SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Halk Oyunları Kongresi Başladı

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:39:06
Halk Oyunları Kongresi Başladı
A- A+ PAYLAŞ
Malatya İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslar Arası Halk Oyunları Kongresi başladı. 
 
Malatya İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Malatya Belediyesi ve Türk Halk Oyunları Federasyonu tarafından desteklenen kongreye Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya, Malatya Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, Türk Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Başkanı Gürhan Ozanoğlu, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
 
Kongre açılışında bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya, “Bu kongrenin Malatya’da yapılmış olması, geçmiş olan, geleneği olan bir kültür kimliği olması nedeniyle buranın seçilmiş olması ayrı bir güzellik oluşturmuş. Ülkelerin tarihleri vardır, coğrafyaları vardır. O tarih ve coğrafyaya bağlı olarak ortaya çıkan bir takım gelenekleri vardır. Örf ve adetleri vardır. Bunlarında hep bir arada toplandığı halk oyunlarımız vardır. İnsanların sözlü olarak dile getiremedikleri bir takım dilek, talep ve temennilerini hareketlere dökerek, ortaya koydukları bir bilim dalıdır. Ve güzel olan bir yanı da 7’den 70’e herkesin bildiği, herkesin faydalandığı ve herkesin içerisinde pay sahibi olmasıdır” dedi.
 
Malatya Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu da, Türk halk oyunlarının, Türk halkının gelenek ve göreneğinde önemli bir yerinin olduğuna işaret ederek, “Türk milleti düğünlerinde, asker uğurlamalarında, ağıtlarında, dini ve milli bayramlarda, inanç geleneğinde halk oyunlarına önem vermiş, günümüze kadar getirdiği figürlerle kendi meramını dile getirmiştir” diye konuştu.
 
İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir ise, “Türk halk oyunları çeşitlilik ve kapsam bakımından dünyada en dikkat çeken folklorik unsurları içermektedir. Panaromik olarak bakıldığında bölgesel konumundan dolayı Malatya yöresi Doğu ve Güneydoğu Anadolu folklor grubuna dahildir. Bu anlamda Malatya folklorunun homojen değil, heterojen bir yapı içerdiği görülmektedir” şeklinde konuştu.
 
THOF Başkanı Gürhan Ozanoğlu, Türk halk oyunlarının korunarak, gelecek nesillere aktarılması gerektiğine vurgu yaparak, “Türkiye Halk Oyunları Federasyonu olarak almış olduğumuz görevin ve sorumluluğun bilincindeyiz. Dünyanın en zengin hazinesine sahip olan Türk kültürünün ve bu kültürün içerisindeki önemli bir ayak olan Türk halk oyunlarının yayılması, yaşatılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında bir mihenk taşı olmak zorundayız” dedi.
 
Halk oyunları kültürünü gençlere aktarmak için çalıştıklarını ifade eden Ozanoğlu, “Bizler sadece yarışma yapmayacağız. Sadece yarışmanın stresiyle boğuşmak istemiyoruz. Bizler, siz değerli bilim adamlarımızın bizlere göstereceği ışık doğrultusunda da çalışmalarımıza yön verebilmek, halk oyunlarımıza katkı sunmak istiyoruz. Türkiye’de binlerce gençlik var. Halk oyunları vasıtasıyla kültürünü seven, sayan, ondan utanmayan ona sahip çıkan bir gençlik yetişmesini istiyoruz” dedi.
 
THOF Araştırma ve Derleme Kurulu Başkan Vekili Kemal Deniz de, “Tüylerim ayakta olarak kongreyi takip ediyorum. Çünkü Malatya halk oyunları buradan güçlenerek, kabuğunu yeniden kırarak harekete geçecek” ifadelerini kullandı.
 
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Turan Sağer ise, Türk halk oyunlarıyla ilgili İnönü Üniversitesi’nde bölüm açılacağını müjdeledi.
 
Konuşmaların ardından kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim edildi. Açılış töreni, halk oyunları
gösterilerinin ardından sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız