SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hasarsız Görünse de Ruhsatsız Yapılar Acilen Yıkılmalı"

0
Güncellendi - 2020-02-04 20:50:08
A- A+ PAYLAŞ

"DENETİMLER PARADAN BAĞIMSIZ YAPILMALI.." Yeşilyurt Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısını yaparak gündemdeki maddeleri karara bağladı.

Meclis toplantısı öncesi meclis üyelerine yemek veren Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, depremde yapılan çalışmalara ilişkin sunum yaptı.

Hasarlı bina sayısını açıkladı

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesinden önce depremde hasar gören binalara ilişkin açıklamalarda bulunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Bizler her türlü şart ve durumda 7/24 halkımızın yanındayız, yaraların sarılması içinde ne gerekiyorsa yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleriyle koordineli bir çalışmayla ilçemizin tüm bölgelerinde ön hasar tespit çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bugüne kadar gerçekleşen çalışmalar neticesinde ilçemizde 527 adet ağır, 756 adet az hasarlı, 524 adette hasarsız bina tespit edilmiştir. 47 bina mühürlenirken, 9 binanın yıkımı gerçekleşmiştir. Yapılan teknik incelemeler neticesinde Yeşilyurt İlçemiz, Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi ile birlikte AFAD’ın açıklamış olduğu afet etkinlik alanına dâhil edilmiştir. Depremin ilk yaşandığı bölgelere yönelik yardım ve destekler ilçemizde de hemşerilerimize ulaşacaktır. Yüksek hasarlı binalarda oturup evlerinden taşınma durumunda kalan vatandaşlarımıza kira yardımı yapılacaktır. Yıkılmasına karar verilen binaların yerlerine yeni binalar inşa edilecektir. Evlerini tahliye etme durumuyla karşı karşıya kalan vatandaşlarımıza taşınma işlemlerinde yardımcı oluyoruz. İlçe Hükümet Konağımız, Emniyet Binamız, Sümer ve Sanayi Polis Karakollarımız yıkılıp yeniden inşa edilecektir. Depremin ardından millet olarak ortaya koyduğumuz yardımlaşma, dayanışma ve kenetlenme ruhu; bizim ne kadar asil ve onurlu bir millet olduğumuzu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Birlikte hareket ettiğimiz için de çok güçlü kardeşlik temellerine sahibiz. Cumhurbaşkanımızın talimatları neticesinde ilçemizde gerek binaların yıkımı gerekse de vatandaşlarımıza ulaştırılacak yardımların düzenli ve planlı bir şekilde gerçekleşmesi için verilen görevleri harfiyen yerine getirmekteyiz. Ayrıca deprem bölgelerinde gerek enkaz kaldırma gerekse de yaralıları kurtarma çalışmalarını büyük bir özveri ve gayretle sürdüren bütün kurtarma ekiplerimize, güvenlik güçlerimize ve bu aşamada gece gündüz demeden ekiplere yardımcı olan vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Cenab-ı Allah böyle afetlerden hepimizi korusun ve muhafaza etsin. Ülkemizi ve bölgemizi derinden sarsan depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileklerimi paylaşıyorum” dedi.

Belediyenin şirketleri birleştirildi

Çınar’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Yeşilyurt Belediyesi iştiraklerinden İŞGEM ile Yeşil Yurt İnşaat’ın birleştirilerek faaliyetlerine Yeşilyurt İŞGEM İnşaat Taahhüt Gıda Limited Şirketi olarak devam etmesine yönelik gündem maddesi kabul edilirken, Yeşilyurt Belediyesi 2019-2020 Kamu Standartları İç Kontrol Eylem Planı’da onaylandı. Salkonak mahallesinde mülkiyeti Yeşilyurt Belediyesine ait 102 ada 207 parsel nolu ile 117 ada 1 parsel nolu taşınmazların açık teklif usulüyle satışı onaylandı.

‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ projesi kapsamında Almanya’da düzenlenecek olan eğitim ve kültürel inceleme gezisine Yeşilyurt Belediyesi’nden görevlendirilme yapılmasına ilişkin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün teklifi kabul edildi.

Deprem soruları ve Çınar'ın yanıtı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Mimar Günnur Tabel, 6.8’lik Elazığ depreminin ardından artçı depremler ve olası diğer depremlere karşı Malatya’da hasar görmüş ve riskli binaların bir an önce yıkılması gerektiğini belirterek “Elazığ’da yıkım kararı verilen bir bina henüz iki gün önce kendiliğinden yıkıldı. Bu türden facialar yaşamamak için Malatya’da belirlenen riskli ve hasarlı binalar ivedilikle yıkılmalı ve kentsel dönüşümle çok hızlı bir şekilde yenilenmelidir” dedi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında söz alarak depreme ilişkin konuşan CHP’li üye Günnur Tabel, depreme hazırlık ve alınması gereken önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise nitelikli ve sağlam konutlar üretilmesi noktasında zemin etütlerinin daha iyi takip edilmesi, ilçede eksik olan zemin haritaları ve yapı niteliğine ilişkin verilerin toplanması için bir ekip oluşturduklarını belirterek “Amacımız sağlıklı yapılaşmayı sağlayacak bir çalışma yürütmek. Bunun için ek önlemler ve gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında deprem konusu ve ilçedeki yapıların niteliği gündeme geldi. Söz alan CHP Sözcüsü Günnur Tabel, Elazığ depreminde ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar diledikten sonra Malatya’nın da içinde yer aldığı bölgenin deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, alınması gereken önlemlere ilişkin bir dizi öneri sıraladı. Depremlerin önlenemeyeceğini ancak afete dönüşmesini engelleyecek bir dizi tedbirlerin hayata geçirilebileceğini kaydeden Tabel, bu önlemlere ilişkin şunları söyledi:

“Bugünden başlayarak, afet olmadan, afet esnasında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili olarak anaokullarından başlayarak tüm kurum ve kuruluşlarda bilgilendirme eğitimleri düzenlenmelidir.

Hatırlarsanız Elazığ’da yıkılan bir apartmanın bulunduğu sitedeki yıkım kararı alınan diğer bina henüz yıkılmadan iki gün önce kendiliğinden yıkıldı. Bu nedenle Malatya’daki riskli ve hasarlı yapılar da gün geçirmeden hızla belirlenmeli ve kentsel dönüşümle çok hızlı bir şekilde yenilenmelidir.

Hasarsız görünse de kaçak, ruhsatsız ve kontrolsüz yapılmış olan binalar hızla tespit edilerek yıkılmalı ve gerekli girişimler derhal yapılmalıdır.

Belediyeler ve yapı denetim birimleri, hali hazırda yapılmakta olan yapılardaki denetleme görevlerini paradan bağımsız olarak eksiksiz olarak yerine getirmelidir.

Bu tarihten itibaren yapılacak tüm binalarda zemin etütleri çok sıkı bir şekilde yapılmalı, sığınıkların projeye uygun yapılıp kullanıma uygun hazır halde oldukları sık sık denetlenmelidir.

Dikey yapılaşmadan hemen vazgeçilerek, hızlı bir şekilde imar yapılanması yatay şekilde düzenlenmelidir.

Deprem toplanma alanları çok hızlı bir şekilde belirlenerek, bu alanlara gıda, sağlık, itfaiye ve güvenlik ekipleri gibi ekiplerin hızlı ulaşmaları ile ilgili önlemler tartışılarak hayata geçirilmelidir.

Bu toplanma alanları hakkında vatandaş bilgilendirilerek, en azından bu alanlara ulaşım tabelaları çok görünür bir şekilde şehrin her yerine yerleştirilmelidir.”

Tabel’e yanıt veren Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, belediye olarak ilçede nitelikli yapı stoku oluşturmak için ek önlemler alacaklarını ve denetimlerin daha nitelikli yapılması için ekipler oluşturduklarını kaydetti. Çınar, “Biz de benzer şekilde tedbirlerin artırılması, önlemlerin artırılması, zemin etütlerin daha fazla takip edilmesi, jeofizik ve jeolojik etütlerin yapılması, ilçemizde eksik olan özellikle zemin haritaları ve bölgemizdeki yapılaşma ile ilgili daha fazla veri sağlayacak çalışmalarla ilgili bir ekip oluşturduk bu ekibimiz bunlarla ilgili çalışmalar yapacak. Bu verileri de paylaşacağız. Nitelikli sağlam konutlar üretme noktasında yardımcı olunabiliyorsa bölgemiz için en uygun neyse, imar ve fen işlerinin yanı sıra kontrol müdürlüğümüzle birlikte bölgemizde en iyi şekilde kontrollerini yaparak sağlıklı yapılaşmayı artırmak en büyük amacımız” ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt Belediye Meclisi, Mart ayı toplantısını 3 Mart 2020 tarihinde saat 14.00’de gerçekleştirecek.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • hasan kaçan (4 yıl önce)
    belediye once kendi yaptirdiği binalara bir baksin. bostanbaşındaki yeşilköy sitesinde oturanlar evleri iade etmeye başlamışlar. kiracılar evleri boşaltmışlar. daha 5-6 aylık binaların her tarafı paramparça olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil (4 yıl önce)
    şuan yıkım kararı verilen binaların önünden depremden önce geçerken dahi sade bir vatandaş olarak tedirgin olurduk Oncelikle yerel yönetimlerin bu konuda çok vebali var Bizim gördüğümüzü onlar görmüyor mu Görüyorlar ama sanırım gündemlerine almıyorlar Belki 2 aydır evimin önü hendek gibi kazıldı güya kapatıldı ama içine araba ile düşsem çıkamam Ve bu hendek tam köşe de olduğu icin kazaya da sebep olacak nitelikte Bu vebali nasil alıyorsunuz ben helal etmiyorum hakkini
    0
    0
    Yanıtla
  • Uğur (4 yıl önce)
    Bunları yaparken de herkese eşit mesafede olunmalı Meclis üyesi diye yada baskan yardımcısı vs diye tölerans gösterilmemeli
    0
    0
    Yanıtla