SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Haberleri Bile Yok!..

A- A+ PAYLAŞ

Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon TL harcanarak birkaç kez restore edilen Karakaş Konağı, ilgisizlikten harabeye döndü. Bu arada konağın devredildiği İl Özel İdaresi'nin yetkililerinin bu durumdan "bihaber" oldukları da dikkat çekti.

HABERLERİ BİLE YOK!.
Konağın kırılan camları ile ilgili bilgi almak isteyen basın mensuplarının, İl Özel İdaresi başta olmak üzere Vakıflar, Kültür Müdürlükleri nezdinde yaptığı girişimler de ilginç yanıtlar alındı. İl Özel İdare yetkilileri ilk önce konağın kendilerinde olmadığını belirtirlerken bir süre sonra tahsis amacıyla 2 ay önce Milli Emlak Müdürlüğü tarafından kendilerine tahsisi yapıldığını söyledi.

İl Özel İdare Müdürlüğü yetkilileri ilk görüşme de “Konak, bizde değil. Sanırız Kültür Müdürlüğünde olmalı” deyince, Kültür Müdürlüğü ile temasa geçildiğinde “Vakıflara tahsisli olması gerek.” diyerek konağın hangi aşamada ve kime tahsisli olduğunu konusunda bilgilerinin olmadığını belirti. Vakıfla Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise “Yapılan incelemelerden sonra Konağın, vakıf müzesi olma özelliğini taşımadığı gerekçesiyle Milli Emlak Müdürlüğüne iade ettik. Bizimle de bir alakası kalmadı.” diyerek konağın son durumu hakkında bilgilerinin olmadığını belirttiler.

Bu girişimlerden bir süre sonra İl Özel İdare yetkilileri arayarak, “Konağın yeniden restorasyonu amacıyla Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 2 ay önce kurumumuza tahsisi yapıldı.” diyerek konağın 2 aydır kendilerine tahsisli olduğunu belirttiler.

YAZIKLAR OLSUN!
Malatya’nın sivil mimari örneklerinden biri olan ve bugüne kadar yaklaşık 2 milyon TL harcanarak restore edilen, sözde koruma (!) altında bulunan Karakaş Konağı, yetkililerin ilgisizliği ve sahipsizliği nedeniyle harabeye dönmeye başladı.

Milyonlarca lira harcama yapılan restorasyon çalışmalarının hiç bir işe yaramadığı gözlenen, sözde güvenlik kamerası ve bekçi ile korunan Karakaş Konağı’nın şimdi de camları kırıldı.

SAHİPSİZ KALDI
Başbakan Tayip Erdoğan’ın gençlik temsilcileriyle 27 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada restore edilip müze haline getirildiğini söylediği Karakaş Konağı’nın istinat duvarının yıkılıp otopark yapılmasından sonra, arka camları da kırıldı.

Camlar kırılınca, açık kalan pencereler tahta kalaslarla kapatıldı. Güvenlik kameraları ile korunan konakta görevli bekçi de her ne hikmetse camların nasıl kırıldığını bilmediğini söyledi.

Çevredeki vatandaşlar, havalandırma gerekçesiyle camları açık bırakılan Karakaş Konağı’nın özellikle gece saatlerinde alkollü vatandaşların ve tinercilerin de mekanı olduğunu ileri sürerken, en ufak bir kıvılcımda yangın tehlikesiyle de baş başa bırakıldığını iddia ettiler.

İlk kez 1998 yılında restorasyon geçiren Konak, çatısı gerektiği gibi yapılmayınca su akıtmaya başlamış ve ardından ikinci kez restore edilmişti. Ancak birkaç kez restore edilip milyonların harcandığı Karakaş Konağı’nın bugünkü hali, yetkililerin ilgisizliğini, harcanan paraların çarçur edildiğini de gözler önüne seriyor.

Malatya’nın ilçelerinde bir yandan sokak sağlıklaştırılması, kültür ve tabiat varlıklarının tespiti ile tarihi eserlerin tescil edilmesi gibi çalışmalar yapılırken, milyonların harcandığı yanı başımızdaki Karakaş Konağı’nın kaderine terk edilmesi, söz konusu diğer çalışmaların ne oranda samimi olduğunun da kuşkulu olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

SÖZDE MÜZE OLACAKTI
Kültür Bakanlığınca trilyonlar harcanarak restore edilen şimdilerde dökülen tarihi Karakaş Konağı, Vakıf Müzesi yapılması amacıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devredilmişti. Bu kuruluş da, müze özelliği taşımadığı gerekçesiyle konağı Milli Emlak'a iade etmiş, Milli Emlak ise İl Özel İdare'nin sorumluluğuna bırakmıştı.

Başbakan Erdoğan’ın ‘Müze oldu’ dediği Karakaş Konağı ile ilgili olarak milletvekilleri de dönem dönem yaptıkları açıklamalarda buranın müze olacağını belirtmişlerdi ancak aradan geçen zamanda Karakaş Konağı müze olmadığı gibi restorasyondan sonra bile korunamadı.

Türkiye'de kerpiç konak olarak ilk restore edilen yer olduğu belirtilen ve Hacı Mustafa Karakaş tarafından yaptırılan Karakaş Konağı, Malatya evlerinin tipik özelliklerini taşıdığını belirtiliyor.

BELEDİYE MECLİSİ 2009 DA UYARILMIŞTI…
Malatya Belediye Meclisinin 3 Kasım 2009 tarihli toplantısında gündem dışı önergeler okunurken, Karakaş Konağı ile ilgili olarak CHP'li üye Doğan Ağdaş'ın sözlü olarak; “Karakaş Konağı yanında yapılan inşaat devam ediyor mu etmiyor mu ve bu konuda gerekli izinler alındı mı?" sorusuna Başkan Çakır, “Yaşadığımız son olaylar nedeniyle sıkıntılı olan tüm inşaatlar da denetleniyor. Karakaş Konağı ile ilgili bir sıkıntı varsa bunu yazılı hale getirirsiniz, bizler de gereğini yaparız” diye yanıtladı.

Bu yanıt üzerine Bağımsız Meclis Üyesi Mehmet Moran, “Sorulan soruya yanıt vermiyorsunuz. Karakaş Konağı ile ilgili bilginiz yok mu?” diye araya girdi. Bunun üzerine Başkan Çakır, soruyu İmar Müdürü Hamit Güneş'e yöneltti ve yanıtlamasını istedi. İmar Müdürü Güneş de "İnşaat, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun verdiği imar planına göre yapılıyor” diye soruyu yanıtladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız