SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hangi Yaşta Hangi Testi Yaptırayım?

A- A+ PAYLAŞ

45 yaşındayım. Sağlığıma önem veriyorum ve sağlık durumumu takip ediyorum. Kaç yaşımda hangi testleri yaptırmalıyım?

Son dönemde katıldığım Dünya Sağlık Örgütü Medikal Yaşlanma Eğitimi bünyesinde, tam da sizin merak ettiğiniz bu konu işlendi. Gerçekten de; kolesterol, tansiyon ve şeker kontrollerini ne zaman yaptırması gerektiğini merak eden çok insan var.

NOT EDİN...

International Longevity Centre'ın verilerine göre; en az 1-2 yılda bir genel muayene ile birlikte tansiyonunuzu ölçtürmeniz ve 5 yılda bir de kolesterol seviyelerinizi kontrol ettirmeniz gerekiyor. 45 yaşını geçtiyseniz; her 3 yılda bir kan şekerinizi de ölçtürmelisiniz. 50 yaş üzerinde özellikle erkekler her yıl rektal muayene ile gaytada gizli kan araması, her 5 yılda bir de sigmoidoskopi ya da kolonoskopi yaptırmalılar. Kadınlar 40 yaşından sonra her yıl meme muayenesi ile mamografi yaptırmalı. Yine kadınlar; eğer yaptırdıkları yıllık jinekolojik muayenelerinde 3 yıl üst üste bir hastalığa rastlanmamışsa, bu muayenelerini 2-3 yılda bir yaptırabilir. Bunlara; 2 yılda bir yaptıracağınız işitme ve görme kontrollerini, deri ve lenf bezi muayenelerini, akciğer ve kalp testlerini de ekleyebiliriz. Bu testler; herhangi bir rahatsızlık yaşamayan, sağlıklı bireylerde de; koruma amaçlı olarak yapılır.

GENETİK YAPI ÖNEMLİ

Eğer tansiyon, yüksek şeker sorunu, mide rahatsızlığı, kalp çarpıntıları ya da nefes tıkanmalarından yakınmıyorsanız; tüm bu testleri, bahsettiğimiz aralıklarla uygulayabilirsiniz. Ama eğer ailenizde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalpdamar sorunları, inme gibi sorunlar yaşayan yakınlarınız varsa; hiç vakit kaybetmeyin!

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız