SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Haiti'de Dram ve Öfke

A- A+ PAYLAŞ

Haiti'deki şiddetli depremin ardından yardımların kendilerine ulaşmadığından şikayet eden kızgın Haitililer cesetlerle yollara barikatlar kurdu. BM, yüz binden fazla insanın öldüğü tahmin edilen deprem sonrası, uluslararası kamuoyunun Haiti'ye toplam 268 milyon dolar sözü verdiğini açıkladı. Öte yandan bilim adamlarının, 2008 yılında Haitili yetkilileri, ülkede büyük bir deprem olacağı yönünde uyardıkları ortaya çıktı.

Reuters haber ajansına konuşan Time dergisinin foto muhabiri Shaul Schwarz, kentin merkezinde cesetler ve kayalarla kurulan en az 2 barikat gördüğünü söyledi.

Schwarz, yardımların ulaşmamasından bıkan Haitililerin cesetlerle yolları kapatmaya başladığını ifade etti.

Kızılhaç 7 şiddetindeki depremde 45-50 bin kişinin ölmüş olabileceğini açıklarken, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, felakette şu ana kadar 7 bin kişinin gömüldüğünü söyledi.

Haitili yetkililer ölü sayısının 100 bini açabileceğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler, depremden yaklaşık üç buçuk milyon insanın etkilendiğini açıklarken, uluslararası kamuoyunun Haiti'ye toplam 268 milyon dolar sözü verdiğini bildirdi.

BM, ayrıca deprem sonrası ülkede 300 bin kişinin de evsiz kaldığını açıkladı. Yetkililer daha önce depremin yerle bir ettiği başkent Port-au-Prince'de 10 binadan birinin yıkıldığını söylemişti.

BİLİM ADAMLARI UYARMIŞ

Bölgedeki fay hattında artan baskının endişe verici işaretlerini fark eden bilim adamlarının, 2008 yılı mart ayında Dominik Cumhuriyeti'nde düzenlenen bir jeoloji konferansı sırasında ve bundan 2 ay sonraki toplantılarda, Enriquillo fay hattının 7,2 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini gösteren bulgularını sundukları belirtildi.

Bu bilim adamlarından Purdue Üniversitesinde görevli Profesör Eric Calais, 2008 yılında Haiti Başbakanı ve diğer üst düzey görevliler dahil olmak üzere Haitili yetkililerle yaptığı toplantılarda, yetkililere hiçbir şey yapamıyorlarsa en azından hastaneleri, okulları ve kilit öneme sahip hükümet binalarını güçlendirmeye başlamaları tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.

Calais, Haitili yetkililerin kendilerini ciddiye aldıklarını, ancak özellikle Haiti gibi çok sayıda sorunla mücadele eden bir ülkenin bu konuda gerçekten bir şeyler yapması için sürenin çok kısıtlı olduğunu kaydetti.

Eric Calais ayrıca Haiti'nin yer sarsıntılarını izleyecek sismik istasyonlara sahip olmadığını sözlerine ekledi.

Calais'in Teksas Üniversitesi Jeoloji Enstitüsünde görevli bir diğer bilim adamı Paul Mann ile birlikte yürüttüğü araştırmada, küresel konumlandırma sistemi ölçümleri kullanılarak, Haiti'yi 7,2 büyüklüğünde bir depremin vuracağı sonucunun elde edildiği bildirildi..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız