SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Halk Otobüsü' Yargıya Taşınıyor

0
Güncellendi - 2016-02-10 20:45:09
'Halk Otobüsü' Yargıya Taşınıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi ulaşım kalitesinin artırılması amacıyla başlatılan Dönüşüm Projesi kapsamında, Battalgazi bölgesinde seferlere başlayan Özel Halk Otobüsleri yargıya taşınıyor. Bölgede daha önce minibüsçülük yapan 3 esnafın haksızlık olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Orduzu Mahallesi’nde şoför esnafları Doğan Erduran, Rıfat Altun ve Bayram Çalışkan’ın vekili olan Av. Bayram Özcan bir basın toplantısı düzenleyerek özel halk otobüslerinin hak etmeyenlere tahsis edildiğini ileri sürerek dava açacaklarını belirtti ve şöyle dedi:

"Bakanlar Kurulu’nun 1986/10553 sayılı Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Karar gereğince Taksi, dolmuş ve minibüslerde; şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini beyan etmiş ve ilgili meslek odasına, ilgili meslek odasının bulunmadığı yerlerde ise şoförler odasına üye olan, ticaret odasına kaydı bulunan ve gerçekten bu işi yapan esnafa önceden belirlenen sayıda olmak üzere;

  1. Önceden tahsis yapılıp da henüz dağıtımı yapılmamış,
  2. Henüz tahsisi yapılıp dağıtımı yapılacak olan ve
  3. Herhangi bir suret ve sebeple iade edilip de yeniden dağıtılacak olan ticari plakaların kapalı zarf ile teklif suretiyle yarışma usulüyle en yüksek teklif edenden başlayarak dağıtılması öngörülmüştür.

  1. Ancak 5216 s. Büyükşehir Belediyesi yasasının Ek 2 maddesi son cümlesi ile Büyükşehir belediyesi sınırlarına giren belediyelerin, kanunların verdiği yetkiye dayanarak yürütmekte oldukları toplu taşıma ve ulaşım hizmetlerinin, gerçek ve tüzel kişilere yaptırılması amacıyla verilen ruhsat, imtiyaz sözleşmesi ve ulaşım araçları kira sözleşmesi, ruhsatta öngörülen süre ve sahip oldukları hat güzergâhı ile sınırlı olmak şartıyla herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Büyükşehir belediyesi toplu taşım ve ulaşım sistemine dahil edileceği düzenlenmiştir.
  2. İlimizde 2012 yılında İl Trafik Komisyonu ve akabinde Belediye Encümen kararıyla ilçelerde öteden beri taşımacılık işi yapan şoför esnafımıza M plaka tahsisi yapılmış ve dağıtımı kararlaştırılmış iken D4 plakası verilmesi ile yetinilmiş ve şoför esnafımız D4 belgesi ile taşımacılık yapagelmiştir.
  3. Bilahare Malatya ili yasayla Büyükşehir statüsüne kavuşmuş ve yapılan seçimler ile Büyükşehir Belediyesi kurulunca İl Trafik Komisyonu işlevini kaybetmiş, bunun yerine Büyükşehir Belediyesi UKOME Şube Müdürlüğü ihdas edilmiştir. Yine Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne dağıtımını yaptığı yazı ile UKOME faaliyete geçene kadar yeni D4 belgesi verilmemesini bildirmiştir.
  4. Yukarıda anlattığım mevzuat hükümlerine rağmen Malatya Büyükşehir Belediyesi yasalara ve tüm mevzuata aykırı olarak haksız bir şekilde;

    1. Yasadaki kriterlere aykırı olarak sözde muhtarların beyanlarına göre önceden de şoförlük meslek erbabı olduğu kabul edilen eşe dosta (hatta kimisine birden çok) H ve J plaka tahsisini yapmıştır. Bu kişilerden de kapalı zarf usulü teklif suretiyle yarışma şartları oluşturmaksızın kendi belirlediği paraları toplamıştır. Bu durumda hem gerçek şoför meslek erbapları mağdur edildiği gibi devlet de zarara uğratılmıştır.
    2. Öte yandan 2012 yılı İl Trafik Komisyonu ve Encümen kararları ile kendilerine D4 belgesi verilen (M plaka verilmesi gerekirken) ve o tarihten bu yana bilfiil çalışan esnafa yasaların emredici hükmüne göre para alınmaması gerekirken beheri 300.000,00-TL. gibi fahiş bir meblağı ödemek zorunda bırakmış ve ancak bu şartın tahakkuku halinde H plaka verileceği duyurulmuştur. Bu durumda herhangi bir para ödememesi gereken yaklaşık 100 civarında şoför esnafından haksız yere 30 milyon TL. civarında para toplanması öngörülmektedir. Bunun büyük kısmı da toplanmıştır.

  5. Bu durum bilhassa Orduzu ve Hatunsuyu’nda geçmişten bu yana ticari plaka sahibi olan ve taşımacılık yapan esnaf arkadaşlar tarafından tarafımıza bildirilmiş olup hukuksal süreci başlatacağız. Büyükşehir Belediyesi’nin yasaya, hukuka sığmayan uygulamalarının önüne geçeceğiz, açacağımız davalarla bu paraları toplatmayacağız, toplanan paraların da iadesini sağlayacağız, ayrıca dağıtılan plakaların iptalini de dava edeceğiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız