SON DAKİKA
SON DEPREMLER

9. Kervansaray Buluşmaları

0
Güncellendi - 2017-09-11 19:40:31
9. Kervansaray Buluşmaları
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 9. Uluslararası Kervansaray Buluşmaları dolayısıyla basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Gürkan, Anadolu’nun en önemli kültür sanat etkinliği olan Kervansaray Buluşmaları’na bütün vatandaşları davet etti.

16 Eylül’de başlayacak olan 9. Uluslararası Kervansaray Buluşmaları Melita’dan Battalgazi’ye Kültür-Sanat-Tarih-Arkeoloji Günleri dolayısıyla basın mensupları ile Orduzu Galip Demirel Çınar Park’ta bir araya gelen Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kervansaray Buluşmaları’nın önemine ve amacına dikkat çekerek, “Biz 2004 yılında Battalgazi Belediyesi’ne başkan olduktan hemen sonra oradaki kendi haline terk edilmiş tarihi eserlerimiz, kültürel varlıklarımız biran evvel ayağa kalması gerekirdi ve biz bunu üniversitemizle, Battalgazi Belediyesi ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Kervansarayın temizlenmesi ve ilk Kervansaray Buluşmasıyla gerçekleştirdik. İlk Kervansaray Buluşması 2005 yılında yapılırken, oradaki Kervansaray Buluşması’nın amacını şu şekilde ifade etmiştim. Kervansaray Buluşmalarının en önemli amacı; tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak, vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, devletimizin ilgili ve yetkili organlarını tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmasını sağlamak ve bu eserlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için bir grup dinamiği oluşturmaktı. Hamdolsun bugün onurla ve gururla ifade edebilirim ki; Battalgazi ilçemizde tarihi eserlerimiz tek tek ayağa kaldırılmış, başta Tarihi Tahtalı Hamam ve Askerlik Şubesi gibi bazı tarihi eserlerimiz de tarihi ve kültürel mirasımıza kazandırılıyor” dedi.

Kervansaray Buluşmaları’nın her anlamda amacına ulaştığını belirten Başkan Gürkan, “Malatya’daki tarihi eserlerin ayağa kaldırılması ve gün yüzüne çıkarılması, gelecek kuşaklara aktarılması noktasında Kervansaray Buluşması amacına ulaşılmıştır. Bugün Malatya’daki tarihi eserlerin hemen hemen %90’ına el atılmıştır. İçinde bulunduğumuz şuandaki mekanda tabiat varlıkları tarafından tescil edilmiş, binyıllık Çınarın olduğu mekandayız. Buralarda kendi haline terk edilmişti.  Ama bu Kervansaray Buluşmalarıdır ki mescitler, türbeler, kümbetler, camiiler, medreseler, hanlar, hamamlar ve ağaçların hepsi ayağa kaldırılmıştır. Bununla birlikte bu Kervansaray Buluşmalarıyla Battalgazi’ye tarihi eserlere dikkat çekilmiş ve Türkiye’deki ilk kültür envanteri Battalgazi Belediyesi tarafından yapılmıştır.  EXPO 2016 Antalya’da 63 ülke ve 10 büyükşehir belediyesinin katıldığı kültür ve sanat etkinliklerinin yarıştığı stant olgusu içerisinde Battalgazi Belediyesi standı, Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması Uluslararası Tarih Özel Ödülü'ne layık görülmüştür. Diğer taraftan kültür evleri noktasında mahalle müzeleri de Türkiye’deki ilk mahalle müzesi olması hasebiyle Türkiye’de uygulama ödül alan bir müze ünvanını almıştır” diye konuştu.

Başkan Gürkan, son olarak 9. Kervansaray Buluşmaları kapsamında düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgiler vererek vatandaşları etkinliklere davet etti.

Etkinliklerin programı şöyle:

1.ULUSLAR ARASI KERVANSARAY BULUŞMASI

“Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri “

15 EYLÜL 2017

Saat:18.30 Kortej Yürüyüşü (Öğretmenevinden başlayıp Kapalı Çarşı önünde son bulacak)

Saat:20.00  -“Dünden Bugüne Kervansaray Buluşmaları” konulu fotoğraf sergisinden oluşan Tanıtım Gecesi

- Yöresel Kafkas Halk Oyunları Gösterisi (Double Tree by Hilton Otel)

16 EYLÜL 2017

Kervansaray Buluşmaları Açılışı

Saat:10.00   Açılış (Mehteran, Folklor Gösterisi, Semah ve Semazen Gösterisi)

Saat:10.30   Açılış Konuşmaları

Saat:11.30 Geleneksel El Sanatları Sergi Açılışı

Saat :11.45  Tarihin Işığında Moda 2. Arslantepe Defilesi (Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı)

Saat:13.00  Yemek (Hasan Basri Sosyal Tesisleri-Korucuk)  

Saat:14.00 Çalıştay Eserleri Açılışı (Galip Demirel Çınar Parkı)

Saat:18.00 Konferans  (Doç. Dr. Erkan GÖKSU-“Muhteşem Çağın Mütevazi Çocukları ve Selçuklular” konulu -Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı)

17 EYLÜL 2017

Saat:10.00 Bisiklet Turu (Eski Belediye Bina Önünde başlayıp Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda son bulunacak)

Saat:11.00 Atış Poligonunda Trap Skeet ve Okçuluk Atışları Gösterisi (Bulgurlu Mahallesi)

Saat:12.00 SOKAK SPORLARI ETKİNLİKLERİ:

                   -Masa Tenisi, Dark, Tenis ve Bilek Güreşi, (Kernek Meydanı)      

                    -Badminton, Sokak Basketbolu, Satranç, (Kapalı Çarşı Üstü)

Saat:13.00 Fahri Kayahan Anısına Türkü Dinletisi (Şemsiye Sokak)

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız