SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hangi Kusurda Bulunduk ki..!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:34:45
A- A+ PAYLAŞ

‘Cezaevi Okuyor Kampanyası’ kapsamında Malatya E Tipi Cezaevi’nde en çok kitap okuyan mahkûmlara dizüstü bilgisayar ve çeyrek altın hediye edildi. 15 ayrı meslek kursuna katılarak başarılı olan tutuklu ve mahkûmlara da belgeleri verildi. Malatya E Tipi Cezaevi’nde 2012 yılında bin 757 adet kitabın okunduğu öğrenildi.

Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Malatya E Tipi Cezaevi tarafından yürütülen projenin son etap ve yıllık değerlendirme toplantısına; Malatya Valisi Vasip Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı olan Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Nimet Baş, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şehmuz Şad, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Orhan Erdim, Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Başkanı Avukat Bülent Tüfenkçi, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, Emniyet Müdür Yardımcısı Tuğrul Türkyılmaz, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, İşkur İl Müdürü Vahap Toman ile Cezaevi 2. Müdürü İmdat Şen katıldı.

“Hedefimiz Daha Yüksek”

Malatya E Tipi Cezaevi’nde 794 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyleyen Cezaevi 2. Müdürü İmdat Şen yaptığı konuşmada; “Geçtiğimiz yıl okur yazar olmayan 36 hükümlü ve tutuklumuza açtığımız kurslarla okuma yazma öğretilmiş, 26 hükümlü ve tutuklu ilköğretim, 18 tutuklu ve hükümlü orta öğretimden ve 3 tutuklu ve hükümlünün açık öğretim fakültesinden mezun olması sağlanmıştır. Şu anda 15 öğrencimiz ise Açık İlköğretim Okulu’na, 59 öğrencimiz Açık Öğretim Lisesi’ne ve 21 öğrencimiz ise Açık Öğretim Fakültesi'nde eğitimine devam etmektedir. Ancak bu sayılar bizim hedefimizin altındadır. Hedefimiz bu sayıları artırarak şartları uyan bütün hükümlü ve tutukluların mutlak surette bir eğitim kurumuna devamın sağlamaktır. Bu konuda bizim için en önemli engel kayıt paralarıdır, bir çok hükümlü ve tutuklunun maddi durumları iyi olmadığı ve kayıt paraları temin edilemediğinden kayıtları yaptırılmamaktadır. Valiliğimizin gayret ve takdirleriyle Sosyal Dayanışma Vakfından 37 öğrenciye kayıt parası sağlanmıştır. Sayın Valimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, bu yardımların artarak devam etmesini talep ediyoruz. Yine diğer bir hedefimiz ise kurumda ki bütün hükümlü ve tutukluların bir iş veya meslek kursuna katılarak bir meslek sahibi olmalarını sağlamaktır. Bu amaçla 2012 yılı içerisinde İŞKUR ile bilgisayarlı muhasebe, genel elektrik ark kaynağı, gaz altı kaynakçılığı, terzilik olmak üzere 4 proje yürütülmüştür.” dedi.

“70 Kurs Açıldı”

Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından müştereken, meslek edindirme, sosyo- kültürel ve sportif amaçlı 70 kurs açıldığını söyleyen İmdat Şen, “Bu kurslara toplam 930 kişi katılmış, kurslarda başarılı olan 633 kursiyere belgeleri verilmiş olup, halen kurumumuzda 15 meslek edindirme, sosyo-kültürel ve spor kurslarımız, 1 İŞKUR projemiz ve Malatya Valiliği SODES kapsamında 77 bin TL tutarında 1 projemize devam edilmektedir. Ayrıca 2012 yılı içerisinde hükümlü ve tutuklulara yönelik konferans, konser, tiyatro gösterimi, bilgi yarışması, münazara, tören ve anma toplantısı olarak toplam 114 program düzenlenmiş, 8 bin 603 kişi bu faaliyetlerden faydalanmıştır. Kurumumuz kütüphanemizde halen 8 bin 900 kitap ve 300 adet dergi bulunmaktadır. Sayın Valimize ve diğer tüm kurum ve kuruluşlara kitap bağışı desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Hükümlü ve tutuklular hafta içi her gün kütüphaneden yararlanabilmekte olup, 2012 yılı içerisinde hükümlü ve tutuklularımızca 10 bin 200 kitap okunmuştur.” ifadelerini kullandı. 

“Örnek İnsanlar Olacağınıza İnanıyorum”

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ise mahkûmlara hitaben yaptığı konuşmada; “Cezaevinden daha aydınlanmış, daha kültürlü, kitap okumuş, kitap düşkünü birer insan, çocuklarına ve eşine örnek olan birer insan olarak topluma karışacağınıza inanıyorum” dedi.

“Düşünce Olarak Çok Değerli”

Cezanın infazındaki temel amacın kişinin dört duvar arasına konulması olmadığını söyleyen Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şehmuz Şad ise, " Kanunda bu konuda temel amaç, kişinin yeniden suç işleyeceği etkinleri engelleyici etkenleri güçlendirmek, hükümlüyü üretken, kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı birey haline getirmektir. Bu amaçla cezaevlerinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Okuyan insanlar farklı bakış açılarına sahip olurlar. Her bilgiye okumak ile varılır. Televizyon ve bilgisayarlar yaygınlaşarak, günlük hayatımızı meşgul etmektedir; kitaba ilgi azalmaktadır. Bu proje düşünce olarak çok değerlidir. “ifadelerini kullandı.

“Hepimize Mesuliyetler Düşüyor”

“Toplum olarak acaba biz hangi eksiği yaptık, hangi kusurda bulunduk ki, sizlerin buraya düşmemesine sebep olan ortamın önlenmesini sağlayamadık.” diyerek sözlerine başlayan Malatya Valisi Vasip Şahin ise konuşmasında; “Hepimize mesuliyetler düşüyor. Bizler de insanların daha az suça sürüklenmesini ya da hiç suça sürüklenmesini önleyecek, sağlayacak ortamları hazırlamakla mükellefiz” dedi.

Konuşmasının ardından Vali Vasip Şahin, cezaevinde en fazla kitap okuyan Sadık Şehitoğlu, Mustafa Atlı ve Murat Yıldırım isimli hükümlülere dizüstü bilgisayar ve çeyrek altın hediye etti.

“Yılda 50 Kitap Okunmalı”

TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı olan Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Nimet Baş ise “Mahkumlar, kitap okuyarak ve öğrenerek, bir taraftan da umudunu yitirmeden yaşamanın ne kadar anlamlı olduğunu göstermişlerdir. Türkiye’deki en büyük problem az kitap okumak ve çok televizyon izlemektir. Yılda ortalama 50 kitap okuyan bir çocuk hem zihinsel becerilerini ve hem de toplumsal becerilerini geliştirir.” ifadelerini kullandı.

HABER-FOTO: Görüş Gazetesi (Levent BARIŞ)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız