SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Halka Dayalı Siyaset Sonuçsuz'

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:32:53
'Halka Dayalı Siyaset Sonuçsuz'
A- A+ PAYLAŞ

AKP’den milletvekili aday adayı olan ancak 7 Nisan’da açıklanan listede yer alamayan Prof. Dr. İbrahim Gezer, basın toplantısı düzenleyerek aday adaylığı sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu ve AKP’nin aday belirleme kriterlerine ilişkin sert eleştiriler yöneltti.  Takım arkadaşları, dostları ve kendisine teveccüh gösteren onlarca kişilik bir ekip çalışması ile Türkiye’de örneği görülmeyen özgün ve kapsamlı bir hazırlık süreci yürüttüklerini savunan İbrahim Gezer, “Sürekli sahada insanlarımızla temas halinde olduk. İlçelerden beldelere, kırsaldan merkeze, neredeyse görüşmediğimiz muhtarımız, esnafımız, sivil toplum kuruluşumuz, teşkilat mensubumuz, oda, birlik, sendika, dernek ve vakfımız kalmadı. Geldiğimiz nokta dikkate alındığında yürüttüğümüz “Halka Dayalı Siyaset” yaklaşımı sonuç vermemiş gibi gözükse de biz yine de insanımızla birlikte yürümeye, insanımızın hizmetinde olmaya ve onlarla gurur duymaya devam edeceğiz” dedi.

“Bizim listede olmayışımız, şehrimizin her tarafından on binlerce, yüz binlerce insanımız tarafından büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır” diyen Prof. Dr. Gezer,  AKP’ye kırgın olduğunu da ifade ederek, “Mevcut aday belirleme süreci devam ettiği sürece bir daha AK Parti’den adaylık düşünmüyorum” diye konuştu.

AKP’nin belirlediği aday listesini de değerlendiren İbrahim Gezer, açıklanan bu listenin parti içi demokrasinin geliştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi. Listenin ne kadar adil olduğunu ve temsilde adaleti sağlayıp sağlamadığını halkın takdir edeceğini ifade eden Prof. Dr. Gezer “Listenin hangi kriterlere göre hazırlandığını ve liste oluşturulurken teşkilatın, sivil toplumun ve kamuoyunun ne kadar dikkate alındığının değerlendirmesini halkımızın takdirine bırakıyorum. Halkımız bunu en güzel şekilde değerlendirecektir. Bununla birlikte ülkemizde parti içi demokrasinin geliştirilmesine ve aday belirleme süreçlerinin daha açık kriterlere bağlanmasına kesin bir ihtiyaç olduğu da açıktır” ifadelerini kullandı.

“Rektörlüğe aday değilim”

İbrahim Gezer, basın toplantısında İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’ne aday olup olmayacağı yönündeki bir soruya karşılık, adayı olmayacağını kesin bir dille ifade etti. Gezer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:  “Öğretim üyelerinin iradesi dışında halkımızın iradesi dışında ortaya atılan bu tür söylentiler bir takıp küçük hesapları işaret eder ki, küçük hesapların olduğu yerde biz olmayız.  Üniversitemizde rektörlük yapacak çok değerli arkadaşlarımız vardır. Kendi aralarında istişare ederek aralarında en doğru adayı çıkaracaklardır. Ama şahsımla ilgili söylemek gerekirse kesinlikle aday değilim.  Rektörlükle ilgili bir düşüncemiz yoktur. Biz bu yolu çizmişiz. Siyasette var olmaya devam edeceğiz.” 

“Siyaset insan için vardır”

Ramada Otel’de basın toplantısı düzenleyen İbrahim Gezer’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: “Siyaset, özü itibariyle erdemli ve soylu bir uğraştır. Siyaset, hakkıyla yapılırsa yeryüzünün en onurlu ve en çok özveri gerektiren uğraşlarından biridir. Siyaset, insan için vardır. İnsanın yeryüzündeki amacını ve hedeflerini gerçekleştirmek için vardır. Siyaset, insana ve topluma hizmet etmek, onların acılarına, ızdıraplarına ve sorunlarına çare bulmak için vardır. Siyasetin olmazsa olmaz ilkeleri; adalet, ehliyet ve meşverettir. Bu ilkelerin olmadığı siyaset çürütücü ve yozlaştırıcı bir siyasettir.

Bu çerçevede 7 Haziran 2015’te gerçekleştirilecek olan genel seçimlerle ilgili başlayan milletvekilliği aday adaylığı sürecinin sonuna gelmiş bulunuyoruz. İnsanımıza, şehrimize ve ülkemize yönelik ideal ve iddialarımızı gerçekleştirmek adına çıktığımız bu yolda gerçekten insanımızın büyük bir vefası ve teveccühüyle karşılaştık.

Bu vesileyle büyük bir hakşinaslık örnekliği sergileyerek, gerek kamuoyu anketlerinde, gerekse de parti teşkilatı ve sivil toplum temayüllerinde şahsımıza karşı büyük bir teveccüh gösteren güzel şehrimizin güzel insanlarına; sivil toplum kuruluşlarımızın değerli başkan, yönetici ve üyelerine; Ak Parti Teşkilatının hakşinas delegelerine; 714 mahallemizin çok değerli muhtarlarına; yine bu süreçte bizlere yaptığımız çalışmaları kamuoyuyla paylaşma fırsatı sunan basın yayın organlarımızın değerli yetkili ve çalışanlarına ve beraber yürümekten büyük bir onur duyduğum çok kıymetli takım arkadaşlarıma en içten duygularla teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

“Ülkede örneği olmayan bir çalışma yürüttük”

Yıllardır farklı kurumlarda sürdürdüğümüz yoğun çalışmaların bir benzerini de yaklaşık iki yıldır siyaset alanında yürütüyoruz. Bu süreçte takım arkadaşlarımızla birlikte değil bölgede, belki de ülke çapında çok az örneği olabilecek özgün ve kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik.

Bir taraftan proje geliştirme çalışmalarımız devam ederken, diğer taraftan sürekli sahada insanlarımızla temas halinde olduk. İlçelerden beldelere, kırsaldan merkeze, neredeyse görüşmediğimiz muhtarımız, esnafımız, sivil toplum kuruluşumuz, teşkilat mensubumuz, oda, birlik, sendika, dernek ve vakfımız kalmadı. Yürüttüğümüz “Halka Dayalı Siyaset” ile yerel siyasette farklı bir yaklaşım ve tarz geliştirmeye çalıştık.

Açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki; bizler için bu sürecin en önemli kazanımı, beraber yaşamaktan büyük bir onur duyduğum Malatya insanını yakından tanımış olmaktır. Bütün ilçeleriyle; bütün köy ve mahalleleriyle; kadını ve erkeği; çocuğu ve genci; yoksulu ve zengini; Alevisi ve Sünnisi; sağcısı ve solcusuyla bütün insanlarımızın sağduyu, samimiyet ve vefasına yakından şahitlik etmiş olmak, yeni dostlar edinmiş olmak ve bu insanlarımızdan birçok şey öğrenmiş olmak, bütün bu sürecin en önemli kazanımları olarak ortaya çıktı.

“Halka dayalı siyaset sonuç vermemiştir”

Her ne kadar geldiğimiz nokta dikkate alındığında yürüttüğümüz “Halka Dayalı Siyaset” yaklaşımı sonuç vermemiş gibi gözükse de biz yine de insanımızla birlikte yürümeye, insanımızın hizmetinde olmaya ve onlarla gurur duymaya devam edeceğiz.

Bizim listede olmayışımız, şehrimizin her tarafından on binlerce, yüz binlerce insanımız tarafından büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır. Bir nebzede olsa bu insanlarımızın sevgisine mazhar olmuş olmak bizim için en büyük şereftir. Mücadelemiz, bu dostlarımızın dua ve desteğiyle bundan sonra da devam edecektir.

“Bu liste, parti içi  demokrasinin geliştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır”

Ak Parti aday listesi 7 Nisanda açıklanmıştır. Liste, genel merkezin kararıdır. Şehrimize hayırlı olsun. Alman bu kararın ne kadar adil olduğunu, temsilde adaleti sağlayıp sağlamadığını, listenin hangi kriterlere göre hazırlandığını ve liste oluşturulurken teşkilatın, sivil toplumun ve kamuoyunun ne kadar dikkate alındığının değerlendirmesini halkımızın takdirine bırakıyorum. Halkımız bunu en güzel şekilde değerlendirecektir. Bununla birlikte ülkemizde parti içi demokrasinin geliştirilmesine ve aday belirleme süreçlerinin daha açık kriterlere bağlanmasına kesin bir ihtiyaç olduğu da açıktır.

Milletvekilliği, ülkeye ve millete hizmet etmenin en güzel yollarından biridir, ancak tek yolu değildir. Bu yüzden bizler de bundan sonra çalışma imkânı bulduğumuz diğer alanlarda insanımızın adalet, özgürlük, ahlak ve onur arayışına karınca kararınca katkı vermeye devam edeceğiz.

Süreçle ilgili en büyük üzüntümüz, son 20 yıldır bu şehri çalışan ve sorunlarını yakından bilen biri olarak, takım arkadaşlarımızla birlikte büyük bir heyecanla hazırladığımız projelerimizi uygulama imkânı bulamamış olmaktır.

Sonuç olarak ülkemiz için adaletin, emeğin ve halk iradesinin gerçekten dikkate alındığı seçim süreçleri dileğiyle, önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek genel seçimlerin insanımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, bu süreçte bizden desteğini esirgemeyen, bizler için dua eden ve sonuçlar belli olunca da üzüntülerini ileten tüm dost ve arkadaşlara tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunarım.

Rektörlük seçimleri:

Prof. Dr. İbrahim Gezer, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Yeni Malatya Gazetesi Muhabiri’nin “Kamuoyunda sizin iktidar partisinde politika yapmanızın asıl amacının İnönü Üniversitesi rektörlüğüne aday olmak olduğu şeklinde kamuoyunda yaygın bir kanı bulunuyor. İnönü Üniversitesi’nde 2016 yılında rektörlük seçimi yapılacak. Bu seçimde rektör adayı olacak mısınız?” şeklindeki sorusuna karşılık kesin ifadelerle “Aday olmayacağım” cevabını verdi.

Prof. Dr. İbrahim Gezer sözkonusu soruyu cevaplandırırken şöyle konuştu: “Çok açık bir soru ve çok net cevap vermek istiyorum. Rektörlük olsun diğer seçimler olsun her şeyin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.  Öğretim üyelerinin iradesi dışında halkımızın iradesi dışında ortaya atılan bu tür söylentiler bir takıp küçük hesapları işaret eder ki, küçük hesapların olduğu yerde biz olmayız.  Üniversitemizde rektörlük yapacak çok değerli arkadaşlarımız vardır. Kendi aralarında istişare ederek aralarında en doğru adayı çıkaracaklardır. Ama şahsımla ilgili söylemek gerekirse kesinlikle aday değilim.  Rektörlükle ilgili bir düşüncemiz yoktur. Biz bu yolu çizmişiz. Siyasette var olmaya devam edeceğiz.  Ve güzel bir çalışma gerçekleştirdik.  Değil bölgede ülkede örnek gösterilecek bir çalışma yaptık. Aday olduğu şehirle ilgili takımı arkadaşları dostları ile birlikte bu kadar hazırlık yapmış başka bir ekip başka bir aday adaylığı süreci çok az görülebilir diye düşünüyorum.

Prof. Gezer, aday listesinde olmaması nedeniyle üzülüp üzülmediğine yönelik bir soruya karşılık “ Sonuçtan elbette üzüntü duyduk, kırıldınız mı derseniz elbet kırıldık, gönül koydunuz mu derseniz elbet gönül koyduk. Etten kemikten yaratılmışız. Ama arkadaşlar bu tür süreçler başından belli olan süreçler.  Sonuçta parti bir takıp süreçlerin takip edileceğini ifade ediyor ama sonuçta genel merkez karar veriyor. Siz bu süreçleri biliyorsanız elbette sonuçlarına katlanacaksınız. Ama ben şunu söyleyebilirim. Biz insanımızın, adalet arayışına, özgürlük, anlam, ahlak ve onur arayışına katkı sunmaya devam edeceğiz. Ve ülkemizde parti içi demokrasinin geliştirilmesi çalışmalarına destek olacağız” dedi.

“Aday belirleme süreci mevcut kriterlerle devam ederse AK Parti’den adaylık düşünmüyorum”

Prof. Dr. İbrahim Gezer, daha önce AKP’den Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu da hatırlatarak, aday belirleme sürecinde mevcut yöntemlerin devam etmesi halinde bundan sonra AKPden adaylık düşünmeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Gezer şöyle devam etti: “ Bizim AK Partide iki pozisyon için iddiamız olmuştu. Biri büyükşehir belediyesi diğer milletvekilliği. Ama AK Parti her ikisinde de bizimle çalışmayı tercih etmedi. Saygı duyarım. Mevcut kriterler devam ettiği sürece, mevcut aday belirleme süreci devam ettiği sürece bir daha AK Parti’den adaylık düşünmüyorum.  Türkiye AK Parti Türkiye’de birçok alanda önemli başarılar yakalamıştır. Değişim ve dönüşüm süreçleri başlatmıştır.  AK Parti’nin Türkiye için planladığı makro hedeflerine elimizden gelen bütün desteği vereceğiz. Çözüm süreci olsun, Yeni Anayasa çalışmaları olsun, bütün bunlara şahsen ve bir akademisyen İbrahim Gezer olarak bütün desteği vermeye devam edeceğiz.  Sonuna kadar ekibimizle bu yönde bütün çabaları göstereceğiz.  Seçim sürecinin ve ya siyasetin bu sıkıntılara yol açtığını görüyoruz. Bunu ortadan kaldırılmasının yolu ülkemizin gerçekten daha ileri bir demokratik seviyeye hazırlanması parti içi demokrasinin iyileştirilmesi ve aday adaylık süreçlerinin daha açık daha şeffaf daha öngörülebilir belirli kriterlere bağlanmasıdır.  Ben bu süreci doğrusunu isterseniz bir kayıp olarak da görmüyorum. Gitmediğimiz ilçe, gitmediğimiz esnaf, yüzbinlerce insanla el sıkıştık.

Sahada olacağız. Mücadelede olacağız. Milletvekili olarak olabilir, akademisyen olarak olabilir, sivil toplum kuruluşları içinde olabilir ama biz mücadeleye devam edeceğiz. Biz yolda olacağız.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız