibi iki önemli projesi var. Kuşak Yolu yüzde 80 oranında tamamlanmış durumdadır. Sahil yolu içinde çalışmaların başlatıldı. Kuzey Kuşak Yolunun faaliyete geçmesiyle birlikte kent içi araç trafiği önemli ölçüde rahatlayacaktır. Lakin bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte verimli tarım alanları yok olacaktır” dediler. 

TARIM ALANLARI BETONLAŞACAK ENDİŞESİ YARATILDI

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 52 kilometrelik Kuzey Çevre Yolu projesi, Malatya Büyükşehir Belediyesinin ise 14 kilometrelik Kuzey Kuşak ile 90 kilometrelik Sahil Yolu projelerinin hayata geçirilmesi ile ekili ve dikili tarım alanlarının betonlaşacağı endişesi içinde olduklarını belirten teknik uzmanlar, çevre yolu güzergahında bulunan bazı yerleşim alanlarının imar uygulaması kapsamına alınmasının da ayrıca endişe yarattığını vurguladılar. “52 kilometrelik çevreyoluna 5,  sahil yoluna ise 3 adet bağlantı yollarının açılacağı proje ile verimli tarım alanlarını yok edilmesi bir yana güzergahta yapılacak imar uygulaması ile yeni mağdurlar yaratacağından endişe duyulmaya başladık” diyen uzmanlar,  yaklaşık 20 yıldır çözülemeyen Karakavak Bölgesi İmar Uygulamasını anımsattılar. 

İMAR UYGULAMASIYLA BÖLGE OTOMATİKMAN YERLEŞİME AÇILACAK

Konuyla ilgili Malatya Büyükşehir Belediye yetkileri ise “Yerleşim alanlarında yapılacak imar uygulamaları sonrası vatandaşlar mahkemenin yolunu tutacak. Davalar zaten yıllarca sürüyor” ifadeleri ile endişelerini dile getirirken, teknik elemanlar ise şunları kaydettiler: “Yapılacak imar uygulaması ile güzergah otomatikman yerleşime açılacak. Çünkü uygulama yasal zorunluluk olarak eğitim, sağlık, dini tesis alanları gibi birçok tesisin yapılmasını öngörüyor. Bu da verimli tarım alanlarının ve yeşil dokunun yok olmasına ve o bölgenin betonlaşmasına yol açacak”

VATANDAŞLAR, TOPRAK KAYBINDAN KORKUYOR

İmar uygulaması yapılacak 5.5 kilometrelik güzergâhta yaşayan vatandaşlar da ise “Uygulama ile yüzde 40’a kadar kesinti yapacaklar. Toplulaştırmada yüzde 10 kesinti var.  Kamulaştırmada ise kesinti filan yok. Vatandaş arazisin değerini alıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü de dahil olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat, İnşaat, Jeoloji Mühendisleri Odaları ile bir çok sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı fakat, siyasi iktidara mensup bazı milletvekillerinin direttiği 52 Km’lik Kuzey Çevre Yolu güzergahı üzerinde bulunan ve imar uygulaması (şuyulandırma) kapsamına alınan 5.5 km.’lik güzergah, Büyükşehir başta olmak üzere Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye yetkililerin uykusunu kaçırmaya başladı. 

HABER: Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız