SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Haftada 5 Gün Yarımşar Saat.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:42:18
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye geneli olduğu gibi Malatya’da “Belediyelerimiz ile Yürüyoruz” temalı yürüyüş düzenlendi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof.Dr. Seçil Özkan, “Toplumumuzun yüzde 71’i fiziki aktivite yapmıyor” dedi. 

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün organizesi ile“Belediyelerimiz ile Yürüyoruz” temalı yürüyüş etkinliği istasyon virajı Kongre ve Kültür Merkezi’nden başlayarak Sıtmapınarı Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde sonlandırıldı.

Programa, Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir belediye başkanı Ahmet Çakır, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof.Dr. Seçil Özkan, Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, Defterdar Murat Yiğiter, bazı daire müdürleri, sağlık çalışanları katıldı.

Kongre ve Kültür Merkezi önünde düzenlenen açılış konuşmasında sağlıklı yürümenin önemine temas eden Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof.Dr. Seçil Özkan, Malatya’nın gelini olduğunu hatırlattı. Özkan, obezite ile etkin mücadele başlatıldığını belirterek, “Anne ve çocuk sağlığında çok yol aldık ancak karşımıza kocaman bir obezite sorunu çıkıyor ve arkasından da kalp damar hastalıkları, şeker hasatlığı ve beyinsel damar hastalıkları karşımıza çıkıyor. Bu nedenle obezite ile etkin mücadele etmemiz gerekiyor” diyerek, günde en az 30 dakika yürümek, sağlıklı ve dengeli beslenme önerdi.

Özkan, “Yapılan çalışmaya göre yüzde 30 obezite, yüzde 30’da şişmanlık var. Yüzde 60’larda sağlığımızı etkileyecek bir kiloya sahibiz. Toplumumuzun yüzde 71’i fiziki aktivite yapmıyor. Bunun sonucu olarak, obezite ve hastalıklar otaya çıkıyor. Kalp damar, beyin damar ve şeker gibi kronik hastalıklara neden oluyor. Yaşam kalitemizi kötüye götürdüğü gibi, büyük maliyetli hastalıklara neden oluyor. Özellikle meme ve kolon kanseri obeziteden olmaktadır. Haftada en az 5 gün günde yarım saat yürüyeceğiz” dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener ise “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71.9’unun düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin de önünde dördüncü sıradadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25, diyabetin yaklaşık üçte birinin yüzde 27ve iskemik kalp hastalığının da yaklaşık üçte birinin yüzde 30’una nedeni olduğu tahmin edilmektedir.

Oysaki,haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterlidir” dedi.

Şener, “Yürüme parkurları, sağlıklı yaşan spor tesisleri gerekiyor. Bu nedenle belediyelerle yürüyoruz çalışması bizim için ayrı bir anlam ifade etmektedir” şeklinde konuştu.

Bu arada,  Malatya milletvekili Öznur Çalık, düzenli spor yapmanın önemine temas ederek, “Kalp ve can sağlığı için yürümemiz lazım” diyerek, “İlçelerde de bu tür etkinlikler başlayacak. Belediyelerimiz de yürüyüş yolları yapacaklar” ifadelerini kullandı. Çalık , “Durmak yok yola devam. Özellikle hanımların yürümesini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

Büyükşehir belediye başkanı Ahmet Çakır ise, yediklerimizi hazmedememe ve hareketsizlikten ortaya çıkan şişmanlık hastalığının giderilmesi için oturmaktan ziyade daha çok yürünmesi gerektiğini ifade edip, “İş yoğunluğu ve teknolojik gelişmeler insanları oturmaya sevk ediyor. Ancak her şeyin başı sağlıktır. Başarının temelinde de sağlık geliyor. Bu nedenle bakanlığımızın başlattığı kampanyaya belediye olarak destek veriyoruz ” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız