SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hasenya' Yatağı

A- A+ PAYLAŞ

Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki öğrenciler, yaşlı ve özürlü hastalar için "Hasta ve engellilerin hizmetinde" sloganı ile "Hasenya" adını verdikleri bir yatak projesini gerçekleştirdiler.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları arasında Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde Öğretmenleri Cevat Kızak ve Rıfat Ulutaş'ın danışmanlığında Serkan Sazak, Mert Can Özmen, İlhami Özduruş ve Tahsin Erkavun adlı öğrneciler, Hasenya adlı prjoeleri ile il birincisi oldular.

Proje hakkında bilgi veren proje öğrencilerinden Tahsin Erkavun, "Hasenya'nın en büyük avantajı hastanın fiziksel ve psikolojik olarak tam manasıyla rahatlığını sağlamaktır. Hastanın tuvalet ihtiyacını ikinci bir kişiye bağımlılık duymadan rahatlıkla gidermesi projenin en büyük gayesidir. Kişi bu yatak sayesinde klasik yöntemlerden olan sonda, hasta bezi gibi ikinci bir elemanlara ihtiyaç duymadan tuvaletini giderecektir" dedi.

Erkavun, Hasenye yatağının ortasının otomatik kumanda ile açıldığını ve yatağın klozet seviyesine indirilerek, kişisel temizliğin sağlandığını belirterek, "İhtiyaç giderildikten sonra yine otomatik kumanda ile bir ikinci kişiye ihtiyaç duyulmadan yatak aynı seviyeye yükseliyor ve klozet altta kalıyor. Yaşlı hastalar ve özürlüler, başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan bu yatağı kullanacaklardır. Yataktaki klozet, şebekeye bağlı. Kişisel temizlikten sonra hasta otomatik kumanda ile su butona basarak klozeti temizliyor. Klozetteki atık ise, kanalizasyon sistemine bağlanıyor. Hasenya'nın maliyeti yaklaşık 450 TL tutarındadır" şeklinde bilgi verdi.

Proje danışmanı Cevat Kızak ise, öğrencilerin yaptığı proje ile yaşlı ve özürlü hastalara büyük bir kolaylığın sağlandığını ifade ederek, talep gelmesi halinde seri üretim yapabileceklerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız