SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ham Puana Göre Öğrenci

A- A+ PAYLAŞ

Özel okullar, ilköğretim 8’inci sınıf SBS sonucunun okul başarı puanı katılmamış, ham puanına göre ön kayıt sistemiyle öğrenci alacak. Veli istediği kadar okula başvurabilecek.

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun özel okulların sınavını kaldırmasının ardından özel okullar öğrenci alımına yönelik dün toplandı. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nin Odakule’deki merkezinde toplanan özel okul yöneticileri kararını verdi. Bu karara göre özel okullar ilköğretim 8’inci sınıf SBS sonucunun okul başarı puanı katılmamış, ham puanına göre öğrenci alacak. Okullar taban puan ilan edip, ön kayıt alıp, daha sonra kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilere duyuru yapacak. Karara göre çocuğunun puanı yeten bir veya birçok okula veli ön kayıt yaptırabilecek. Daha sonra puanı uygun olan ve kesin kayıt hakkı kazandığı okullardan birine kaydını yaptıracak. Özel okullar kontenjanlarını doldurana kadar ön kayıt, kesin kayıt sistemine devam edecek.

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, yeni uygulama ile ilgili olarak sorularımızı yanıtladı:

? Bundan sonra ne olacak?
Biz kararımızı verdik. Aldığımız kararı usulen Milli Eğitim Bakanlığı’na sormamız gerekiyor. Bakanlık sınav yapmamız şartıyla alacağımız karar konusunda bize zorluk çıkarmayacaktır.

? Veli istediği kadar okula başvurabilecek mi?
Evet. Çocuğunun ilköğretim 8’inci sınıftaki SBS puanına bakacak. Yalnız biz okul başarı puanlarına güvenmiyoruz. Bu nedenle çocuğun sınavdaki ham puanına bakacağız. Daha sonra okullarımız taban puan ilan edecek. Puanı uygun olan velileler dilediği kadar okula ön kayıt yaptırabilecek.

? 500’lük bir puan mı olacak?
Evet.

? Ön kayıt, kesin kayıt periyodunun bir sınırı var mı?
Şimdilik bu konuda karar almadık. Ama, bu karar veliye büyük özgürlük getirecek. Dilediği kadar okula başvurup, istediği okula çocuğunu kayıt yaptırana kadar mücadelesini sürdürecek.

? Veli için okul okul dolaşmak zor olmayacak mı?
Veli bir yıl sıkıntı çekecek, ama okullar için daha zor olacak. Velinin gönlünde Amerikan Robert Lisesi varsa, bu okulun puan düşürmesini bekleyebilecek. Gönlündeki okula gitmek için şansını zorlayacak. Velinin çoklu şansı var. İnce eledik, sık dokuduk.

? SBS’deki aksaklıklar sizi rahatsız ediyor muydu?
Evet. Bu sınav ilk çıktığında öğrenciyi, öğretmeni, okulu yani hepsini değerlendirme sonucu geri beslemeye yönelik bir sınav hedefleniyordu. Ama bugünkü şeklinde istikbal sınavına dönüştü. Kazanan için sorun yok, kazanamayan geriye itiliyor. Öğrenci ilköğretim 6 ve 7’nci sınıfta sınavı kaçırdıysa, iyi hazırlanamadıysa, puanı düşük geldiyse anadolu liseleri ve özel okul yolu kapanmış oluyor. Bunu hoş karşılamıyoruz.

? İki sınavın birlikte olmasının çocuk açısından zorluğu nedir?
Şekil ve prestij itibarıyla özel okullar bu sistemi girince sonuçta paralı ve parasız okulları bir listede görüp, buna göre tercih yapacaklar. Bu durumda velinin öncelik sırası parasız okullardan yana olacak. Parasız gireceği bütün anadolu liselerini yazdıktan sonra, bizim okullarımızı yazacak. Evet, iki ayrı sınava girecek çocuk. Ama iki ayrı şansı da olacaktı. Bir sınav kötü giderse, diğeri iyi gidebilir. Önüne iki puanı koyup, özgürce tercih yapacak.

? Siz sınavlara da kişisel olarak karşısınız değil mi?
Evet. Eskiden herkes mahallesindeki devlet okuluna yazılırdı. Liseyi bitirene kadar herkesin üniversiteye yönelik umudu sürerdi. Oysa, şimdi seçilenler ayrılıyor, geri kalanlar bitik oluyor. Niye klasik liselerde olaylar artıyor, çeteleşme oluyor. Devletin artık seçme sınavından vazgeçmesi lazım.

Velilere çok iş düşüyor

? İLKÖĞRETİM 8’inci sınıfta girilen SBS üzerindeki ham puana bakılacak. Özel okullar da taban puan ilan edip, ön kayıt, daha sonra da kesin kayıt ilan edecek. Örneğin; en tepedeki bir okul 480 puan üzerinden ön kayıt açacak. Başka bir yabancı okul 460, bir Türk okulu da 460 puanla ön kayıt açacak. Puanı 490 olan bir çocuk da isterse sadece Amerikan Robert Lisesi’ne, isterse 10 okula başvurarak ön kayıt yaptırabilecek. Daha sonra okullar ön kayıt listelerini açıklayacak. Kesin kayıt hakkı kazananları ilan edecek. Bu arada boşluklar doğacak. Okullar tekrar taban puan ilan edip, ön kayıt yapacak. Okullar sürekli dolup boşalacak. Veliler bu sistemde okulları sıkı takip etmek zorunda kalacak. Gönlündeki okula ulaşıncaya kadar çabasını sürdürecek. Öğrenci, istemediği okula mecbur kalmak yerine, istediği okulu buluncaya kadar mücadeleye devam edecek. Veli için avantaj olacak bu durum, okulları zorlayacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız