SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Haksız Bir Rekabet Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:05:12
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, beraberinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın ile Malatya’da bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Palandöken ve Apaydın, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ve esnaf odası başkanları ile birlikte, Malatya merkezde esnaf ziyaretlerinde bulundu.

Tek tek iş yerlerine girerek sohbet edip sorunları dinleyen Palandöken, ziyaret sonrasında yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi: "Haksız bir rekabet var. Avrupa Birliği normları tam çalışmıyor. Tamamen yanlı, yabancı sermayenin yatırım yapması gibi cadde mağazacılığı bitiyor. 1996 yılındaki Gümrük Birliği sürecinden sonra esnaf ve sanatkarlar olarak; yenilenmek, yeni vizyon ve yeni misyonumuzla hareket etmek için çeşitli kredi destekleri var. Ama esnaf ve sanatkarların bu kredilere ulaşması mümkün olmuyor. Çünkü ya çeki, ya senedi, ya da bir kredi kartını yatırmadıysa, vergisini yatırmadıysa, sosyal güvenlik vergisini yatırmamışsa bu kredilerden yararlanamıyor. Artık bu cadde mağazacılığı bittiği gibi, bu tarihi kültürel mirasın da yok olmasına neden oluyor. En kötüsü piyasada arz ve talep dengelerinin oluşmasında en önemli nokta rekabettir. Rekabeti ortadan kaldırıyorlar."

"Esnaf ve sanatkar kökenli olan sanayinin duayenleri bile esnaf ve sanatkara rakip firmalar açıyorlar" diyen Palandöken, sözlerine şöyle devam etti: 

"Mahalle aralarına kadar uzantıları giriyor. Bu son derece tehlikeli. Bir noktada fidanlığı kurutmaya çalışıyorlar. Rekabet ortadan kalkacak, kalite ortadan kalkacak, ağız tadımız bozulacak, kentin kimliği değişecek. Bir kültür gelişmiyor, var olan kültürümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Mutlaka bu lobinin kırılması gerekiyor. Esnaf ve sanatkarın kimliğinin korunması lazım. Biz bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Hükümet de perakende sektörünü düzenleyen yasa teklifini meclise getirir ve 6 yıldır bekleyen yasa teklifi raftan iner."

Emekli aylıklarına da ciddi bir maaş artışının getirilmesi gerektiğini belirten Palandöken, "Malatya’da sosyal güvenlik aylık taksiti 500 TL, İstanbul ve İzmir’de de aynı para. Dolayısıyla bu bölgedeki esnaf primini yatıramıyor" diyerek, bölgeler arasındaki gelir durumuna göre esnafa sosyal güvenlik primi getirilmesini önerdi.

Palandöken, Bakırcı Pazarı’na da giderek bir süre inceleme ve ziyaretlerde bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız