SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Güven Azalıyor, TARSİM Sistemi Çöküyor"

0
Güncellendi - 2020-06-23 19:53:27
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tarsim Sistemine güvenin her geçen yıl azaldığını  belirterek,”Verim usulü sigorta sistemine geçilmez ise çok yakında TARSİM’e sigorta yaptıran üretici kalmayacak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, son 3 yıl içinde TARSİM Poliçe sayısında yüzde 25’lik düşüş görüldüğünü belirterek,“Rakamlara bakıldığında sistemin içinde bulunduğu kriz çok net görülecektir” dedi.

"SORUN AZALACAĞINA ARTIYOR"

Ağbaba, TARSİM ile ilgili TBMM Tarafından meclis araştırma komisyonu kurulması için teklif verdi. 14 Yıllık geçmişi olan  TARSİM sisteminin, üreticiler tarafından sürekli eleştirecek uygulamalara imza attığını,üreticilerin dertlerine çare bulamadığını kaydeden Ağbaba, “Yıllar itibari ile sorunların azalması gerekirken daha da artığı  görülmektedir. Üreticiler, geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle mağdur olduklarını, bu mağduriyetlerini gidermek için Devletin sigorta sistemi olan TARSİM’den sigorta yaptırdıklarını, buna karşılık TARSİM’in kurulduğu günden itibaren sürekli prim artışı yoluna gittiğini, bazı üreticilerin sigorta taleplerinin riskli kategorisinde değerlendirilerek reddedildiğini ve üreticiler arasında ayrımcılığa sebep olunduğunu, sistemin sigortalıların mağduriyetini gidermede yetersiz kaldığını, birçok hasarın karşılanmadığını ya da eksik karşılandığını belirtmektedir” ifadelerini kullandı.

POLİÇE SAYISI  3 YILDA 22 BİNDEN 16 BİNE GERİLEDİ

Ağbaba, “Bu yıl kayısı üreticileri, don, dolu, fırtına yetmezmiş gibi bir de çiçekleme döneminde sürekli yağan yağmurun tozlaşma yapamaması ve monilya hastalığı nedeniyle büyük zarar görmüştür. TARSİM Sisteminin çiçekleme dönemini risk kapsamına almaması nedeniyle üreticiler her yıl ürünlerini sigortalatmaktan uzaklaşmaktadır. 2017’de 22.296, 2018’de 18.328 olan kayısı poliçe sayısı  2019’da 16.631’e gerilemiştir. Sadece son 3 yıl içinde TARSİM Poliçe sayısında 5 bin 665 adet yani yüzde 25’lik düşüş görülmesi sistemin içinde bulunduğu krizin en net göstergesidir. Belirtilen dönemde üreticinin ödediği primlerde de ciddi düşüşler meydana gelmiş, üreticiler TARSİM’e 2017’de 75 milyon 449 bin lira, 2018 yılında 65 Milyon 288 Bin liralık prim öderken,  2019 yılında prim miktarı 46 Milyon 589 Bin liraya gerilemiştir” dedi.

14 YILDA 140 BİN POLİÇE

Yapılan araştırmalara göre Türkiye genelinde TARSİM’e giren üretici sayısının, üreticilerin yüzde 10’ları seviyesinde olduğunu kaydeden Veli Ağbaba,  “TARSİM üreticiler arasında da farklı uygulamalara gitmekte,  2 farklı ürün için 2 farklı prim miktarı belirlemektedir. Malatya’daki üreticiler kayısı için TARSİM’e farklı miktarda prim  öderken, Karadeniz’deki fındık üreticileri ise daha farklı prim ödemesi yapmaktadır.  On binlerce üreticisi bulunan Malatya’da TARSİM’in 2006-2019 yılları arasında yaptığı toplam poliçe sayısı 140 bin civarındadır. 14 yılda 140 bin poliçe sayısı üreticilerle TARSİM arasındaki küslüğü ortaya koymaktadır” ifadelerine yer verdi.

"AĞACIN VERDİĞİ ÜRÜN MİKTARINA GÖRE ZARAR KARŞILANMALI"

“Malatyalı üreticilerin TARSİM’den öncelikli talepleri verim usulü sigorta sistemine geçilmesidir” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Böylece üretici yıl boyunca don, dolu, sel,fırtına,yoğun yağış gibi tabii felaketleri düşünmeyecek, ağacının verdiği ürün miktarına göre zararı TARSİM tarafından karşılanacaktır.Ayrıca, TARSİM kapsamının tüm felaketleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, primlerin düşürülmesi, hasar ödemelerinin zamanında ve tam yapılması gerektiği tüm üreticilerin ortak talebidir” ifadelerini kullandı.

"ÜRETİCİ BAZI YILLAR İŞÇİ GİDERLERİNİ BİLE KARŞILAYAMIYOR"

Ağbaba “Kayısının ve kayısı üreticilerinin olumsuz etkilenmesi Malatya ekonomisini oluşturan diğer tüm dinamikleri de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle işçilerinin bile giderlerini karşılayamayan üreticiler  icra daireleri ile tanışmaktadırlar” diyerek,  Türkiye’de ve Malatya’da üreticilerin tabii felaketler karşısındaki sıkıntılarının araştırılması,  yıllardır devam eden sorunlarına çözüm bulunabilmesi,  Tarım Sigortaları Kanunu ve buna bağlı çıkartılan TARSİM uygulamasında var olan sorunların tespiti, alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • MALATYALI (3 yıl önce)
    bunlar mecliste kendilerini sadece çalışıyor diye gösteriş yapar içrat yuvarlak bir (O) SIFIR
    0
    0
    Yanıtla
  • şahin (3 yıl önce)
    belli sigorta şirketleri bazı tarsim eksperleri ile paslaşmaya başladı eğer eksperin istediği şirkette sigorta poliçesi yapmışsa ona gerekli hasar veriliyor eğer bankada veya o paslaşan gurubun şirketleri dışında poliçe yaptırdıysa onlara hasar kesinlikle verilmiyor malatya küçük bir şehir herkes birbirini tanıyor dayısını arkadaşı yeğeninin yeğeni vs bir dakikada telefon irtibatı kuruluyor torpil devreye giriyor sistem zaten sorunlu o sistemin düzeltilmesinin haricinde malatyalı olan hiç bir eksperin maltyada görevlendiril memesi lazım lazım adaleti başka sağlamanın imkanı yok . kısacası tarsimin yeni baştan yapılandırılması lazım poliçe bedelinin hasat zamanı var olan mahsül üzerinden ücretlendirilmesi şart çiftçimiz zaten zor durumda poliçe bedelinde devlet desteğinin arttırılması şart yoksa tarsim olayı malatyada bitmiş olur bir an önce bu önlemlerin alınması şart
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (3 yıl önce)
    Bende bir tane kayısı yok iki sefer hasar ihbarında bulundum gelip baktılar. Hasar oranı % 0 deyip gittiler. Tarsim çok tan bitti ama kimsenini haberi yok. @armış gibi davranıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (3 yıl önce)
    Öğretmen tanıtımlarından biliyorum.Zaten kayısı tutmayacak,masrafı çabası diye sigorta yapıp.kafadan minimum 30000 tl alan var.oldukca gereksiz ya da sistemi yürüyenler de problem var.kimbilir neler dönüyordur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayri (3 yıl önce)
    Tarsim bünyesindeki garibim eksperlerinde problemleri cok fazla sayın vekilim
    0
    0
    Yanıtla