SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gürkan; "Şifa Kaynağı Olan Bir Su"

0
Güncellendi - 2017-05-14 22:47:12
Gürkan;
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da bulunan İspendere İçme Sularının egzamadan, mantara, böbrek taşından, kireçlenmeye kadar birçok hastalığa iyi geldiğinin tespit edilmesinin ardından, bölgenin sağlık turizmine kazandırılması adına başlatılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Battalgazi ilçesi sınırlarında bulunan İspendere İçmelerinin sağlık turizmine kazandırılması için çalışmalar yoğun şekilde devam ederken, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İspendere İçmelerini 3 aşamalı proje ile sağlık turizmine kazandıracaklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Tıbbi Değerlendirme Kurulu, geçtiğimiz günlerde İspendere İçme Sularının sağlığa faydalarıyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, İspendere İçme Sularının özelliği bakımından kükürt, bikarbonat ve karışık termomineralli özellikler içerdiğine yönelik bilgiler mevcut. Kurul, suyun ısıtılarak banyo kürü yapılması halinde, romatizmal, eklem ve yumuşak doku hastalıklarında, kronik bel ağrılarında, ortopedik operasyonlar, beyin, sinir cerrahisi sonrasında uzun süre hareketsiz kalınma durumlarında, spor yaralanmalarında, nörolojik rahatsızlıklarda tamamlayıcı tedavi olarak uygulanabilme özelliğine sahip olduğunu da hazırladığı raporda paylaştı.

Sağlık Bakanlığı Tıbbi Değerlendirme Kurulu ayrıca suyun, bikarbonat içermesi nedeniyle, içilmesiyle mide ve bağırsak hastalıkları ve üriner yolu taş olgularında tamamlayıcı tedavi olarak uygulanabileceğini ifade ediyor.

Kaplıcanın, halk arasında 'İçme' olarak bilinmesi ve adlandırılmasının nedeni bu özelliğidir. Ancak bu 'adın' çok işlevli suyun yararlarının sadece bir bölümünü anlatıyor olması nedeniyle kullanılmaması tavsiye ediliyor.

“Şifa kaynağı olan bir su”

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İspendere İçmelerini bölgeye kazandıracaklarını belirterek, “İspendere İçmeleri, Malatya’mız, bölgemiz ve ülkemiz için önemli bir merkez. Orada çıkan su insan sağlığı açısından, parazitler, egzama denilen cilt hastalıklarına, şifa kaynağı olan bir su. Bu bölge geçmişte çok daha fazla bölgesel anlamda bir hizmet sunarken, zaman içinde oradaki sosyal tesislerin, sosyal donatıların yetersizliği dışarıdan gelen ziyaretçilerin sayısında önemli ölçüde azalma, hatta gelmeme olgusu başladı. Biz göreve geldikten sonra İspendere ile ilgili bir proje geliştirdik. Proje kapsamında İspendere’nin tekrar Malatya’mıza, bölgemize ve ülkemize kazandırılması noktasında proje çalışması yaptık. Proje çalışmasında öncelikle İspendere’nin fizibilitesi yapılıp projenin Kültür Bakanlığı ayağı, Orman Su İşleri Bakanlığı ayağı ve diğer ajanslarla ilgili, hem Milli Emlak ile ilgili kamulaştırma ile ilgili bölümleri bütün bunlar değerlendirildi. Orada kamulaştırılması gereken veya Milli Emlaktan tekrar tahsis edilmesi gereken yerlerin gereği yapıldı. Kültür Bakanlığı ile birlikte orada büyük bir çalışmayı sürdürüyoruz. Sosyal donatı alanlarının düzgün bir altyapı formatına ve hizmet edebilecek niteliğe erişmesi için çalışmalarımızı devam ediyor. Dolayısıyla İspendere bölgenin hem şifalı içme suyu boyutu itibariyle, hem de sosyal donatı ve rekreasyon boyutu itibariyle cazibe merkezi olması noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Fotoğraf : İha Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Hakan (6 yıl önce)
    Umarim sahip çıkılır.50 tl verilip keyif eglence yapanlara pansiyonlar peşkeş cekilmez.Bilenler bilir kıssadan hisse
    0
    0
    Yanıtla
  • Satılmış karataş (6 yıl önce)
    Sn başkan gurkan dikkatine. İspendere suyunun cok faydali oldugu aşikar bu tesise yakin yeralti sıcak su bulunmasi halinde ispendere icmeleri dunyada sayili kaplica olur taş duşurmek icin gelenlerin sicak su havuzu olmadigi icin taşi duşurmekte cok zorlaniyor taşin duşmesi icin mevcut suyu icip sicak termal havuza girmesi gerekmektedir
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Fotomu eski yoksa baskanmi cok usuyor paltomu kaldi
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (6 yıl önce)
    Bence burası ticarete kazandırılmalı.ispendere su veya soda markası ile malatya ekonomisine katkı getirebileceğini düşünüyorum.hem halkın ücretsiz faydalandığı hemde beypazarı markası gibi bir değerin yaratılması gayet olumlu olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • İspendere içmelerine giriş de ücret alınıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabri (6 yıl önce)
    Yapılan çalışma takdir edilecek bir proje . Umarım bu tesis atıl vaziyette kalmaz sürekli tadilatlari ve bakımları yapılır.
    0
    0
    Yanıtla