SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hangi Vergi, Neden?'

A- A+ PAYLAŞ

Belediyenin tahakkuk ve tahsilini yaptığı bazı vergilerle ilgili olarak vatandaşlarca yanlış anlaşılmanın olduğu ifade edildi.

Konuya ilişkin olarak Malatya Belediyesi'nden şu açıklama yapıldı:

"Malatya Belediyesi tarafından alınan Emlak, İlan Reklam ve Çevre Temizlik Vergilerinin tarh, tahakkuk ve tahsiline yönelik vatandaşlar tarafından bazı yanlış anlaşılmaların olduğu belirtilerek, alınan bu vergiler ile ilgili bir açıklama yapıldı.

Emlak Vergisi:

Emlak vergisinin tarh, tahakkuk ve tahsili 1319 sayılı Emlak Vergi Kanunu maddeleri gereğince uygulanarak, yıl içerisinde iki (2) taksit halinde tahsil edilmektedir.

İlan Reklam Vergisi:

İlan Reklam Vergisi: 2464 sayılı Belediye Gelirler Kanunun 12-16. maddeleri gereğince 2 eşit taksit halinde tahsil edilmektedir.

Çevre Temizlik Vergisi:

Çevre Temizlik Vergileri ise 2464 sayılı kanunun 44. maddesi gereğince yıl içerisinde iki (2) eşit taksit halinde tahsil edilmektedir.

Katılım Payı:

Katılım Payı vergi tarh, tahakkuku ve tahsili esaslar çerçevesinde hesaplanarak 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92. ve 93. maddeleri gereğince, Belediyelerce yapılan yol, su ve kanalizasyon harcamalarının her biri için, bina ve arsalarda emlak vergi değerinin %2’si mükelleflere katılım payı vergisi olarak tahakkuk ettirilmekte olup, iki (2) yıl içerisinde dört eşit taksite bölünerek tahsil edilmekte olup, peşin ödemelerde % 25 indirim uygulanmaktadır.

Genellik, Eşitlik ve Yasallık…

Sözkonusu vergi uygulama ve tahsilatları Anayasanın 10. maddesinde geçen ‘Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar’ ibaresi doğrultusunda, yine Anayasanın 73. maddesindeki ‘Vergi uygulaması yapılırken Genellik ve Eşitlik, Yasallık’ ilkeleri çerçevesinde yapılmaktadır.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız