SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Harfi Harfine Tercüme İmkansız'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:52:18
'Harfi Harfine Tercüme İmkansız'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İlim Yayma Cemiyetinin birlikte düzenlediği “Kuran-ı Kerim Meal Bilgisi Yarışması”nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi amacıyla düzenlenen törende Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından konferans verildi.

Ödül töreni ve konferans etkinliğine Rektör Vekili Prof. Dr. Asım Künkül, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, İlim Yayma Cemiyeti Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Gencay, öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra şehirden de çok sayıda dinleyici katıldı.

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün konuşmacı olarak yer aldığı program, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Öğr. Gör. Kerim Özmen’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törenin açılış konuşmasını Fakülte Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı yaptı. Prof. Dr. Saffet Sancaklı, konuşmasında, İlahiyat Fakültesinin misyonu gereği, üniversitenin diğer birimlerinde okuyan öğrencilerin de faydalanabilmesini amaçlayan ve ilki geçen yıl yapılan etkinliğin bu sene de devam ettiğini belirtti. Sancaklı, geçen yıl “Siyer Yarışması” yapıldığını, bu yılki yarışmada ise konu olarak “Kur’an-ı Kerim Meâl Bilgisi”nin tercih edildiğini söyledi. Daha sonra Prof. Dr. Sancaklı, derecelendirmede ilk otuza girenlerin ödüllendirildiğini ve programın sonunda bu ödüllerin sahiplerine takdim edileceğini ifade etti. Prof. Dr. Saffet Sancaklı, mesleki anlamda başarının önemli olduğunu, ancak ahlâki ve manevi donanım noktasında da iyi bir seviyeye gelmenin önemli olduğunun altını çizdi.

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, ‘Meâl’ kelimesinin anlamı üzerinde durarak konuşmasına başladı. Kur’an-ı Kerim’in Türkçeye çevirisi konusunda 1926 yılına ve Elmalılı Hamdi Yazır’a vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Öztürk, tercüme konusunda, Mehmet Akif Ersoy’a dönem içerisinde yapılan ısrarlı teklifler üzerinde durdu. Prof. Dr. Öztürk, Kur’an-ı Kerim’in mana, derinlik, estetik gibi boyutları ile birlikte tam bir tercümesinin imkânsız olacağı kaygısı nedeniyle Ersoy’un ikna edilemediğini ve neticede, ancak meâlen bir şeyler yapabilmek noktasına gelindiğini izah etti. Kur’an-ı Kerim’in, harfi harfine tercümesinin imkânsız olmasının genel bir kabul olduğunu aktaran Prof. Dr. Öztürk, “Beşer, Allah’ın kelamını bütün yönleriyle kusursuz, eksiksiz bir şekilde tercüme edemez.” dedi.

Hasan Basri Çantay ve Elmalılı Hamdi Yazır isimlerinin meâlin ana kaynaklarından olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, yorum yapan kişinin anladığı şeyin, içtihadının ve kanaatinin, meâl olduğunu yani meâlin bir yorumu teşkil ettiğini, insan öznelliğini de içerisinde barındırdığını ama bu öznelliği yansıtmama çabasının gayet önemli olduğunu beyan etti. Prof. Dr. Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: “Peygamber Efendimizin hayatı ve Kur’an-ı Kerim, et ile tırnak gibidir, birbirinden ayrılamaz. Meâli okumanın yanı sıra, işin içerisine Peygamber Efendimizin hayatı, sünneti, gözyaşı, sıcaklığı, yaşam iklimi girince salt okumadan çıkıp insani bağ da oluşturulur ve asıl güzellik işte o zaman, bu oluşan manevi iklimde ortaya çıkar.”

Konferansın ardından, yarışmada dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesi törenine geçildi. Yarışmanın birincisi, Eğitim Fakültesinden Kevser Dulkadir; ikincisi, İlahiyat Fakültesinden Hatice Yaban; üçüncüsü ise İlahiyat Fakültesinden Büşra Uludağ oldu. İlk üçe giren öğrencilerin ödülleri sırasıyla Rektör Vekili Prof. Dr. Asım Künkül, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı tarafından verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız