SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hacettepe'de DNA Zinciri

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:27:28
Hacettepe'de DNA Zinciri
A- A+ PAYLAŞ

Hacettepe Üniversitesi tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen DNA Günü etkinliklerinde, daha önce ABD'nin elinde bulunan ve 2 bin 640 kişi ile kırılan insan DNA’sı sarmalı rekoru, Hacettepeliler tarafından 3 bin 34 kişi ile kırıldı. Guinness hakemlerinin de izlediği rekor denemesi sonucu dünya rekoru Türkiye’ye kazandırıldı. 

Hacettepe Üniversitesi DNA Araştırma Grubu tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen DNA Günü etkinliklerinde Guinness hakemlerinin huzurunda dünya rekoru kırıldı. İnsanlar tarafından oluşturulan DNA sarmalı modeli rekoru, daha önceden 2 bin 640 kişi ile Amerika’nın elinde bulunurken, bu rekor Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, mezunları ve çalışanları tarafından 3 bin 34 kişi ile egale edilerek Guinness Rekoru Türkiye’ye kazandırıldı.

Üniversite kampüsünde bulunan bir spor tesisinde Guinness hakemleri huzurunda gerçekleştirilen rekor denemesi öncesi Hacettepe öğrencileri ve mezunları alanda toplandı. Hakemler ve görevliler tarafından tek tek sayılan katılımcılar, yine görevliler tarafından stadın içerisine alandı. Rekorun kırılamayacağını düşünün üniversite yetkilileri, rekor denemişinde haberdar olmayan öğrencileri otobüslerle rekor alanına taşırken, üniversitede görevli güvenlik görevlileri ve aşçılarda rekor denemesine dahil edildi. Aşçıların çalışma önlüklerinin üzerine rekor denemesinde giyilen tişörtleri ve şapkaları giymeleri ilginç görüntüler oluştururken, böyle bir rekor denemesinin içinde bulunmaktan çok mutlu olduklarını söylediler.

Guinness hakemleri tarafından tek tek sayıldıktan sonra içeriye alınan öğrenciler, daha sonra farklı renklerde tişörtler ve şapkalar giyerek DNA sarmalını oluşturdular. Yaklaşık 3 saat süren çalışmalar sonrasında oluşturulan DNA sarmalı, Guinness hakemleri tarafından havadan çekilen görüntülerin izlenmesi ve sarmalın yüksek bir yerden görülmesinden sonra tamamlanmış oldu. Daha önceden Amerika’nın elinde bulunan rekor 3 bin 34 kişi ile kırılarak Türkiye’ye kazandırıldı. Guinness hakemi Şeyda Subaşı, rekorun kırıldığını duyurarak rekor sertifikasını aynı zamanda rekorun organizatörü olan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Mergen’e verdi.

Öğrenciler rekorun kırılmasıyla birlikte büyük bir sevinç yaşarken, stadın ortasında müzik eşliğinde dans edip gönüllerince eğlendiler.

Rekor denemesinin organizasyonunu üstlenen Prof. Dr. Hatice Mergen, “2011 yılında 2 bin 640 kişi ile rekor Amerika’daydı. Biz her yıl DNA yılı etkinlikleri yapmaya devam ediyoruz. Yurtdışında bununla ilgili büyük organizasyonlar yapılıyor. Bizde bu yol büyük bir organizasyon yapmak istiyorduk. Rektörlüğümüz ve öğrencilerimiz destek verdi, rekoru kırdık. Burada bulunanların tamamı Hacettepeli, mezunlarımız buradalar” dedi.

Rekorun kırıldığını açıklayan Guinness hakemi Şeyda Subaşı, “En büyük insan DNA’sı sarmanı rekoru 2 bin 640 kişi ile Amerika’ya aitti. Hacettepe Üniversitesi bu rekoru 3 bin 34 kişi ile egale ederek Amerika’dan Türkiye’ye getirdi” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız