SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hamido Mezarı Başında Anıldı

0
Güncellendi - 2016-04-17 20:26:04
Hamido Mezarı Başında Anıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 1978 yılında evinde uğradığı bombalı saldırı sonucu iki torunu ve gelini ile birlikte hayatını kaybeden Malatya Belediyesi eski başkanlarından Hacı Hamit Fendoğlu (Hamido)’yu ölümünün 38. yıldönümünde mezarı başında andı.

Malatya Belediye Başkanlığı yaptığı sırada, 17 Nisan 1978’de posta yoluyla evine gönderilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitiren Hamit Fendoğlu, ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı. Anma törenine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Hamit Fendoğlu ile iki torunu ve gelininin mezarlarına karanfil bırakıp dua etti.

Bulgurlu mahallesindeki aile kabristanında Hamit Fendoğlu’nu anan Başkan Çakır, mezarlık çıkışı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Fendoğlu’nun görevi sırasında şehit edildiğini vurgulayarak “Bu saldırı, o dönemde ülkemizi kaosa sürüklemek isteyenlerin yapmış oldukları bir faaliyetti. Terör olayları o zamandan beri bu ülkede devam ediyor. Bu millet o zaman nasıl ki şehidine sahip çıktıysa, bu günde şehitlerine sahip çıkıyor. Bizde kendisini halkına adamış ve görevi başında şehit edilmiş Hamit Fendoğlu’nu hiç unutmadık unutmayacağız. Her ölüm yıldönümünde mezarı başında Kur'an okuyarak onu rahmet ve minnetle anıyoruz. Allah mekanını cennet etsin. Rabbim ülkemizi bu terör belasından korusun” diye konuştu.

Hamit Fendoğlu’nun belediye başkanlığı sırasında başkan yardımcılığı görevini yürüten Malatya Belediyesi eski meclis üyelerinden Naci Şavata ise “Hamido bizim demokrasi şehidimizdir. Görevi başında gelini ve iki torunuyla birlikte şehit edilmiştir. Allah rahmet eylesin” dedi.

MESAJLAR..

AKP Malatya Milletvekili- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Medeniyet tarihimizde iz bırakan bilim, sanat, devlet ve siyasi şahsiyetleri yetiştiren Malatya'mızın bağrından çıkan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Belediye eski  Başkanımız Hamid Fendoğlu'nun vefat yıldönümlerinde rahmet ve minnetle anıyoruz.

Turgut Özal ve Hamit Fendoğlu önce Malatya, sonra Türkiye’de demokratik sağduyu ve toplumsal mutabakat noktasında birlik ve beraberliğin sağlanmasında öncü olmuşlardır.

Türkiye'ye çağ atlatan ekonomik ve siyasal kalkınma hamlelerini gerçekleştiren Turgut Özal, kuşkusuz demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında devrimler gerçekleştirmiş ve bu sayede milletimizin gönlünde taht kurmuştur.

Turgut Özal; Niyazi Mısrî ve Battalgazi ruhuyla Malatya’mızın sosyokültürel ikliminde yetişmiş bir evladı olarak, siyasal yaşamım üzerinde ilham kaynağı olmuş, her alanda öncülük ettiği köklü değişim ve dönüşümlerle dünyanın da büyük takdirini kazanmıştır.

Türk müteşebbislerinin ufkunu açan, Turgut Özal, o dönemde ortaya koyduğu hedeflerle Türk İş dünyasına yeni bir vizyon kazandırmıştır.

Devlet'le Millet arasında muvazene unsuru olan Turgut Özal, düşünce ve teşebbüs hürriyetlerinin önündeki engelleri kaldırarak, Adiyatik'ten Çin Seddi'ne Büyük Türkiye moral ve motivasyonuyla ekonomik ve siyasal kalkınma hamleleriyle ülkemize büyük bir dinamizm  kazandırmıştır.

AK Parti hükümetleri, Hamido'ya kurulan tuzaklar gibi her türlü kumpas ve kaos planlarına rağmen, Turgut Özal'ın temellerini attığı projeleri idame ve ikame noktasında azimli ve kararlıdır.

Türk demokrasi tarihinin en karanlık günlerinden biri olan 17 Nisan 1978 tarihinde gelini ve iki torunu ile birlikte faili meçhul bir suikastle şehid edilen  Malatya Belediyesi eski başkanlarından Hamid Fendoğlu, anti demokratik zihniyetin baskıları karşısında gözükara cesareti ve vakarıyla, daima minnetle anılacaktır.

8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı ve Malatya eski milletvekili ve belediye başkanı Hamit Fendoğlu’nu vefatlarının yıldönümü vesilesiyle rahmet ve minnetle anıyorum.

Değerli ailelerine, Malatyalı hemşerilerime ve milletimize  başsağlığı diliyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Ağbaba , 17 Nisan 1978 tarihinde Malatya Belediye Başkanı Hamid Fendoğlu, evine gönderilen bombalı bir paketin patlatılması sonucu gelini ve 2 torunu ile birlikte katledildiğini hatırlatarak,  “12 Eylül’ün hazırlayıcısı önemli olaylardan biri olan Hamido’nun öldürülmesi ve ardından başlatılan Malatya Olayları,toplumsal kaos yaratmak isteyenlerin hedeflerine ulaşmasında etkili olmuştur. Darbelerle hesaplaşacağız diyenlerin ise Malatya olayları ve Hamido suikastının araştırılması ve aydınlatılması için bir adım atmamaları  düşündürücüdür” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba mesajının sonunda “ Bu vesileyle, Hamid Fendoğlu ve Malatya Olaylarında hayatlarını kaybedenler ile 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’a Allah’tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum.”ifadelerini kullandı.

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

"17 Nisan 1978 tarihi, Malatya'nın ve Türkiye'nin siyasi tarihinin en karanlık günlerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir. Malatya Belediyesi eski başkanlarından Hamid Fendoğlu bu tarihte menfur bir saldırı sonucunda gelini ve iki torunu ile birlikte alçakça öldürülmüştür.

Yiğitliğiyle milletimizin gönlünde her zaman önemli yeri olan şehit Hamido'yu ölümünün 38. yıldönümünde rahmetle anıyorum.

Cesareti ve yiğitliğiyle gönüllerde taht kurmuş Hamido, ülkemizin huzurunu kaçırmak isteyenlere, demokrasiyi hiçe sayanlara karşı sağlam ve kararlı duruşuyla daima minnetle anılacaktır.

Bu düşüncelerle, Merhum Hamit Fendoğlu'nu ve hayatını kaybeden yakınlarını rahmetle anıyor, ailesine ve tüm hemşerilerime tekrardan taziyelerimi sunuyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

17 Nisan 1978’de posta yoluyla evine gönderilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Malatya Belediyesi eski Başkanlarından merhum Hamit Fendoğlu için bir mesaj yayınlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Hamit Fendoğlu’nun (Hamido) Malatya’nın yiğit bir evladı olduğunu söyledi.

Dün olduğu gibi bugün de bazı şer odakları ile taşeron güçlerin amaçlarına ulaşmak için katliam yaptığını belirten Başkan Çakır, “Hamit Fendoğlu’nun gelini ve torunlarıyla birlikte öldürülmesi de bunun bir ispatıdır. Türkiye’yi karıştırmak ve darbe girişimine zemin hazırlamak isteyen karanlık güçler, çok sayıda masum insanı katletti. Bunlardan birisi de zamanın Belediye Başkanı olan Malatyamız’ın yiğit evladı Hamido’dur. Dün olduğu gibi bugün de milletimiz birlik, beraberlik ve kardeşlik değerlerinin ön plana çıkararak, bu şer odaklarına asla müsaade etmeyecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle merhum Hamido’yu ölümünün 38. Yılında rahmetle anıyor, terörü ve terör destekçilerini bir kez daha lanetliyorum” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Belediyesi eski başkanlarından ve eski milletvekillerinden Hamit Fendoğlu’nun vefatının 38. yıldönümü dolayısıyla da bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan mesajında, “Bugün aynı zamanda Malatya Belediyesi eski başkanlarından ve milletvekillerinden Hamit Fendoğlu’nun vefatının 38. yıldönümüdür. Bundan 38 yıl önce bombalı bir saldırı sonucu gelini ve iki torunu ile birlikte vefat eden merhum Hamit Fendoğlu, Türk siyasetinde mert ve aynı zamanda bütünleştirici kişiliği ile bilinen, ender siyasetçilerimizden biridir. Merhum Hamit Fendoğlu’nu vefatının 38. yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

"17 Nisan günü, hain bombalı saldırı sonucu kaybettiğimiz Malatya Belediyesi eski Başkanlarından Hamid Fendoğlu'nu da rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

17 Nisan 1978 tarihinde meydana gelen olayda, Bağımsız Belediye Başkanımız Hamid Fendoğlu, bombalı paketin patlaması üzerine şehit edilmişti. Bu alçak saldırıda gelini ve 2 torunu ile birlikte katledilen değerli belediye başkanlarımızdan rahmetli Fendoğlu, Malatya'ya hizmet etme aşkı ile çalışan, Malatya'mızın yetiştirdiği örnek şahsiyetlerden biriydi.

Bu vesileyle Malatya Belediyesi eski Başkanlarından Hamid Fendoğlu'nu bir kez daha Yüce Mevla'dan gani gani rahmet ve mağfiret diliyor, minnet ve saygıyla anıyorum. Mekânı cennet olsun.”

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç

Erkoç, Fendoğlu için yayınladığı mesajda “Tarih boyunca önemli devlet, siyaset, bilim ve sanat adamı yetiştiren Malatya’mızın geçmişte yetiştirdiği önemli siyaset adamlarından birisi de merhum Hamit Fendoğlu’dur. Bombalı bir saldırı sonucu, gelini ve torunlarıyla birlikte şehit edilen Malatya Belediyesi eski Başkanı Hamit Fendoğlu, bu ülkede örnek olarak gösterilen bir siyasetçiydi. Merhum Hamit Fendoğlu ile vefat eden gelini ve torunlarını saygı, rahmet ve şükranla anıyorum, ailesine bir kez daha başsağlığı diliyorum.”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin

Keskin, 17 Nisan 1978 tarihinde bombalı paket suikastı sonucunda  gelini ve 2 torunu ile birlikte şehit olan Malatya Belediyesi eski Başkanı ve Malatya eski milletvekili Hamid Fendoğlu’nun ölüm yıl dönümü nedeniyle ise, “Duamız ve ümidimiz, Malatya’nın ve Malatyalıların bir daha o karanlık günleri yaşamaması içindir.  Malatya tarihinin en karanlık günlerinden birisini yaşamıştır. Yaşanan olay, Hamid Fendoğlu’nun şahsında tüm Malatyalılara yönelik gerçekleştirilmiştir. Malatya tarihinin en önemli ekonomik ve beyin göçünü o dönemde vermiştir. Hamid Fendoğlu ve o olaylarda hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyoruz” ifadelerini kaydetti.

iha- Bülten

MALATYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTIĞI SIRADA, 17 NİSAN 1978’DE POSTA YOLUYLA EVİNE GÖNDERİLEN BOMBANIN PATLAMASI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN HAMİT FENDOĞLU, ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE MEZARI BAŞINDA ANILDI. (BARIŞ TÜREL/MALATYA-İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • timur (7 yıl önce)
    cesur yürek yine eleştirisini eksik etmemiş. yaşasın cesur yürek. şak şak şak şak şak şak şak şak......
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut karamustafaoğlu (7 yıl önce)timur isimli kullanıcı yorumuna
    onyedi nisan bindokuzyüz yetmiş sekiz yılında bombalı paetle suikask sonucu ölümüne sebep olunan değerli bir insanımızı kaybettik.Bunun gibi çok insanlarımızı kaybettik. Üzücü olan bu olayların faili meçul kalması. Faili meçulların hepsini aydınlığa çıkmasını istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla