SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

"Hakeeeeeeem!.. Beylerderesi'ni Unutma.."

"Hakeeeeeeem!.. Beylerderesi'ni Unutma.."
A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor tribünlerinden hakemlere Beylerderesi hatırlatılır, durur. İşte o hikâye

Nezir KIZILKAYA Yazdı nezirs@mynet.com

Malatya İnönü Stadında Malatyaspor aleyhine yapıldığı düşünülen her hakem hatasından sonra taraftarın bireysel olarak verdiği bir tepki vardır: “Hakeeeeem! Beylerderesi'ni Unutma”

Evet; yıllardır tribünlerden hakemlere “Beylerderesi” hatırlatılır durur. Nedir bu Beylerderesi hikâyesi? Gerçekten yaşanan bir olay mı, yoksa şehir efsanesi midir?

Aslında bu protestoyu yapanlar da bu bilgilerden yoksun bir şekilde artık geleneksel hale gelmiş olan sloganı var güçleri ile karşılaşmanın hakemine duyurmaya çalışırlar: “Hakeeeeem! Beylerderesi'ni Unutma”    

Aslında bir şeyler olmuştu Beylerderesi’nde ama, olayları bu noktaya getiren talihsiz bir süreç vardı. Bu yüzden 25 Şubat 1968 Pazar günü oynanan Malatyaspor-Sivasspor karşılaşmasından sonra yaşanan “Beylerderesi Vakası” öncesindeki gelişmelere bir göz atmanın meselenin daha iyi anlaşılmasına yararı olacağı kanaatindeyim.

17 Eylül 1967 tarihinde Kayseri'de oynanan ve stadyumda çıkan olaylarda 43 kişinin hayatını kaybettiği Kayserispor-Sivasspor maçından sonra süresiz ertelenen 2. Türkiye ligi maçları 31 Aralık 1967 Pazar günü yeniden başlamıştı.

Başlamasına başlamıştı ama Malatyaspor bu uzun aradan sonra çıktığı ilk maçta tam anlamı ile bir hakem faciası yaşıyor,  Giresun’da oynanan ve tabancaların bıçakların havada uçuştuğu, Malatyasporlu futbolcuların darp edildiği Giresunspor-Malatyaspor maçından penaltıdan yediği golle 1-0 mağlup ayrılarak ligin dibine demir atıyordu. Üstelik hakem, Malatyasporlu oyuncu, Bedri’nin omuzuna çarpan topu kola çarpmış gibi değerlendirerek verdiği penaltı kararı sonrası, ilk seferinde auta giden atışı tekrar ettirmiş, ikinci kez kullanılan penaltı vuruşu gol olmuştu.

Yapılan bu haksızlık karşısında Ordu’da yayın yapan “Ordu'nun Sesi” gazetesinin bile “Malatyaspor ve Türk Sporu Giresun Sahasında Boğazlandı” manşetini attığı maç ile ilgili olarak Malatyaspor da maçın hakemini yönetiminden dolayı Futbol Federasyonu'na şikâyet ediyordu.

Bir sonraki hafta Balıkesir’de Balıkesirspora 2-0 mağlup oluyor ve sahasında oynayacağı Kocaelispor karşılaşması için hazırlıklara başlıyordu.

28 Ocak 1968 Pazar günü oynanması gereken karşılaşma, Malatya’ya demiryolu ile seyahat eden Kocaelispor’un olumsuz hava şartlarına bağlı olarak yolun kapanması nedeniyle Sivas istasyonunda beklemek zorunda kalmasından dolayı bir gün ertelenmiş, ancak ertesi gün de Kocaelispor’un sahaya çıkmaması üzerine hakem Malatyaspor’u hükmen galip ilan etmişti.

Bütün şehir oynanmadan alınan 2 puanın (O yıllarda galibiyete 2 puan verilirdi) sevincini yaşarken Futbol Federasyonu'ndan gelen bir telgraf hakem kararını iptal ediyor, Malatyaspor-Kocaelispor karşılaşmasının ertelendiğini duyuruyor ve ilerde bir tarihte oynanacağı talimatını veriyordu. Malatyaspor bu erteleme kararına itiraz etmiş ve hükmen galibiyetin tescil edilmesini talep etmişse de Futbol Federasyonu itirazı reddederek maçın ertelendiğini belirtmişti.

Malatya’da oynanacak olan Sivasspor maçı hazırlıkları sürerken üst üste gelen bu haksızlıklardan sonra bardağı taşıran şey 2 hafta önceki olaylı Giresunspor maçı hakeminin Sivasspor maçına verilmesi ve hakemin bu maçtaki yönetimi olmuştu. Malatyaspor’un 2 hafta önce Futbol Federasyonuna şikâyet ettiği hakem Ertuğrul Aybay, 0-0 berabere biten karşılaşmada Malatyaspor’un mutlak 3 penaltısını vermemiş, Malatyasporlu 2 futbolcunun sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalmasına neden olan Sivasspor’un sert oyunu karşısında hiçbir şey yapmayarak sakatlıklara adeta davetiye çıkartmıştı.

Yazımızın asıl mevzusu da burada başlıyordu. Karşılaşma boyunca hakemin kararları karşısında çılgına dönen taraftarlardan 3-5 kişilik bir grup maçtan sonra Ankara’ya gitmek üzere şehirden ayrılan hakemleri taşıyan otobüsün peşine düşmüş ve bir otomobil ile takip ettikleri otobüsü Beylerderesi’nde durdurarak araçta bulunan hakemleri, gözlerine biber serptikten sonra dövmüşlerdi.

Bu olay zaten ligin dibine demir atmış olan Malatyaspor’un ligde kalma ümitlerini bitirecek sürecin de başlangıcı olmuştur. Önce Türkiye Hakemler Birliği, hiçbir hakemin Malatyaspor’un sahasında yapılacak maçlara çıkmayacağını belirterek boykot kararı almış, hemen arkasından da Futbol Federasyonu Malatya Şehir Stadı'nın (1973'te İsmet İnönü vefat ettikten sonra, adı İnönü Stadı olarak değiştirildi) süresiz kapatıldığını ve maçların rakip takımların sahalarında yapılacağını açıklamıştır.

Aslında Malatya kamuoyu yaşanan tatsız olayı kabul etmekle beraber, o güne kadar diğer şehirlerin stadyumlarındaki olaylı maçları görmezden gelen, emniyet sınırları dışındaki olayları futbol sahası ile ilişkilendirmeyen Futbol Federasyonu’nun Malatya’daki olay için şüpheli bir hassasiyet gösterdiğini ve şehir dışındaki bir zabıta olayını futbol sahaları ile ilişkilendirmeye çalıştığını iddia etmekteydi.

Malatyaspor’a göre tüm suç, hakkında şikâyet olan bir hakemi tekrar şikâyet eden kulübün maçına veren, gaflet içindeki Futbol Federasyonu'ndadır. Aynı zamanda Hakemler Birliği'ne de saha içindeki olaylar ile saha dışındaki olayların ayırt edilmesi çağrısı yapılarak, olayları hakemin yanlış rapor ettiğinin de altı çizilmiştir.

Dönemin Malatya Valisi Ali Rıza Aydos, Futbol Federasyonunun yönetmeliğe aykırı olarak verdiği bu kararı tanımadığı açıklamış, kentten saha kapatma kararının iptal edilmesi için Cumhurbaşkanı, Başbakan, milletvekilleri ve federasyon başkanına yüzlerce telgraf çekilmiştir.

Saha kapatma kararının kaldırılması bir yana, federasyon aldığı bir karar ile Malatyaspor'un maçlarını Spor Toto’dan çıkartarak maddi olarak da zarar görmesine yol açmıştır. Saha kapatma ve Spor Toto’dan çıkartılmaktan doğan zararın 400.000 TL olduğu hesaplanmıştır.

Neyse ki meselenin ortaya çıktığı günden itibaren saha kapatma kararına karşı oldukça net tavır koyan ve federasyonu hukuk dışı davranmakla suçlayan Malatya Valisi Ali Rıza Aydos ve kulüp yöneticilerinin çabaları sonucu yasak, Nisan ayı ortalarında kalkar.

Ancak Malatyaspor için ümitler tükenmiş ve 3. lige düşmesi kesinleşmiştir. İlerleyen günlerde Malatyaspor hatalı kararların getirdiği mağduriyetten dolayı küme düştüklerini iddia ederek Danıştay'a başvurmuşsa da bir sonuç alınamamıştır.

Aradan geçen 50 yıl boyunca olayın ayrıntılarını bilmeseler de Malatyasporlular Beylerderesi’ni, Malatya'daki her olumsuz kararından sonra bütün hakemlere hatırlatmışlardı:

“Hakeeeeem! Beylerderesi'ni Unutma”    

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Ruşen Demirel (4 yıl önce)
    Nezir Kardeşim. Yazınız için ellerinize sağlık. Benim bildiğim o maçın hakemi oğuz Sarvan'ın babası Muzaffer Sarvan idi. bir yanlışlık olmasın. Bilginiz olsun diye bir şey daha belirtmek istiyorum. Oğuz Sarvan orta doğu teknik inşaat mezunudur. O zamanlar yeni hakemliğe başlayanlar için Ankara da kontenjan dolu olduğundan Malatya kontenjanını kullanmıştır. Selamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen Demirel (6 yıl önce)
    Panayotda dahil tüm futbolcular malatya sevdalısı idi. Malatya ya futbolu aşılayan bu futbolcular. Bunların paradan puldan haberleri yoktu. varsa yoksa futboldu. Stad açılışına bunları getirmek lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz hoca (6 yıl önce)
    Yeni Stadın adı Ali Rıza Aydos Stadı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (6 yıl önce)
    Ben de Bylerderesinde döğülen hkemin OĞUZ SARVAN ın babası MUZAFFER SARVAN olduğunu biliyorum.Hatta OĞUZ SARVAN döneminde iki takımımız birden bir alt kümeye düşmüştü.İntikamını almıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Levent Aksoy (6 yıl önce)
    Nezir kardeşime çalışmalarında başarılar diliyorum.Eline sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün birhanlı (6 yıl önce)
    Bu olay dogrudur rahmetlik babam bekir birhanlı namı diyar şişko bekir ve arkadaşlari çayanbacak aziz gercekleştirmiştir 1 kişi daha vardır ama adını bilmiyorum bu olayı yaptiktan sonra 3 gün yesilyurtta saklanmışlar anlatirdi bana ALLAH rahmet etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram akdemir (6 yıl önce)
    Nezir bey,ben maçın hakemi ve gözüne biber atılan hakemi Muzaffer Sarvan olarak biliyordum.Gerçek hakemi hatırlattığın için tşk.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (6 yıl önce)
    Acaba beylerderesinde hakemi dövenler kimlerdi merak ettim
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram ayhan (6 yıl önce)
    yine ince bir ayrıntıyı ortaya çıkartarak malatyaspor kamuoyunu aydınlattınız. Günümüz futbol seyircilerinin "beyler deresi" vakıasını bilmeden hala hakemlere hatırlatılması, o günün acı fakat günümüz içinse hoş bir tebessümle bakmamıza sebep oldunuz. teşekkürler Nezir Kızılkaya hocam...
    0
    0
    Yanıtla
  • recep solmaz (6 yıl önce)
    Malatyaspor tarihindeki en iyi kadrolarından bir tanesi bedri karlıdağ hocama Allah rahmet eylesin biz çocukken bu abilerin yeteneklerini forma aşklarını kişiliklerini dinleyerek büyüdük ve hep onlar gibi iyi futbolcu örnek insan olmaya çalıştık.tarih unutmuyor unutturmuyor bu formayı şerefiyle duruşuyla beyefendiliğiyle giyenlere kaleci Recepden selam olsun.....
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    demek ki malatya'nın kaderi bu. 2 defa şikeyle düştüğü tescillenen, ispatlanan malatyaspor hakkını bir türlü alamamış ve hep mağdur olmuş. yazık gerçekten sahipsiz malatya.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydarsessizce (6 yıl önce)
    Bence bu slogan artık kullanılmaması ve gündemden düşürülmelidir. Hakem dovmeyi iyi bir olaymış gibi anlatmak yanlış
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydarsessizce, yorumunu okuduktan sonra acaba yazıyı eksik mi okudum diye tekrar okudum. Hakem dövmeyi iyi bir olaymış gibi gösteren tek kelimeye rastlamadım. Yazı objektif bir şekilde bir olayı öncesi ve sonrası ile ortaya koyan bir inceleme. Neresinden böyle bir sonuç çıkarttınız doğrusu merak içindeyim. Ayrıca benim de şahit olduğum bu slogan biraz da mizah olsun diye kullanıldığından o yakası açılmadık küfürlerden daha masumdur.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Gelen.giden.sahipsiz.malatyaspora.ceza.vermisler.ama.malatya.halki.takima.her.zaman.destek. Vermistir.vermede.devam.edecektir
    0
    0
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları