SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hakkaniyetli Yaklaşım Bekliyoruz"

A- A+ PAYLAŞ
 
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komisyonu'nu kabulünde Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde gelinen son durum ve Türkiye'nin AB'nin tutumundan duyduğu rahatsızlığı ifade etti.
 
AP Heyetinin ziyareti sırasında konuşan Fındıklı, "Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci her iki tarafın da çabasını gerektiren zor bir süreç. Bu şartlar altında, adaletli bir ortağa sahip olmamız büyük öneme sahip. Özellikle 2006 yılının Aralık ayından itibaren yaşadığımız gelişmeler siyasi olayların bütün süreci etkisi altına alabildiğini gösteriyor. Müzakere sürecimiz, teknik kriterlerden bağımsız olarak, birtakım dış siyasi etkenler yüzünden tıkanmış durumda. Nitekim Türkiye her ne yaparsa yapsın, 35 fasıldan 18'i AB Konseyi veya bazı ülke/ülkelerin siyasi nitelikli engellemeleri nedeniyle bloke edilmiş durumdadır. Ayrıca, tarama süreci 2006 yılında sona ermiş olmasına rağmen, 9 faslın tarama raporları Konsey'in onayını beklemekte. Bir faslın (Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası) tarama sonu raporu ise, Komisyonda bekliyor. 8 fasıl, 11 Aralık 2006 tarihli Konsey kararı çerçevesinde Ankara Anlaşması'na Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi şartına bağlı olarak açılamıyor. Aynı Karar çerçevesinde hiçbir fasıl kapatılamıyor. Rekabet Politikası, Kamu Alımları ve Sosyal Politika ve İstihdam alanlarındaki 3 fasıl mevcut durum itibarıyla teknik olarak açılması mümkün olan 3 fasıl var. Rekabet Politikası faslında Türkiye'nin tüm çabalarına ve yapılan çalışmalarına rağmen fasıl müzakerelere açılamamış durumda" dedi.
 
"Bizim, üyelik müzakerelerinde amacımız, teknik gereklilikleri sağlamak olduğu kadar ülkemizin dönüşümünü de sağlamak" diyen Fındıklı şöyle konuştu:
 
"Biz bu dönüşümü, her şeyden çok, vatandaşlarımızın her alanda en yüksek standartlara ulaşması için gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye'de hiç kimse reform yolunda ulaşmak istediğimiz noktaya geldiğimizi iddia etmiyor fakat şu bir gerçek ki reformlar bağlamında çok önemli dönüm noktalarını geride bırakmayı başardık. Şu an Türkiye'yi incelemekte olan herkes ülkemizde sivil toplumun nasıl güçlendiğini, özel sektörün nasıl geliştiğini, özgür bir tartışma ortamının nasıl sağlandığını, demokrasinin idari ve yargı süreçlerinde nasıl yaygınlaştığını, yolsuzluklarla ve organize suçlarla nasıl mücadele verildiğini yakinen görebilir. AB içindeki uzlaşma mekanizmalarını ve üye ülkeler arasındaki dayanışmayı anlıyoruz. Ancak AB'nin, bazı üye ülkelerin kısır ve dar görüşlü politikalarının esiri olmasını anlayamıyoruz. Biz AB'den pozitif ayrımcılık beklemiyoruz, hakkaniyetli bir yaklaşım bekliyoruz."
 
Avrupa Parlamentosu heyetinin soruları üzerine Sanayi Komisyonu Başkanı Fındıklı, AB müktesebatına uyum sürecinde rekabetin korunması, tüketicinin korunması, Türk 
Patent Enstitüsü, marka ve faydalı model kanunları ile ilgili yeni taslakların hazırlanmakta olduğunu söyledi.
 
Fındıklı AP İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komisyonu'ndan gelen heyeti kabulünden sonra, TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ile beraber Avrupa Parlamentosu Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyeti de kabul etti. He iki Komisyon Başkanı Türkiye'nin Gıda Güvenliği kapsamında yasal düzenlemeleri hakkında heyete bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız