SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hangi Kıstasa Göre Aldınız?"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:28:42
A- A+ PAYLAŞ

 İnönü Üniversitesi’ne öğrenim görmek üzere 2014-2015 eğitim döneminde alınacak 326 yabancı öğrenci belli oldu. Daha önce yayınlanan takvime göre 15 Ağustos’ta açıklanacağı belirtilen liste gecikmeli olarak 17 Ağustos’ta üniversitenin web sitesinde yayınlandı.

Kayıt yaptırmaya hak kazandığı belirtilen öğrencilerin hangi kriterlere göre alındığı konusunda bilgi yer almadı. Uluslararası bazı sınavlar ile diploma puanına göre öğrenci alımı yapılacağını duyuran İnönü Üniversitesi, kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin hangi kıstaslara göre kabülüne karar verildiğini açıklamadı.

VELİNİN İSYANI!

Kırgızistan’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 12 yıllık Bişkek Anadolu Lisesi’ni bitiren bir öğrencinin velisi, yapılan öğrenci alımlarında ayırımcılık yapıldığını öne sürdü.

Uzun yıllar çeşitli ülkelerde gazetecilik ve öğretim görevlisi olarak çalışan Malatyalı Osman Karakaş, çocuğunun son 9 yıldır yurt dışında eğitim aldığını, yabancı öğrenci kontenjanından yararlanmaya hakkı bulunduğunu ancak, İnönü Üniversitesi’nin “bilinmeyen” ölçütleriyle buna olanak tanınmadığını söyledi.

Karakaş, bir Türk gencinin, kendi memleketindeki tek üniversitede eğitim alma hakkının elinden alınarak Suriyeli ve diğer bir çok milletlere mensup öğrencilere verildiğini belirterek; “Yaklaşık 4 yıldır Suriye’de iç savaş var. Bir kaç kentin dışında ülkedeki tüm okullar yerle bir. Öncelikli olarak kabul edilen Suriyeli ve Mısırlı öğrenciler hangi liseden ve nasıl mezun olmuşlar?” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi’nin ayrıca ürün çeşitliliği yapar gibi öğrenci çeşitliliğine önem verdiğinin öğrenildiği ifade eden Karakaş, “Üniversite, sebze meyve alır gibi çeşit yapmaya yani farklı ülkelerden öğrenci almayı tercih  etmektedir. Bu nedenle de bir ülkeden 5 başarılı öğrenci başvuruda bulunmuş ise  1 ya da ikisi kontenjana göre girebilmektedir. Başarılı öğrencinin yerine çeşitlilik olması amacıyla başarısız öğrencilerin tercih edildiği iddiaları da bulunmaktadır.” Dedi.

Kabülü yapılan öğrencilerin bir çoğunun ülkelerindeki eğitimin 12 değil 11 yıl olduğunu, bir çoğunun ilk ve orta öğretimin kalitesinin çok yetersiz olduğunu belirten Karakaş, “Bu şartlar altında 100 diploma punanı getirmek hiçte zor değil. Öğrenci alımlarında eğitimin dahi olmadığı ülkelerdeki öğrenciler ülkemize ve İnönü Üniversitesi’ne kabul edilirken, Türkiye'nin vatandaşı, ayrıca herhangi bir gruba- cemaata ait olmayan, Türk devletinin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okulu yurt dışında bitiren bir gencin, kendi şehrindeki üniversiteye kabul edilmemesi ayrımcılıktır.“ şeklinde konuştu.

Karakaş, üniversitenin resmi internet sitesinin "kolaylıkla görünmeyen" bir bölümünde yayınlanan listeyle ilgili detaylı ve tatmin edici bir açıklamanın Üniversite yönetimi tarafından yapılmasını, kabul edilen her öğrencinin kabul kriterinin kısaca belirtildiği yeni bir listenin ilan edilmesi beklediğini, aksi takdirde hukuki yollardan çocuğunun hakkını arayacağını sözlerine ekledi.

NOT: İnönü Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksek okullara alınan öğrencilerin listesine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

http://cms.inonu.edu.tr/panel/uploads/6/65/2014-yabanci-uyruklu-ilan.pdf

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız