SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hamilelerin 5'te 1'inde Var'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi TÖTM Psikiyatri ABD öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Şükrü Kartalcı, kadınların yaklaşık beşte birinin hamilelik döneminde depresyon belirtileri gösterdiğini, bunun tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Kartalcı, şu açıklamayı yaptı:

"Kadınların yaklaşık beşte biri hamilelik döneminde depresyon belirtileri gösterir. Depresyon hamilelik dışında da kadınları sıklıkla etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Dolayısıyla bu hastalığın, hamilelik dönemindeki kadınları da yakalaması şaşırtıcı değildir.

Hamilelik sırasında geçirilen depresyonun teşhis edilmesi zor olabilir. Çünkü bu dönemdeki belirtiler hamileliğe has hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak düşünülüp normalmiş gibi değerlendirilebilir. Oysa bu düşünce hem anne hem de bebeğin sağlığı açısında önemli sakıncalar doğurmaktadır. Depresyon hamilelik sırasında da tedavi edilebilen bir hastalıktır, ancak ilk adım olarak yardım ve destek aranması, hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşırmaktadır.

Depresyon geçiren kadınların, aşağıda belirtilerden bazılarını, 2 hafta boyunca veya daha uzun süre yaşarlar:

-Sürekli üzüntü ve mutsuzluk hali
-Bir işe yoğunlaşma güçlüğü
-Çok az veya çok fazla uyuma
-Genellikle zevk veren olaylara karşı ilginin kaybolması
-Doğacak çocuğuna bakamama endişeleri
-Ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin sürekli tekrarlaması
-Huzursuzluk
-Suçluluk veya değersizlik duyguları
-İştahsızlık ya da aşırı iştah gibi yeme alışkanlıklarında değişimler

Hamilelik depresyonu bebeğe zarar verir mi?

Tedavi edilmeyen depresyon halinin, anne ve bebek açısından bazı zararlara neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen depresyonun; kötü beslenme, alkol alma, sigara içme ve intihar davranışı gibi erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve bebekte gelişimsel sorunlara neden olabilecek davranışlara yol açabilir. Sıklıkla depresif hisseden bir kadının, kendisine ve gelişmekte olan bebeğine bakmak için gerekli gücü ya da isteği bulamamaktadır. Bu durumda da bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir.

Hamilelik depresyonu nasıl tedavi edilir?

Hamilelik döneminde depresyon geçirmekte olduğunu düşünen bir anne adayının, mutlaka yardım alması gerekir. Anne adayının, yaşadığı sıkıntılar ve bunlarla mücadele konusunda doktoruna bilgi vermesi gerekir.

Semptomların ağır olduğu durumlarda, bebeğin zarar görebileceği de düşünülerek, acilen ilaç tedavisine başlamak tercih edilebilir. Hamilelik sırasında kullanımı nispeten güvenli olan ilaçlar mevcuttur. İlaç kullanmak istemeyen annelerde ise bilişsel davranışçı tedavi gibi terapötik yöntemler kullanılabilmektedir. Anne adayı ve bebeği açısından en güvenilir ve en yararlı tedavi yönteminin ne olabileceğine doktor ve hasta birlikte karar vermelidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız