SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Halen Devam Ediyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:37:42
A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Ahmet Çakır,bir basın mensubunun, şehir plancıları ve uzmanların ‘Pahalı ve demode’ olmasının yanı sıra Malatya’nın şehir trafiğine çözüm olmayacağını belirterek vazgeçilmesi yönündeki çağrılarına rağmen geçtiğimiz günlerde tek firmanın katılımıyla ihalesi yapılan trambus projesinden vazgeçilip geçilmeyeceğini sorması üzerine Çakır şu yanıtı verdi:  "Yurt dışından merak edip soranlarda var ama gerçekten önemli özel bir proje. Çok detaylı olarak 2 yıl boyunca çalışıp belli bir aşamaya geldikten sonra ihalesini yaptık ve ihale sürecini de gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda halen çalışmalarımız devam ediyor. Daha karar vermedik. İnşallah kısa bir süre içerisinde kararımızı vereceğiz." 

UZMAN KARŞI ÇIKMIŞTI..

Malatya'da da bir süre önce ulaşım planı ile ilgili çalışma yapan Şehir Plancısı Erhan Öncü, trambüsün gündeme getirilmesiyle ilgili olarak bir süre önce ODTÜ'lü Malatyalılar Derneği'nde yapılan bir toplantıda değerlendirme yapmış, bu seçimin artık demode olan troleybüsten başka birşey olmadığını belirtmişti. Öncü'nün, söz konusu toplantısındaki açıklaması malatyahaber.com'da aşağıdaki şekilde yeralmıştı:

"..Son olarak Malatya’da yapmış olduğu çalışmalara değinen Öncü,” Malatya’da biz altı ay süren bir çalışma yaptık, kısa ve orta dönemli önlemlerin geliştirilmesine yönelik bir çalışmaydı. Önerilerimiz arasında kent merkezi ile çevre ile çok yakın ilişkileri olan Malatya kent merkezini çevre yerleşimlerin araçlarının baskısından kurtarmak için iki tane iki uçta doğu ve batı (Maşti ve doğu garajında) terminali önerildi ve bunlar arasında yoğun hizmet sunan bir koridor oluşturulması ve bunu ileride organize sanayi bölgesine uzatılması önerildi. Üniversite ile OSB arasındaki bu koridorun öncelikle kademeli olarak küçük ve parçalı yaptırımlarla talep artışına paralel olarak kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini önerdik.  Burada öncelikle ilk aşamada kavşaklarda otobüs önceliği ile başlamak, sonra otobüs şeridine dönüştürmek, ardından otobüs yoluna ve nihayet metrobüse dönüştürmek şeklinde kademeli olarak geçişi ön görmüştük.  Merkez alanın dolaşım şemasını geliştirmiş, park yerleri ile araçların girişinin azaltılması ve yaya bölgelerini önermiştik. Ancak kent merkezine yönelik öneriler uygulanmadan merkeze fazla bir katkısı olmayacak ve önemli yatırım gerektirecek “Trambüs” diye bir şeyin uygulandığını görüyoruz. Trambüs diye aslında teknolojide bir tanım yok, o bizim ülkedeki bir kaç belediyenin önerdiği bir söz. Yıllar önce kentlerimizde vazgeçilmiş bir teknoloji olan “Troleybüs” demeye çekinen, vatandaşına ben “Troleybüs” alıyorum demekten çekinen yerel yönetimlerin “Tramvay ama bu aslında otobüs” demesinin kulağa daha hoş gelen biçimi” şeklinde konuştu. “Kelime anlamı açısından Tram: raylı demek, Trambüs: raylı otobüs. Aslında burada bir ray yok yani tram yok, sadece kablolu otobüs, yani troleybüs var” diyen Öncü, “Trafoları, direkleri, kabloları olan bu sistem beraberinde büyük yatırım ve işletme/bakım maliyeti getirecektir” dedi . Bu tarz kablolu ve direkli sistemlerin eski teknoloji olduğunu savunan Öncü, alternatif olarak yeni teknolojileri önerdi. Bunlar arasında gece üç-dört saat şarj olup gündüz durmaksızın çalışan e-otobüsleri işaret etti. Bu sistemlerin yakında İstanbul’da uygulamaya geçeceğini de sözlerine ekledi. “Gelecek için böyle teknolojiler varken, bir ölçüde geliştirilmeye çalışılsa bile bundan 100-150 sene önceki  bir teknolojiye (troleybüse) geri dönülmesi doğru bir karar değildir” diyen Öncü son söz olarak “Ulaşım yatırımları talep özelliklerinden dolayı çok verimsiz yatırımlar olduğundan maliyetler ve ihtiyaçlar çok iyi hesaplanmalı, kaynaklar akıllıca tüketilmelidir. “Şehrimize yakışır!” yaklaşımı bırakılmalı, satıcı firmaların sunuşlarına göre karar verilmemelidir” dedi."..

Malatya Belediyesi'ne lanse edilen trambüs projesine daha önce İstanbul'un toplu taşımacılık hizmetini yapan İETT'de Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunmuş olan AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de karşı çıkmış, bu projeden vazgeçilmesini istemişti.

Trambüs projesini, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın imar danışmanı olan Mimar Zeki Sarılar ile otobüs taşımacılığı yapan belediye şirketinin Ziraat Mühendisi olan genel müdürü Hasan Alıcı savunmuşlar, karşı çıkanları eleştirmişlerdi. Sarılar, twitterında, başka bazı belediyelerin de trambüs taşımacılığına geçmek için Malatya Belediyesi'ni bu işi gerçekleştirmesini beklediklerini öne sürmüş ve yaklaşık 50 milyon lira maliyetli proje için "Malatya referansı"nın firma için önemini, sağlayacağı parasal katkıyı itiraf etmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız