SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hangi Yetkiyle?!.."

A- A+ PAYLAŞ
 
Parkmetre uygulaması yapılan yere aracını parkedip ayrıldıktan sonra iki parkmetre görevlisi ve iki belediye zabıtası tarafından düzenlenen tespit tutanağının ardından kendisine Trafik Polislerince ceza kesilen vatandaşın mahkemeye avukatı Soner Demirci ile yaptığı itiraz üzerine, ceza iptal edildiği gibi, İl Trafik Komisyonu kararına istinaden ceza kesilemeyeceği de hükme bağlandı.
 
M.C.F. adlı vatandaş, otomobilini Nisan ayında Fuzuli Caddesi'nde bir süre park ettikten sonra, buradan ayrıldı. Bir süre sonra adresine, 66 TL'lik trafik cezası gelince M.C.F. bu cezayı kabullenmedi ve avukatı Soner Demirci aracılığıyla 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruda, ayrıldıktan sonra iki belediye trafik zabıtası ve iki parkmetre görevlisi tarafından düzenlenen tespit tutanağının bir trafik polis ekibine iletilerek, bunların isteği doğrultusunda gıyapta para cezası kesildiğini, yetkisiz kişilerin tutanağına göre düzenlenen cezanın yasal olmadığını, ayrıca trafik cezasının şahsi ceza olduğunu bu nedenle kişiye özgü olarak düzenlenmesi gerektiğini, salt araç plakasına ceza yazılamayacağını, ayrıca ceza uygulaması yapılan yerin park yasağı kapsamında bir yer olmadığını, belediye ile parkmetre firması arasında yapılmış sözleşmenin hukuki bir mahiyette olduğunu, belediyelerin hizmet denetimi dışında hiçbir şekilde ceza uygulaması yapamayacaklarını belirten M.C.F.'nin bu başvurusu üzerine, savunması alınan Emniyet Müdürlüğü, İl Trafik Komisyonu Kararı'nın almış olduğu karar çevrçevesinde idari yaptırım olarak ceza uygulandığı savunmasını yaptı.
 
VE KARAR..
Mahkeme, davayı inceledikten sonra ayrıntılı gerekçeyle cezayı iptal etti. 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin konuya ilişkin kararı şöyle:
 
"Her ne kadar itirazcı hakkında KTK'nın 61 ve KTY'nin 115/b-3 maddesinden idari yaptırım kararı uygulanmış ise de, belediye ve parkmetre firması arasında yapılmış olan sözleşmenin hukuki mahiyette olduğu açıktır.
İtirazcının aracını park ettiği yer ücretli park yeridir.
 
Park yerinde ücret ödemeden giden itirazcıya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünün yetrkililerince park yasağından İl Trafik Komisyonu kararına istinaden ceza kesildiği anlaşılmıştır.
 
Hukukun genel ilkesi olan suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince kanunun açıkça suç olarak tarif etmediği bir eylemden dolayı kimseye ceza veya idari yaptırım kararı uygulanamayacağı,
 
Herhangi bir eylemi suç olarak vasıflamak yasama organının yetki ve tekelinde olduğu,
 
İtiraza konu davada ise İl Trafik Komisyonu, yasama organı gibi herhangi bir eylemi suç olarak tarifleyip ceza kesilmesi yönünde karar almasının başta Anayasa olmak üzere hukuki bir dayanağı bulunmadığı anlaşılmış olmakla,
 
İl Trafik Komisyonu kararının herhangi bir kurum veya yetkilinin genelge veya talimatı ile suç ve ceza tayin edilemeyeceği anlaşıldığından,
 
Parkometre parası ödemeden ayrılan itirazcı ile Parkometre alanı işleten arasındaki problem hukuki problem olup, alacak davasına konu olabileceği anlaşıldığından açıkça usul ve yasaya aykırı olarak düzenlenen idari yaptırım kararının iptaline,
itirazcının itirazının kabulüne karar verilmiştir.
 
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle, itirazcının itirazının kabulü ile, Malatya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün 18.04.2011 tarih ve .. seri no.lu 66,00 TL'lik idari yaptırım kararının iptaline, kararın taraflara tebliğine, dair evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda KESİN olmak üzere karar verildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız