SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hakikaten Çok Enteresan!.'

A- A+ PAYLAŞ

Çöşnük mevkiinde halen üzerinde “çürük raporlu” yarım kalmış İmam Hatip Lisesi’nin bulunduğu alanda inşa edileceği belirtilen 32 derslikli okul inşaatı için Milli Emlak Müdürlüğü tarafından bir süre önce yapılan ve bugüne kadar ihalelerde hiç rastlanmayan koşulları nedeniyle malatyahaber.com’da “Enteresan Bir İhale” başlığıyla haber konusu olan ihaleye ilişkin ayrıntılı açıklamalar, “Hakikaten enteresan” dedirtiyor.

DEĞERLİ ARSA VE ARAZİLER İLE TAKAS!..
İhale ilanına göre, 5 milyon 263 bin lira maliyet hesaplanan okulun yapımı, aynı bölgedeki 4 bin 372 metrekare arsanın yanı sıra Yakınca beldesi sınırlarında 51 bin 548 metrekare arsa karşılığı olacak. Okul yapımı karşılığı verilecek olan iki arsanın toplam değerinin 6 milyon 163 bin lira olduğu belirtilen ihale ilanında, okul inşaatına talip olanlardan okulun maliyet fiyatı ile takas edilecek arsaların değeri arasındaki fark olan paranın da isteneceği belirtiliyor. Söz konusu ihalede belirtilen okulun yapılacağı alan, Çöşnük'te Fahri Kayahan Bulvarı girişinde, halen kaba inşaatı bitmiş ve bu inşaatına da "çürük" raporu verilmiş olan İmam Hatip Lisesi'nin bulunduğu yer ile çevresi.

Okul binası yapımı karşılığı olarak verilecek 55 dönümden fazla olan arsaların ekonomik getirisi yüksek olan bölgelerde olması dikkat çekerken arsalardan birinin okul alanının hemen yanında bulunan 4.372.00m2 (4.37. dönüm) yüzölçümlü ve okul alanı olarak belirlenen Saray Mahallesi 4166 ada 6 no’lu Parsel ile Galericiler Sitesi civarında bulunan ve 51.548 m2 (51.5 dönüm) yüzölçümlü ve konut alanına tahsisli Yakınca Beldesi Merkez Mahallesi 394 ada 1 No’lu parsellerin, okul yapımı karşılığında verilecek olması da teknik uzmanlar ve ilgililer tarafından eleştirilere konu oldu.

“HAKİKATEN ENTERESAN!..”
Söz konusu ihale koşullarıyla ilgili olarak “işi bilenlerce” yapılan incelemeler, “Bu ne biçim devlet ihalesi?” dedirtiyor.

İhale koşullarını inceleyen bir uzman, “Hakikaten enteresan!” dediği ihaleyle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

”Malatya Milli Emlak Müdürlüğü, 28 Eylül 2010 tarihinde 2886 Sayılı Kanun’un hükümlerine göre ARSA KARŞILIĞI BİR İNŞAAT İHALESİ yapacağını ilan etti.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu çıkmadan önce, Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler; mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerini 2886 Sayılı Kanun hükümlerine göre yapıyordu. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ile yapım işleri ihalelerinin bu kanun hükümlerine göre ihaleye çıkarılması gerekir. Eğer Milli Emlak Müdürlükleri’ne özel kanunla, yapı ihalelerini yapma konusunda bir yetki verilmişse, bunun da yapılan ilanda açıkça belirtmesi gerekirdi.

Bu ihalenin 2886 Sayılı Kanuna göre yapılacağı her ne kadar açıklanmışsa da, aslında satılacak 2 arsanın ihalesinin 2886 Sayılı Kanuna göre, okul yapım işinin ihalesinin ise 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihaleye çıkartılması Devlet’in yararınadır.

Devlet bir taşınmazını satarken en yüksek fiyata satmak, bir yapı yaptırırken de en düşük fiyata yaptırmak ister. Bunun için de ihalelere en yüksek katılımı sağlama için, yasalara aykırı olarak ihale şartlarını zorlaştırmaz.

Önce inşaat karşılığı verilecek arsaların durumunu inceleyim:

1- Bu arsalardan biri, yaptırılacak olan okul inşaatının bitişiğinde ve imar durumuna göre OKUL ALANI gözüküyor. Bu arsa satılmayıp da okul alanında bırakılsa ilerisi için daha faydalı olmaz mı? Bundan 20-30 yıl önce yapılmış okullar, bahçelerine ek binalar yapmak zorunda kalıyorlar…

Madem satılacak o zaman Malatya Belediyesi’ne başvurularak bu arsanın OKUL ALANINDAN ÇIKARTILDIKTAN sonra satılması Devlet’in yararına olmaz mıydı?

İmar durumunda OKUL ALANI gözüken bir yere değerinin çok altında fiyat verilir. Böyle bir arsayı olan bir kişi; ya tekrar yüksek fiyatla Devlet’e kamulaştırmasını yaptıracak, ya da imar durumunu KONUT ALANINA ÇEVİRTTİREREK büyük rant sağlayacak. Dolayısıyla bu işleri becermekten çekinen insanlar, bu ihaleye katılma cesaretini gösteremeyerek meydanı başkalarına bırakmak zorunda kalacaklardır. Böyle olunca da ihaleye katılım azalacak ve Devlet’in zararı söz konusu olacaktır.

Diğer arsa ise Yeşilyurt Yakınca’da ve 51.548.00 M2 Konut Alanı… Yapılan ilanda, bu taşınmazın Yakınca’nın neresinde olduğu, kaç kata müsaadeli ve arsanın yüzde kaçına inşaat yapılabilineceği açıkça belirtilmemiştir…

2- Yapılan ilanda Malatya Belediyesi hudutları dahilindeki arsa ile Yeşilyurt Yakınca’daki arsanın rayiç değerleri birlikte gösterilmiştir. Halbuki her arsanın değerinin ayrı ayrı gösterilmesi gerekirdi.

3- Yapılan ihale ilanına göre herkes bu ihaleye katılabilir. Halbuki Devlet’e ait bir yapının ihalesine katılabilmek için, ihaleye çıkarılan yapının durumuna göre bazı mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olmak gerekir. Bunun şartlarının da neler olduğunun yapılan ilanda açıkça belirtilmesi gerekirdi.

YAPILACAK BU İHALEDE YASALARA AYKIRI OLARAK REKABET ENGELLENMEYE ÇALIŞILDIĞINDAN İPTAL EDİLMELİ VE DEVLET’İN MENFAATİ İÇİN ŞU ŞEKİLDE YAPILMALIDIR:

1-Malatya Merkez’de yaptırılacak olan okulun bitişiğindeki arsanın satışından vazgeçilmelidir. Çünkü ileriki yıllarda bu arsa bu okula lazım olabilir. Eğer satılması da zorunlu ise, öncelikle Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bu arsanın kendilerine gerekli olmadığına dair bir yazı alınmalı ve Malatya Belediyesi’ne müracaat edilip, bu arsa OKUL ALANINDAN ÇIKARTILIP, imar planında KONUT ALANINA dönüştürüldükten sonra satışa çıkartılmalıdır.

2- Satılacak Malatya Merkez’deki arsa ile Yeşilyurt Yakınca’daki arsaların değerleri ayrı ayrı tespit edilerek, ayrı ayrı satışa çıkarılmalıdır.(Devlet’te satış böyle yapılır. Dikkat edilecek olursa mahkemeler ve icra müdürlüklerinde yapılan satışlar da bu şekilde yapılır.)

Şimdi düşünelim… Yakınca’daki bir çiftçi, kendi bölgesinde satılan bir arsayı yüksek fiyata almak istiyor fakat “ Malatya’daki şu arsayı da almazsan, bu arsanın ihalesine katılamazsın.” deniyor. Yine Malatya’daki bir emlakçı, Malatya merkezde satılan bir arsanın ihalesine katılarak en yüksek değerden almak istiyor. ” Yok efendim Yeşilyurt’taki arsayı da almazsan, bu ihaleye katılamazsın.”deniyor. Böyle bir şey olabilir mi?

3- Mesela, İnşaat işinden hiç anlamayan ve bu arsaları inşaat karşılığı almak isteyen bir çiftçi, terzi, berber bu ihaleye katılarak “Ben bu yapıyı yapmak istiyorum.” dese, bu ihaleye katılabilecek mi?

Yapılan ilanda bu okul inşaatının yapımı ile ilgili hiçbir mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olma şartı konulmamıştır…

4- 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapılacak ihalelerde şartname ve eklerinin idarede bedelsiz olarak görülebileceği ilanda belirtilmelidir.

5- Bu ihalenin ilanında yaklaşık maliyet açıklanmıştır. Yaklaşık maliyet 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılacak ihalelerde bulunur ve bunun açıklanması yasaktır ve suçtur. 2886 Sayılı Kanun’a göre yapılacak ihalelerde tahmin edilen bedel belirtilir.”

KROKİ: Fahri Kayahan Bulvarı'nın Çöşnük Kavşağı'nın hemen girişinde, Hacıbaba Kervansaray Lokantası ile Çöşnük Sağlık Ocağı arasında bulunan değerli arsaya (kırmızıyla işaretlenmiş) yaptırılacak okulun ihale ilanı, hemen yanındaki değerli bir arsa ve Yakınca'da 51.5 dönüm konut alanı takası koşuluyla tartışma konusu oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız