SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Güz Kayısısı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma, normal hasat döneminden 2.5 ay sonra olgunlaşan kayısı çeşidinin geliştirilmesinde önemli bir başarı sağlandığını bildirdi.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Battalgazi ilçesindeki Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün araştırma bahçesindeki Fransız Paviot adlı kayısı çeşidi ile Malatya yöresinin Levent adlı kayısı çeşidi birleştirilerek normal hasat döneminden 2.5 ay sonra olgunlaşan kayısı çeşidini elde etme projesinde başarılı bir sonuç alındığını açıkladı. Doç. Dr. Asma, "Amacımız şu, kayısı üreticilerine çok farklı amaç ve özelliklerde erkenci, geççi, meyvesi iri, kurutmalık, yani birçok özelliği taşıyan yeni kayısı çeşitleri sunmak istiyoruz. Normalde Malatya'da kayısı hasadı temmuz ayında olur. Ama bizim 2 - 2.5 ay sonra olgunlaşan yeni kayısılarımız var" açıklamasını yaptı.

Doç. Dr. Asma, "Fransızların Paviot adli bir kayısı çeşidi var. Son derece iri, kaliteli 60-70 gram ağırlığında bir kayısı. Paviot'ı ana olarak kullandık. Levent adlı 20 gramlık kayısıyı ise baba olarak kullandık. Levent kayısı çeşidinden Paviot adlı kayısı çeşidine gen aktardık. Bunların çekirdeklerini çıkartıp arazi koşullarında diktik. Ağaçlarımız şu anda 5-6 yaşlarında. Bunlar meyve vermeye başladı. Uygun olanları seçmeye çalışıyoruz" dedi.

Bilimsel çalışmalarının TÜBİTAK ve diğer kurumlar tarafından desteklendiğini belirten Doç. Dr. Asma, sözlerini şöyle tamamladı:

"Malatya'daki kayısı üreticileri için eylül ya da mayıs ayında olgunlaşan kayısının geliştirilip geliştirilmemesi önemli. Dünyada kayısı konusunda çalışan bilim adamları için de şu önemli: Acaba hangi yöntem daha başarılı sonuç veriyor? Bundan sonra bu konuda çalışacak bilim adamları hangi yöntemi tercih etmelidir? Biz aynı zamanda bunu da tespit etmeye çalışıyoruz."

Elde edilen sonuçların çok iyi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bayram Murat Asma, projenin sürdüğünü ve gelecekte daha önemli sonuçların elde edileceğini ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız