SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Güvenlik Bölgesi'ne Durdurma

A- A+ PAYLAŞ

Genelkurmay Başkanlığı'nın 07 Mayıs 2009 tarihinden beri ilan ettiği ve 3 aylık süreler halinde uzattığı sivillerin girişinin yasaklandığı, geçici askeri yasak bölgeler uygulamasına bir vatandaşın, Malatya Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı dava sonucunda, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Tunceli kırsalında 07 Mayıs 2009, 07 Ağustos 2009 tarihleri arasındaki 3 aylık süre ile sivillerin girişine yasak bölge ilan edilmesi ardından, köyü ve arazisi yasak bölge içinde kalan, Nazimiye Dokuzkaya Köyü sakini Ali Karabulut, söz konusu uygulama aleyhine Malatya Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Yapılan yargılama sonucunda 2011/293 sayılı kararla; 07 Mayıs 2009 tarihinden beri 3 aylık periyodlar halinde uzatılarak süren Büyükyurt Köyü-Dokuzkaya mezrasının 07 Mayıs 2009, 07 Ağustos 2009 tarihleri arasındaki Geçici Güvenlik Bölgeleri ilan edilmesine ve bu bölgeye girişin yasaklanmasına dair işlemin Yürütmeyi durdurma ve iptaline karar verdi. Bu kararla yaylacılık ve arıcılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yapıldığı bu girilmeyen 5 bölgede arıcılar ve yaylacılar faaliyetlerini yürütebilecek.

Ali Karabulut'un Avukatı Barış Yıldırım, alınan kararı bürosunda yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurdu. Yıldırım, Geçici Güvenlik Bölgesi uygulamasının, başta serbest dolaşım özgürlüğü, mülkiyet hakkı gibi bir çok temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına geldiğini belirterek, "Bu uygulama Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'na açıkça aykırıdır. Genelkurmay Başkanlığı bu uygulamalarıyla serbest dolaşım özgürlüğü ve mülkiyet hakkını ihlal etmektedir. Geçici Güvenlik Bölgeleri uygulaması tam anlamıyla bir olağanüstü hal uygulamasıdır. Tunceli'de 2002 yılında olağanüstü hal uygulaması kaldırılmış olmasına rağmen 2935 sayılı olağanüstü Hal Kanunu'nun 11. maddesindeki kişi ve toplulukların bölgeye girişini yasaklamak, bölge dışına çıkarmak veya bölge içerisinde belirli yerlere girmesini, yerleşmesini yasaklamak, yetkisi hukuka aykırı bir şekilde geçici güvenlik bölgesi adı altında fiili olarak kullanıldı.

Açıkça hukuka aykırı bu dava konusu uygulama sürdürülmesi halinde müvekkilim Ali Karabulut'un telafisi güç ve imkansız zararları olacaktı" şeklinde savunma yaptıklarını, söz konusu uygulamanın Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu belirtti.

Yıldırım, "Söz konusu gerekçeleri haklı gören Malatya Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdi" dedi.

Davacı Ali Karabulut ise 1994'ten beri köyünün boşaltıldığını, ancak belli dönemlerde köyüne giderek mezar ziyareti ve ceviz toplama faaliyetlerini zor da olsa sürdürebildiklerini, ancak Geçici Güvenlik Bölgeleri uygulaması ardından köylerine girişin tamamen yasaklandığını dile getirerek, "Mağdur olduk, dava açtım, lehimize karar verilmiş, inşallah bundan sonra rahat bir şekilde köyüme girebilirim" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız