SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Halkımız Susuz Bırakıldı'

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:14:31
'Halkımız Susuz Bırakıldı'
A- A+ PAYLAŞ

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde 1 kişinin ölümü, 1 kişinin yaralanmasına neden olan Çelikhan Karmukuk suyu ile ilgili Çelikhan Sivil Toplum Kuruluşu Platformu basın açıklaması yaptı. 

Adıyaman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Ziya Duranay’ın da katıldığı toplantı Adıyaman’da yapıldı. Platform adına açıklama yapan Ebu Müslüm Çakmak, Çelikhan ilçesinin su kaynağının bol olmasına rağmen, su kaynaklarının başka bölgeler tarafından kullanıldığını aktardı.

Ebu Müslüm Çakmak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Çelikhan ve çevresindeki tüm içme ve sulama suları Adıyaman ve Malatya illerine verilmiştir. Çelikhan’ın iftihar ettiği tüm su kaynakları alınmış ve halkımız sular içinde susuz bırakılmıştır. Bütün bu sular alınmasına karşın; halkımızın içinde bulunduğu içme suyu ve sulama suyu problemlerini, çektiği sıkıntıları en çok Çelikhan halkı bilmektedir. İçme sularımızın aylarca akmadığı ve aktığı zamanlarda da yetersiz olduğu bilinen bir gerçektir. Halkımızın içme suyu ihtiyacını şehir dışındaki Karmukuk, Mirsuyu, Zerban gibi kaynaklarından taşımayla gidermeye çalıştıkları zamanlar çok olmuştur.

Çelikhan’ın mevcut kaynak içme suyu küresel ısınmayla yaklaşık yüzde 60 oranında azalmış ve nüfus artışıyla beraber ihtiyacı karşılamakta oldukça yetersiz kalmıştır.

İçme suyu sorununu gidermek için ilçemiz halkının olağanüstü sıkıntılar çektiğini ve yeni kaynak arayışına mecbur kalındığı bilinen bir gerçektir. Bu arayışlar sonucunda ilçemize gelebilecek tek kaynak suyunun Yeşilyayla Köy sınırları içinde bulunan Karmukuk suyu olduğu tespit edilmiştir.

Karmukuk suyunun tahsisi için Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 02.06.2006 tarih ve 22477 numaralı tahsis yazısı ile Çelikhan Belediyesine verilmiştir. Akabinde köylüler tarafından 2008/17-33 sayılı Şanlıurfa Bölge İdare Mahkemesine itiraz davası açılmış, mahkeme Çelikhan Belediyesi lehine karar vermiştir. Köylüler bununla yetinmemiş Danıştay 10.Dairesinin 02.07.2013 tarih ve 5785 sayılı kesin karar ile dava red edilerek Çelikhan Belediyesi haklı bulunmuştur. Böylece idari ve hukuki tüm yasal haklar Çelikhan Belediyesi'ni haklı bulmuşlardır. Böylece Karmukuk su kaynağı Çelikhan Belediyesine ilgili makamlar tarafından yasal çerçevede tahsisi gerçekleşmiştir.

Bütün bu süreçlerden sonra Karmukuk suyu Sulama mevsiminde Yeşilyayla köyüne verilmiş bunun dışındaki zamanlarda da Çelikhan Belediyesine içme suyu olarak verilmiştir. Yeşilyayla köylüsünün ’sulama suyu kullanım hakkı’ yasal yollarla güvence altına alınmış, köylümüz katiyyen mağdur edilmemiştir.

Yeşilyayla köy sınırları içinde bulunan Karmukuk su kaynağının tahsisi ile ilgili köyün içme ve sulama ihtiyacı karşılandıktan sonra kalan kısmı talep edilmiştir. Köylü kesinlikle mağdur edilmemiştir. Talep protokolünde Köylünün mevcut durumdaki 150 dönüm olan arazisi 300 dönüm,7 hane olan aile sayısı 60 hane olarak gösterilerek ileride olabilecek ihtiyaçları da karşılanmıştır.

Çelikhan Belediyesi karmukuk suyunda çalışmalara başlayınca köylü çalışanları tehdit etmiş, çalışmalarına izin vermemiştir. Hatta köylü, köy civarına piknik, avlanma ve mantar toplamak için giden Çelikhanlı vatandaşları tehdit etmişler bir kısmını kovalayıp arabalarının camlarını kırıp hasar vermişlerdir.

Bütün bu gerçeklerden sonra; hukuk devletinde yaşadığımızı, Yeşilyayla köylüsünün hukuk ve yasal çerçevede yapacağı tüm girişimleri, tüm mücadeleleri yapmaları kanuni haklarıdır, yapmalıdırlar ve saygıyla karşılarız.

Yaşanan bu sıkıntıları yakından takip etmek, Çelikhan ile köylünün karşı karşıya gelmemesi için nasıl bir katkı sağlamamız gerektiğini belirlemek için Çelikhan’daki tüm STK’lar olarak bir araya geldik. Bir yol haritası belirlendi, yapılan ve yapılacak çalışmalar tespit edildi.

Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut davet edilmiş; Karmukuk içme suyuyla ilgili platformumuz bilgilendirilmiştir. Platformumuz Çelikhan Belediyesi'nin ve Yeşilyayla köylüsünün yapacağı tüm girişimlerin hukuk ve yasal zeminde seyretmesi, bu çerçevede hak ve haklılığın belirlenmesi gerektiğini ve bunun dışındaki girişimlerin memlekete zarar vereceğini belirten bir çalışma gerçekleştirerek sağduyu çağrısı yapılmıştır. 09.12.2014 tarihinde Karmukuk içme suyunda yapılan etüt çalışmaları sırasında güvenliği sağlamakla görevli kolluk kuvvetlerine yapılan saldırı sonucu bir köy korucusu şehit olmuş bir köy korucusu ağır yaralanmıştır.

Sonuç olarak, Çelikhan halkının içme suyu sıkıntısı çok ciddi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Karmukuk su kaynağının dışında ilçeye getirilebilecek başka kaynak bulunmamaktadır. İçme suyu halkımızın idari makamlardan zaruri ihtiyaçtan doğan bir talebidir. Halkımızın zorlaması sonucu Belediyemiz harekete geçerek Karmukuk suyu idari makamlardan talep edilmiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız