SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Halâ Ağlıyorlar..

A- A+ PAYLAŞ

Tarihe, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan en büyük katliam olarak geçen 1995'deki Srebrenica katliamının yıldönümünde anma törenleri yapılıyor.

Bosna Savaşı'nın (1992-1995) son dönemindeki katliamın 13'üncü yıldönümünde gömülecek yüzlerce kurbanın kalıntılarını taşıyan iki kamyon, halkın saygı duruşunda bulunduğu Saraybosna sokaklarından geçirilerek Srebrenica'ya götürüldü.

DNA testleriyle kimlikleri tespit edilen kurbanlara ait cenazeler, Srebrenica'da bugün törenle defnedilecek.

Srebrenica'da 1995'de, kenti istila eden Sırp güçleri tarafından aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 8 bin Boşnak öldürülmüştü.

Güvenli bölgede katliam

Katliam 1995'te Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge olarak ilan ettiği yerlerden birinde yaşandı.

Kenti Hollandalı barış gücü askerleri koruyordu ancak askerler, Bosnalı Sırpların tehdidi üzerine buradan çekilmişti.

Katliamın üzerinden 13 yıl geçse de, bu kişilerin kimlikleri daha yeni tespit edilebildi. Katliam kurbanı binlerce kişi ise hala gömülemiyor.

BM aleyhine dava

Srebrenitsa'da yakınlarını yitirenler, BM aleyhine dava açmıştı. Katliamın 13. yıldönümü öncesi dün Hollanda'da bir mahkeme, bu davada görevsizlik kararı verdi.

Davayı açan Srebrenitsa Anneleri adlı grup, BM ve Hollanda'yı katliama göz yummakla suçluyor. Srebrenitsa'da bugün yapılan anma törenlerine, Bosnalı Sırpları temsilen hiçbir yetkilinin katılmayacağı belirtiliyor.

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç ve eski komutanı Ratko Mladiç ise hala yakalanabilmiş değil.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız