SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Hangi Yüzle Para İsteyeceğim?''

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, piyasada sıcak para olmayışının esnafları olumsuz etkilediğini ifade etti. ESOB ve ESKKK Başkanları Milletvekili Başkurt'a "esnafın çok zorda" olduğunu anlatırken, Başkurt Kayısıbirlik'e çattı. Başkurt, kayısı piyasasını içler açısı olduğunu ifade ederek, "Kayısıbirlik için bir daha kredi istemem" dedi.

ESNAF DERT YANDI.. "DURUMUMUZ 2001'DEN DAHA SIKINTILI.."
Başkurt, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (ESOB) Şevket Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren ve oda başkanlarına ziyarette bulundu. Ziyaret esnasında konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, "Malatya esnaf ve sanatkarlarının çok sıkıntılı olduğu bir dönemdeyiz. 2001 yılında yaşanan krizden daha çok sıkıntılıyız. Bağ-Kur'u, kirayı ve vergisini ödeyemez duruma geldik. Özellikle kayısımızın düştüğü durum içler açısı. Bizler esnaf ve sanatkarlar olarak, Malatya'nın sorunlarını çözümü için her konuda yardımcı olmaya çalışacağız. Taşın altına bizlerde elimizi koyacağız" dedi.

Keskin, özellikle Malatya-Darende karayolunun duble yol olarak yapılması gerektiğini ifade ederek, "Bu yol Malatya ve bölgemiz için çok önemli. Bu yolun durumunu başbakanımıza da aktarmıştık. Burası sadece Malatya'yı ilgilendirmiyor, bölgemizi ilgilendiriyor. Bu yol mutlaka yapılmalı" diye konuştu.

"BAĞ-KUR PRİM FAİZLERİNE AF GETİRİLMELİ"
Son günlerde PKK terörünün tekrar ülke gündemine geldiğini söyleyen Keskin, "Türkiye kuşatılmış durumda. Bütün olumsuzluklar karşısında onca sorun varken, Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu değişti, esnafın yanında çalışan esnaf olsun mu olmasın mı? Yetkililere şunu söyledik, 'Esnafın yanında çalışanın hükümete ne zararı var?' Gerçekten söylüyorum, böyle giderse 10 yıl sonra esnaf ve sanatkarlar diye sivil toplum diye bir örgüt göremezsiniz. Yarın esnaf ve sanatkar camiasında usta bulamazsınız" şeklinde konuştu.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ise, hükümetin Bağ-Kur prim faizlerine mutlaka af getirmesini beklediklerini ifade ederek, "Seçimlerde oda başkanlarımızın ve esnaflarımızın yüzde 90'ı AK Parti'ye oy verdi. Ama ne yazık ki, yeni yasa ile oda başkanlarımızı sileceksiniz. Şu anda iki türlü kredi veriyoruz. İşletme kredisini yüzde 19.5 oranında. Şu anda ev ve otomobil kredisi için yüzde 1.30 civarında. Piyasa tamamen şuanda kilitlenmiş durumda. İç piyasanın açılmasını bekliyoruz. Sanayi sitelerimizde bulunan sanatkarlarımızın yanında çalışan çırak ve kalfaların özendirilmesini bekliyoruz. 5084 sayılı yasa ile esnaf ve sanatkarlarımızın çalıştırdığı 3-5 kalfa için SKK'da yüzde 50 oranında destek veriliyordu. Yeni çıkan 5350 sayılı kanun bunu alıp götürdü. Şimdi ise 30 kişi çalıştırma mecburiyeti getirildi. 30 kişiyi ise Malatya Organize ve Sanayi Bölgesi'ndeki 3-5 fabrikadan başka çalıştırmaz. Eski yasanın tekrar uygulanmasını istiyoruz. Malatya'daki Er Eğitim Alay Komutanlığı'nın 2006 yılında kaldırılacağı beyan ediliyor. Aldığımız duyumlar bu şekilde. Malatya'ya başka bir eğitim alayını istiyoruz. Eğer eğitim alayı kaldırılırsa, Malatya esnafı büyük zarar görür" şeklinde konuştu.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Başkurt ise, ilçe ve beldeleri adım adım gezerek ziyaret ettiğini aktararak, "Ülkemizin birçok sorunu var, yapamadıklarımız var, yapabildiklerimiz var. Bu bir gerçek. Sorun yoktur diyerek hiç bir hakikati örtemeyiz. Hükümetimiz canla başla sorunları çözmek için büyük bir gayret içerisinde. Piyasada sıcak para dolaşmadığından dolayı esnafımız sıkıntı içerisinde, siftah etmeyen esnafımız bile vardır. Bağ-Kur primlerinin ve borçlarının yeniden yapılandırılması önümüzdeki dönemde meclise gelecek" dedi.

Kayısıda yaşanan sorunlarla ilgili olarak konuşan Milletvekili Başkurt, "Kayısı konusu içler açısı. Gerçekten işçi parasını, ilaç parasını dahi ödeyemeyecek bir durum var. Bunları açı bir şekilde görmek ve buna çözüm üretemediğimiz içinde içim parçalanıyor. Ama bazı çevreler nerde milletvekilleri diye, bunun faturasını milletvekillerine çıkartıyorlar" diye konuştu.

Başkurt, Kayısıbirlik yönetimine tepki göstererek, "Hiçbir birlik para alamamışken biz aldık. Ama ne yazık ki ben bu arkadaşlarıma çarptılar, çırptılar demiyorum. Halen geçmiş sezonlarda kalan ürünler depoda var. Bunu izah etmek mümkün değil. Biz hepimiz milletvekilleri olarak kefil olduk. Bir yılda 10 defa devridaim olacaktı, tekrar borç devlete ödenecekti. Bunların hiç birisi olmadı. Ben şimdi hükümetimize gidip hangi yüzle Kayısı Birliğe para isteyeceğim? Bu para bu ülkenin parası. Tekrar iyi kullanmadıkları için, bir daha önlerine düşüp de kredi istemeyi kendimde bulamıyorum. Bu da bir gerçek. Maalesef bu sene kayısı üreticimizin durumu içler açısı" ifadelerini ileri sürdü.

"HABERİM YOK.."
Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği'ni de ziyaret ederek, başkan Ali Seydi Yücekaya ve muhtarlarla görüşen Başkurt, Şoför Er Eğitim Alayı'nın Malatya'dan kaldırılacağına ilişkin konu hakkında bilgisi olmadığını bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız