SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hastalar İlaç Mağduru"

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, ilacın ucuzladığını ama ulaşılabilirliğinin kalmadığını belirterek, "Hastalarımız şuanda mağdur. Yaklaşık 120 kalem ilaçta bir düzelme ve çözüme kavuşuldu, ama 230 kalemde halen bu sıkıntı devam etmekte" dedi. 
 
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, "5 Kasım 2011 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle ilaç firmalarının devlete yapmış olduğu kamu kurum ıskontoları yükseldi. Bunun yükselmesini bir sebebi vardı. Bundan 2-3 yıl önce eczacıların olmadığı, firmalarla devletin oturduğu masada, firmalar global bütçeyi geçmeyeceklerini, geçtikleri takdirde kamu kurum ıskontolarını yükselteceklerini vaat ettiler. Global bütçe 1.5 milyar doları geçince, firmalardan devlet haklı olarak kamu kurum ıskontolarını yükselttiler. İlaç fiyatlarını düşürmelerini istedi. Fakat firmalar 350 kalem ilaçta, hayata haiz, kronik böbrek yetmezliği, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, kanser hastalarının çoğunlukla kullandığı 350 kalem ilaçta kamu kurum ıskontolarını yükseltmediler ve bu şekilde depolara gönderdiler. Dolayısıyla, eczacılarımızda bunu depolarında aldıklarında, depodan aldıkları fiyat, kurumun ödediği fiyatın çok altında kaldı. Raflarımızdaki stoklar tükeninceye kadar 1, 1.5 ay bunu tolere ettik. Ama artık bu iş tolere edilemez bir hale geldi. Çünkü eczacının stokları da bitince, eczacıda cebinden bunu karşılamak zorunda kaldı. Bu şekilde kanser hastalarını, böbrek hastalarının, eczane ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında sürekli bir mekik dokuması ve mağdur olması konusu yaşandı. Bizim söylediğimiz devamlı şuydu; biz ilacın ucuz olmasını ve ucuz olduğu kadarda ulaşılır olmasını söylüyorduk. İlaç ucuzladı, ama ulaşılabilirliği kalmadı. Hastalarımız şuanda mağdur. Yaklaşık 120 kalem ilaçta bir düzelme ve çözüme kavuşuldu, ama 230 kalemde halen bu sıkıntı devam etmekte. Kronik hastalarımız, hayata haiz ilaçları halen temin edememekte ve temin etseler bile çok daha yüksek para ödemek zorunda kalıyorlar. Biz biran önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Hasta sağlı hiçbir zaman para ve ticarete alet edilecek bir konu değildir. Hasta sağlığı her şeyden önemlidir" ifadelerini kaydetti. 
 
Yeşil kartlılara da yeni sistem hakkında uyarılarda bulunan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, "Yasa gereği Yeşil Kartlılar Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredildi. Ancak bir takım sıkıntılar oluşmaya başladı. Yeşil kartlılar bu uygulama hakkında fikir sahibi değil. Eczaneye geldiklerinde bir takım kayıt problemleri ile karşılaşıyorlar. Yeşil kartlı hastaların yeşil kartları vize bitim tarihine kadar geçerli. Yalnız şuna dikkat edecekler, vize tarihlerini bitimine 3 ay kala, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na giderek, mutlaka gelir tespitinde bulunmaları gerekiyor" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız