SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hangi Cihazlarda Kansere Yakalanma Riski Ne Kadar?

A- A+ PAYLAŞ

Newsweek Türkiye Dergisi, son sayısında tıbbi alanda kullanılan görüntüleme cihazlarındaki kanser riskini ele aldı.

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Ankara Şubesi Başkanı Gazi Şaşkın’a göre “bir kez röntgen filmi çektirmede bile kanser riski yüksek”...

Uzmanlar uyarıyor:
“Sık sık tomografi çekilen vücutta biriken radyasyon, Hiroşima’ya atılan atom bombasından kurtulanlarla eş düzeyde!..”

İnansak mı inanmasak mı diye düşünürken, artan kanser vakaları üzerine İngiltere, sağlıklı bireylerin tomografiye sokulmasına sınırlama getirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, benzer kısıtlamanın Türkiye’de uygulanabileceğini duyurdu.  

CİHAZLAR KAYITLI MI?

Tamam da, bazı sorunlar var. Röntgen uzmanlarına göre Türkiye’de röntgen cihazları kayıt altındabile değil. Bazı hastanelerde film çekimleri hizmetlilere teslim ediliyor. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Ankara Şubesi Başkanı Gazi Şaşkın’ın söylediğine göre, bilimsel dozlarda “1 kez röntgen filmi çektirmede bile ölümcül kansere yakalanma riski yüksekken,” Türkiye’de hastalar çoğunlukla yeterli dozların üzerinde radyasyona maruz kalıyor vebu bilgi hastadan saklanıyor. O yüzden ülkemizde röntgen ve tomografi konusunda acil bilinçlenmeye ve denetime ihtiyaç var.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız