SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hasta Sayısı Bilinenin 10 Katı"

A- A+ PAYLAŞ
 
Verem Savaş Derneği Başkanı Raşit Alaçık, Malatya’da veremli hasta sayısının resmi rakamların en az 10 katı olduğunu , verem kuşkusu taşıyan hastaların beklemeksizin doktorlara başvurması gerektiğini belirterek, doktorlarında veremli hastaları ilgili kurumlara mutlaka bildirmelerini istedi.
 
Verem Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle Ülke geneli ve Malatya’daki Veremle mücadele konularında açıklamalarda bulunan Alaçık, tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Malatya’da da Tüberküloz (Verem) hastalığı ve hastası olduğunu, hasta sayısının  azalma yerine artış göstermesinin çeşitli nedenleri bulunduğunu söyledi.
 
Alaçık günümüzde hala tek mikrobun yaptığı en çok öldüren bulaşıcı hastalığın verem olduğunu, dünya da yılda 8,4 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 2 milyonun öldüğünü, dünyadaki bütün hastalıkların yüzde 2,5’unu ve önlenebilir ölümlerin yüzde 26’sını oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:
 
“ Ülkemizde tüberküloz hastalığı, bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Bir numaralı ölüm nedeni idi. 1940’lı yıllarda her yıl bin kişiden 2-3’ü verem nedeniyle ölüyordu. Özellikle yirminci yüzyılın üçüncü çeyreğinde yürütülen yoğun verem savaşı çabaları sonucunda durum değişmiştir. Tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir. Ülkemizde 10 milyon ile 20 milyon arası bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların yüzde beş ile yüzde onu yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaklardır.  Türkiye’de yılda yaklaşık 25-30 bin tüberküloz hastasının ortaya çıktığını tahmin edebiliriz. Bu hasta sayılarının nüfusa oranı, sanayileşmiş ülkelerde yüzbinde 20 ve altında, Asya ve Afrika ülkelerinin çoğunda yüzbinde 100’den hatta 200’den fazladır. Ülkemizde ise yüzbinde 30-40 arasındadır.”
 
MALATYA’DA DURUM
Malatya’da 2011 yılında 184 hasta tedaviye,269 kişi korumaya alınmış olup bütün hastalara Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulandığını, Malatya'nın tüberküloz insidansı yüz binde 23.9 olarak Türkiye ortalamasında olduğunu  da belirten  Alaçık, “Bu  sayı vatandaşlarımızı aldatmamalı. Bu resmi rakamlardır. Hastalık ilgili kurumlara hemen bildririlmesi gereken hastalıktır. Veremli hastalar gerek bazı doktorlar ve gerekse hasta yakınları tarafından gizli tutulmakta, ilgili kurumlara bildirilmemektedir.  Malatya’da gerçek veremli sayısı resmi rakamların en az 10 katıdır.  Bu Tüberküloz mikrobunu taşıyanların sayısıda daha büyüktür.”
 
HASTALIK NASIL BULAŞIR VE BELİRTİLERİ
 Verem Savaş Derneği Başkanı Raşit Alaçık hastalığın belirtileri ve nasıl bulaştığı konusunda ise şunları söyledi:
 
“ Verem kalıtımsal bir hastalık değildir. Solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bulaşma hastanın aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile olur. Verem kesinlikle yiyecek, içecek, giyecek, ortak kullanılan eşya ve cinsel temas yoluyla bulaşmaz. İlaçlarını düzenli kullanan hasta bulaştırıcı değildir Belirtileri; Öksürük, Balgam Çıkarma, Gece Terlemesi, Ateş, Kan Tükürme, İştahsızlık ve Aşırı Zayıflama. 
Bu şikâyetlerden biri veya birkaçı olan kişilerin en yakın Verem Savaş Dispanserine veya herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. “
     
Verem hastalığında korunma yollarının bilinmesi ve korunma yollarına dikkat edilmesinin çok önemli olduğunu,en önemli  korunma yolurur ise  BCG Aşısı olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Alaçık şöyle dedi:
 
“ Yeni doğan bebeklere ilk iki ay içerisinde mutlaka BCG Verem Aşısı yaptırılmalıdır. Verem Aşısı Aile Hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aksırma ve öksürme sırasında ağzın kapatılması ve odaların havalandırılması solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmada en basit ve en etkili yoldur.  Ayrıca verem mikrobundan korunmak için temizlik kurallarına dikkat etmek, sigaradan uzak durmak, karanlık, rutubetli ve güneş ışığının olmadığı ortamlarda bulunmamak, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Verem tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Verem Hastalığı düzenli ilaç kullanmakla %100 iyileşir. Verem ilaçları Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilir.
Veremin yatarak tedavisi Göğüs Hastanelerinde;Ayaktan takip ve tedavisi ise VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİ ve AİLE HEKİMLERİ tarafından eşgüdümlü olarak yürütülmektedir.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız