SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hamido İçin Araştırma Önergesi

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:21:44
Hamido İçin Araştırma Önergesi
A- A+ PAYLAŞ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 17 Nisan 1978 yılında bombalı bir suikast sonucu gelini ve 2 torunu ile birlikte katledilen Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu'nun ölümü ile öncesi ve sonrasındaki olaylarla ilgili  olarak Meclis Araştırması açılması istemiyle, TBMM Başkanlığına başvurdu.
 
Ağbaba, TBMM Başkanlığı'na ilettiği araştırma önergesinde şöyle dedi:
 
"Hamit Fendoğlu 1965 milletvekili genel seçimlerinde Malatya’da AP Milletvekili seçilmiş, 11 Aralık 1977'de yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde ise  Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin desteği ile bağımsız aday olarak Malatya Belediye Başkanı seçilmiştir. Ankara-Emek PTT’sinden Hamit Fendoğlu adına bir koli gönderilmiş,  17 Nisan 1978 akşamı Fendoğlu, içerisinde bomba bulunan koliyi açınca meydana gelen patlama sonucu Hamit Fendoğlu,  gelini Hanife Fendoğlu, torunları Bozkurt ve Mehmet Fendoğlu hayatını kaybetmiştir. 
 
1975-80 yılları arasında tüm yurtta olduğu gibi Malatya’da da sağ-sol çatışmaları toplumu iyice kutuplara ayırmış, Hamido’nun öldürülmesi ise Malatya için önüne geçilemez olayların ateşleyicisi olmuştur.
 
Suikastın ertesi günü erken saatlerden itibaren, ilçe ve köylerden toplu halde insanlar gelmeye başlamış, toplananların sayısı kısa sürede on bini aşmıştır. Sloganlar atarak harekete geçen kitle Cezmi Kartay ve Turan Emeksiz Caddesi başta olmak üzere alevi esnafların yoğun olduğu cadde ve mahallelerde işyerlerini tahrip etmişler, yağmalamışlardır.
 
Dört gün süren ve ‘Malatya Olayları’ olarak anılan şiddet olayları sonucunda 4’ü Hamido ve ailesi olmak üzere toplam 8 kişi ölmüş, 20’si ağır ,100 kişi yaralanmış, 100’ü tamamen olmak üzere, toplam 960 işyeri ve konut yakılıp, yıkılmıştır. Olayların Malatya’ya maddi faturasının 100 Milyon TL civarında olduğu  belirtilmektedir. 
 
Hamit Fendoğlu’na gönderilen bomba dışında, benzer nitelikte  üç paket daha 7 Nisan’da Ankara’dan postaya verilmiş, bombalı paketler, Pazarcık CHP İlçe Başkanı Memiş Özdal’a ,Adıyaman Emniyet Müdür Yardımcısı Abdülkadir Aksu’ya ve Ahmet Akalın isimli Adanalı bir işadamına gönderilmiştir. Pazarcık’a gönderilen paketin patlaması sonucu, bir PTT çalışanı hayatını kaybetmiştir. Adıyaman ve Adana’ya gönderilen paketlere, İçişleri Bakanlığınca el konulmuştur. Paketlerdeki patlayıcıların, daha önce İstanbul ve Ankara Üniversitesi öğrencilerinin üzerine atılan bombalarla aynı olduğu belirlenmiştir. Bombaların gönderildiği adresler değerlendirildiğinde, amacın mezhepsel ve etnik kimlik çatışmalar yaratmak olduğu görülecektir.
 
Malatya’da meydana gelen olaylar, 12 Eylül darbesine kadar artarak devam etmiştir.1975-1980 arasında Malatya’da binlerce olay olmuş, aralarında öğretmen, genç, memur, esnafların bulunduğu toplam 100 kişi  öldürülmüştür. 1975 yılında 2, 1976 yılında 6, 1977 yılında 4, 1978 yılında 39, 1979 yılında 16, 1980 yılında ise 33 kişi anarşi olaylarında hayatını kaybetmiştir. Son cinayet darbeden 1 gün önce, Selahattin Karakaş isimli bir öğretmenin öldürülmesidir. Ölenlerin 57’si sol görüşlü, 26’sı sağ görüşlüdür.    
 
Hamit Fendoğlu’nun katledilmesiyle başlayan olaylar ve gözaltı, baskı ve işkenceyle anılan 12 Eylül Darbesinin ardından Malatya’da yaşayan Alevi ve demokrat kişilerin büyük bir kısmı ya köylerine dönmüş veya büyük şehirlere göçmüşlerdir. Yaşanan olaylar Malatya’nın sosyal, inançsal ve siyasal dokusunu değiştirmiştir.
 
Hamido’nun katledilmesi 12 Eylül darbesini hazırlayan olayların önde gelenlerinden biridir. Ülkenin anarşi ve terör olayları ile kaosa sürüklenmek istenmesinin önemli yapı taşlarındandır. “Malatya Olayları” nın ardından işyerlerini yağmalayanların dışında kimse yakalanmamıştır. Neredeyse tüm Malatya’yı ateşe verip, 4 kişinin öldürüldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı olayların ardından sadece av malzemesi çalmakla suçlanan 1 kişi tutuklanmış, o da ilk duruşmada tahliye edilmiştir. Olayların olduğu dönem ve sonrasında Devletin resmi kurumları  olayın çözülmesi için gerekli hassasiyeti göstermemiş, dönemin üst düzey yetkililerine defalarca yapılan başvurular sonuçsuz kalmıştır. Dava dosyası 1998 tarihinde zamanaşımı nedeniyle kapatılmıştır. 
 
Yetkililer son dönemlerde, sürekli 12 Eylül’le hesaplaşılacağına dair cümleler kullanılmaktadır. Hamido ve tüm Türkiye’de ki binlerce olayın ardındaki gerçek güçler ortaya çıkarılmadan bunu gerçekleştirmek mümkün değildir. Toplumda Alevi-Sünni, Solcu-Sağcı ayrışması yaratıp binlerce kişinin ölümüne sebep olan kişiler mutlaka tespit edilmeli, 12 Eylül’le yüzleşilmeli, sorumlular, aradan 31 yıl geçse bile  yargılanmalıdır. 
 
Hamit Fendoğlu’nun katledilmesi ve ardından başlayan “Malatya Olayları” nın tüm yönleriyle ele alınarak sorumluların ortaya çıkarılabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98, İçtüzüğün 104 Ve 105’inci Maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız