SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hasarsız Kayısımız Kalmadı"

0
Güncellendi - 2018-06-07 03:43:58
A- A+ PAYLAŞ

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, son günlerde etkili olan dolu yağışı sonrasına Darende bölgesinde hasarsız kayısının kalmadığını öne sürdü.  TARSİM’e sert eleştiriler yönelten Kaya, üreticilerin don ve dolu sigortası yaptırmasına rağmen TARSİM’in ‘Fizyolojik sebep’ diyerek çiftçi aleyhinde rapor tuttuğunu ileri sürdü.  Kaya, “TARSİM’in üreticiye bir faydası yok. Bu gidişle birkaç sene içinde TARSİM diye bir şey kalmaz” diye konuştu.

Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç ise ‘TARSİM, bir elden verdiğini diğer elden geri alıyor” dedi.

Malatya’da Mayıs ayında etkili olan yağışlar ve sıcak havanın yarattığı Çil, kara leke gibi bir takım hastalıkların yanı sıra dolu nedeniyle kayısıda yaşanan kalite kaybı tartışılırken, Ziraat Odaları’ndan da TARSİM’e tepkiler geldi.

Geçtiğimiz hafta Darende’ye yağan dolunun kaysıya ciddi oranda zarar verdiğini ancak TARSİM eksperlerinin ‘Fizyolojik sebepler’ diyerek rapor tuttuğunu ileri süren Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, yoğun yağışın yarattığı bir takım hastalık ve lekelerin yanı sıra dolu nedeniyle de zarar gördüğünü belirterek “‘Dolu bu bölgede etkili oldu.  Özellikle Balaban, Yenice ve Aşağı Tohma boyunca hasarsız kayısımız kalmadı. Çiftçilerimiz TARSİM’e sigorta yaptırdı ama o da işe yaramıyor. Eksperler geliyor ve kayısıda yağış, don, dolu sonrası oluşan hasara ‘Fizyolojik sebepler’ diye rapor tutuyorlar. Dolayısıyla üreticilerimiz zararını karşılayamıyor. TARSİM, üreticiyi destekleme politikalarından uzak bir kuruluş.  TARSİM eksperleri, dolu hasarı apaçık ortada iken, fizyolojik sebepler diye rapor tutmaya devam ederse, önümüzdeki birkaç seneye çiftçi için önemini yitirecek” diye konuştu.

Kılınç: TARSİM bir elden veriyor diğer elden alıyor

Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç ise TARSİM için ‘Bir elden veriyor, diğer elden alıyor” dedi.  “TARSİM, üreticiye hasar ödemesi yapmamak için büyük çaba gösteriyor” diyen Kılınç, “Örneğin çitçi, 200 kg meyve sigortalıyor. TARSİM daha sonra çiftçiye don veya dolu hasarı ödemesi yapacağı zaman verim düşüklüğü yapıp 100 kg üzerinden hasar ödemesi yapıyor.  Yani çiftçiye para vermemek için uğraşıyor” diye konuştu.  TARSİM’in tutmadığını savunan Kılınç, “Tek dertleri çiftçiden kâr elde etmek” ifadelerini kullandı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Dolunun hasar verdiği kayısı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Ahmet büyük (5 yıl önce)
    Ersin'in kardeş sen ne bos bos konuşuyorsun yâ haberi tam okumadin heralde sen eksperin şahsına söylenen bişey mi war yok bi hata yapılmışsa düzeltilir dogru ama bu hata bütün bahçelerde yapılmış yunus başkan da sesini biyerlere duyurmaya çalışıyor MALATYA DA kayisi ile ilgili sorunları kim ele alıyor yunus bakandan başka kim sen bos konuşuyorsun neyin muhalefetini yapıyorsun sen? ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Ersin (5 yıl önce)
    Tarsimin eksperi diye birşey yoktur.. Eksperler Başbakanlık hazine müsteşarlığından eksperlik belgesini alır ve üretici ile tarsim arasında hakem görevi üstlenirler. Bu ziraat odası başkanının eksperi hedef göstermekteki amacını anlamış değilim. Malatya olarak hepimiz kayısıdan ekmeğimizi kazanıyoruz bu doğrudur eksperlerde burada zor şartlarda aldığı kazançla geçinmeye çalışıyor evine ekmek götürmek derdinde. Bazen hata yapılabiliyor insanoğlu makine değil sonuçta. bu nedenle üreticiye itiraz hakkı verilmiştir. İşini severek yapan, çiftçinin hakkını daima ön planda tutan nice eksperler var. Ziraat odası başkanı mevkisine gelen birinin hedef göstermek değil çözüme katkı sunması gerekir. Çiftçi başımızın tacıdır hepimiz çiftçilikten gelmeyiz. Eksper burda hasar görmediği veya az gördüğü yada hasar varken verim düşüklüğü yaptığında cebine ekstra birşey girmiyor. doğrusunu yapmaya çalışıyor. kul hakkından korkuyor. Ha bir hata olmuş ise bakılır araştırılır haklı ise düzeltilir birçok yol mevcuttur. Bu açıklamayı yapan ilgili için Talihsiz bi açıklama olmuş. Sonuç olarak Üretici başımızın tacıdır. Allah kimsenin cebine bir kuruş dahi olsa haksız kazanç koymayı nasib etmesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga (5 yıl önce)
    kayısı için doğal afet yardımı alınmalıdır
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Gecen seneyi hatırlayın chp millet vekili kirazla kendini bimez ikiçifçi kaysıyı ayaklarker düşünecektiniz onlar ayaklarken hemen hemen bi malatyada alkış çalı Allahın nimeti dir kimse ayaklayamaz ayaklarsanızda şikayet etmeyeceniz şimdi kayısı olduğuna şükredin Yüce Allahım elinizden komple almadığına şükredin.
    0
    0
    Yanıtla
  • ihsan keçeli (5 yıl önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    Ne kafa ama.
    0
    0
    Yanıtla
  • kiraz milletvekili değil :)
    0
    0
    Yanıtla