SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hangi Yiyecekler Sivilce Yapar?

A- A+ PAYLAŞ

En çok yüz, göğüs, sırt ve omuzlarda ortaya çıkan sivilceler özellikle ergenlik döneminde can sıkıyor. Peki sivilcenin oluşumunda beslenme ne kadar etkili?

Aknelerin en önemli nedeni hormonlardaki değişiklikler, düzensizlikler ve bozukluklar. Ancak yağlı besinler, genetik faktörler, yanlış cilt bakım ürünleri, derideki bakteri ve mantarlar da sivilce oluşumunda önemli rol oynar.

Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Buket Pençe, "Kronik bir deri hastalığı olan aknenin ilk aşamasında siyah ve beyaz noktalar (komedonlar) görülürken ilerledikçe kırmızı kabartılar, iltihaplı sarı yeşil uçlu kabartılar, nodüller ve kistler oluşmaktadır. Akneye yağ bezlerindeki sorunlar dışında derideki bakteri sayısındaki artış ve derinin kalınlaşması da yol açar" dedi.

Yıllardır yapılan çalışmalarda, yiyeceklerle akne arasında bir ilişki bulunmadığının ileri sürüldüğünü belirten Dr. Pençe, ancak son zamanlarda bu kanının değiştiğini söyledi ve yiyeceklerle akne arasındaki bağlantı hakkında şunları söyledi.

İNSÜLİN YÜKSEKLİĞİ TABLOYU KÖTÜLEŞTİRİR

"Son yıllarda eski çalışmalardaki hatalar gösterilerek yine bu ilişkinin üzerinde durulmaya başlandı. Yüksek glisemik yükün akneyi artırdığı, insülin yüksekliğinin uzun sürmesinin akneyi kötüleştirdiği, aşırı yağlı yiyeceklerin akne oluşturduğu gösterilmiştir. Bu çalışmalara göre, insülindeki yükseklik polikistik over hastalığı olanlarda hem hormonları etkileyerek hem de sebum salgılayan hücreleri büyüterek akneyi etkilemektedir.

Başka bir grup araştırmacıya göre ise süt proteini allerjisi, yağ bezlerinin ağzını tıkadığı gibi sütün kendisi de akne nedeni olan bazı hormonlar gibi etki etmektedir. Süt ve karbonhidrat alımının azaltılması veya kesilmesi ile akne de azalmaktadır.

Bu çalışmaların sonuçları gibi yağlı yiyecekler, süt, tatlı, çikolata ve kızartmaların akneyle ilişkili olduğunun kesinleşmesi için yapılan yayınlar devam etmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız